Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Boráldás tizedszer Pannonhalmán - fotók

Több mint kétszáz szőlővel, borral foglalkozó ember jelent meg az apátság templomában.
A Pannonhalmi Bencés Főapátságban tíz éve élesztették újjá a boráldás hagyományát. Így idén már tizedszer gyűltek össze a Pannonhalmi borvidék borászai a monostor bazilikájában és tették az oltárra idei újboraikat. Azokat Várszegi Asztrik főapát áldotta meg.

Az elmúlt tíz évben János napján, azaz december 27-én esztendőről esztendőre egyre több pincészet képviselője gyűlt össze a boráldásra a pannonhalmi apátság templomában. Ezúttal több mint kétszáz szőlővel, borral foglalkozó ember jelent meg.


Várszegi Asztrik főapát a szertartás keretében többek közt arról beszélt, hogy az újborok megáldásakor az óév végén sok mindenért kell hálát adnunk. S a boráldás arra is jó alkalom, hogy ezen az összegyűltek hálatelt szívvel elgondolkodjanak. Azért is köszönetet mondott a főapát Istennek, hogy a bencés apátság tíz éve újraéleszthette több évszázados pincészeti hagyományait: újra elkezdett szőlészettel, borászattal foglalkozni. Felépült a pincészete, ami azóta megtelt borral és már termőre fordultak új telepítésű ültetvényeik is.


Egy év munkájának gyümölcsét, értelmét vehetik kézbe a borászok az újbort kóstolva. S ha az embernek ilyen öröme lehet, akkor azt meg kell köszönni. Így a bor elvezet a hálaadáshoz. Karácsony és újév között arról is beszélni kell, hogy Isten előbb szeretett bennünket, mint mi őt, szeressük, hát egymást is és megtaláljuk az életünk, a munkánk értelmét. Isten pedig ajándékaival, mint például a borral emlékeztet minket a szeretetre. Köszönjük ezt meg és segítsük egymást - minderről Várszegi Asztrik beszélt.


A hagyomány szerint a környék borászai egy-egy palackkal hoztak borukból a szertartásra és azt az oltárra tették. Az áldás után pedig ki-ki hazavihette borát és ha tartja a szokásokat, akkor abból önt minden hordójába és szőlősorai szélére.


A Pannonhalmi borvidék boráldásra összegyűlt termelői elmondták, hogy idén igazán van miért hálát mondaniuk. Soha rosszabb évjáratuk ne legyen. Az időjárás a legtöbb szőlőfajtának kedvezett idén, Isten küldött napfényt bőven alkalmas időben. Magas, 20 fölötti cukorfokot értek el a mustok a borvidéken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Railjet vs. Audi - Fékezett és oltott is a mozdonyvezető

Úgy tudjuk, míg a masiniszta igen, addig annak az Audinak a fiatal sofőrje, amely összeütközött az… Tovább olvasom