Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Borbély Lajos kiállítása a József Attila Művelődési Házban

Borbély Lajos festőművész kiállítása megtekinthető a József Attila Művelődési Házban.

Heitler László pápai festőművész, művészettörténész Borbély Lajos festőművészről írja: "Grafikáiból láthatunk annyit, amennyiből munkálkodásának fő iránya és erénye kirajzolódik. Egyvonalasnak nevezi ilynemű rajzait, melyet némi színnel is megtold, uralkodó elemük azonban a többnyire feketével meghúzott erőteljes vonal.

Elindul, meglendül, szalad, kanyarog, hurkolódik, megtorpan és összegabalyodik az az egy vonal, amit Ő húz, keresve mindeközben az alkalmat, hogy valami közismert formát – házat, lovat, embert, fát – is megjelenítsen, kapaszkodót adva vele képe nézőjének az ábra értelmezéséhez.

Régi keletű az efféle grafikusi tréfálkozás a mű nézőjével, a barokk és a klasszicizmus idején szinte bűvészkedtek vele a műfaj legjobbjai, a mi korunkban pedig a Victor Vasarely néven híressé vált Vásárhelyi Győző festett-rajzolt Op Art játékát kísérte nagy figyelem.

Borbély Lajos kiállítása a József Attila Művelődési Házban - Fotó: Szük Ödön


Az ész, a szem és a kéz járásának összehangolásával hozza létre Borbély Lajos is vonaljátékait. Ért hozzá, hogy színes rajzaira tekintve késztetést érezzünk vonallabirintusának végigjárására. Ám ha szívesen bonyolódunk is a feladvány kibogozásába, azaz kihorgolt kacskaringói és vitézkötései futását szemünkkel és ujjunkkal követve a vonal indulásától a végéig elérünk, a művek értelmezésének még csak az elején tartunk.

A KÉP ugyanis foltból, tónusból, színből, kompozícióból, méretből, anyaghatásokból is áll, szoros függőségi viszonyban a vonalakkal. A grafikus, a festő erre az összhangra, teljességre törekszik, ehhez a fölismeréshez igyekszik eljuttatni nézőjét a munkája folyamatát is megmutató rajzolt-festett lapjaival.

Többet – rajzeszközzel, ecsettel a kezében – nem is kívánhatunk.
Számos egyéni és csoportos kiállítás résztvevője."

A tárlat ápr. 12-ig tekinthető meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tojásírók a Gyermekek Házában

A művészek bemutatták karcolt, patkolt, áttört, viaszolt, levélrátétes, sárközi, gyimesi, zalai,… Tovább olvasom