Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Bőnyön bevált az előjegyzés

Egy éve avatták Bőnyön az egészségházat, melyben a korábbinál jóval tágasabb rendelőben látja el a betegeket a háziorvos. A szembetűnő változás mellett azonban a negyvenkétmillió forintos beruházásnak más előnyei is vannak.
Tavaly júliusban adták át az új egészségházat Bőnyön. A korszerű épületben tágas váróhelyiség, rendelő, vizsgálószoba kapott helyet és itt működik a védőnői szolgálat, a gyógyszerész is. A lakosok összefogásának és elszántságának köszönhetően gyűlt össze a beruházáshoz szükséges 42 millió forint. A költségek egy részét ugyanis a helyiek felajánlásainak köszönhetően sikerült előteremteni. Ezért kíváncsiak voltunk, hogy az elmúlt egy évben hogyan vált be az egészségház.

Négyszemközt a beteggel

Az új épületben már ambuláns kisműtéteket is elvégezhet a háziorvos. Például bőr alatt lévő zsírcsomót vehet ki, bőrelváltozást távolíthat el, küldhet szövettani vizsgálatra. A szív elektromos vizsgálatára, az EKG-ra is csak itt van igazán hely, bár a berendezés már az új rendelő elkészülte előtt is megvolt, tudtuk meg dr. Menyhárt Miklóstól. A bőnyi és a rétalapi praxist működtető doktor elmondta, hogy az előjegyzéses rendszert hamar megszokták a környékbeliek. Két hónap kellett hozzá, hogy elterjedjen a híre, de ma már sokan élnek vele. Persze vannak, akik bejelentkezés nélkül fordulnak rendelési időben orvoshoz. Tőlük az asszisztens az érkezési sorrend betartása miatt előre beszedi a betegkártyákat.

Menyhárt doktor a legfontosabb változásnak azt tartja, hogy négyszemközt találkozhat pácienseivel. Külön helyiségben vizsgálhatja őket, így tapasztalata alapján nyugodtabbak és nagyobb bizalommal mondják el panaszaikat. Ez erősíti az orvos-beteg kapcsolatot, és ebből következően javítja az ellátás hatékonyságát. Ahhoz is jobb körülményeket teremt a korábbiaknál, hogy a szakember tájékoztassa a hozzá fordulót állapotáról, betegségéről. Erre pedig a bőnyi háziorvos fokozott hangsúlyt helyez, annak ellenére, hogy törvény is kötelezi rá. Lehet, hogy ezért szerették meg hamar a lakosok, pedig „csak" két és fél éve került hozzájuk, azok után, hogy elődje több mint három évtizeden át szolgálta a falut.

Gyorsabb az ellátás

Kator Ferenc szerint a szép egészségház a falu fejlődését jelzi. Szerinte az utóbbi időben átláthatóbbá, kiszámíthatóbbá vált az ellátás rendje és ezt jónak tartja. A külön vizsgálószobát Ksuz Ferencné azért dicsérte, mert ott könnyebben beszél gondjáról. Neki fontos, hogy arról véletlenül se értesüljön más, ne vegye a falu a szájára. Az előjegyzéssel is élt már, mert mire busszal beér Szőlőhegyről, már általában többen összegyűlnek a rendelőben. De azt is észrevette, hogy mióta külön helyiségben végzi a nővérke és az adminisztrátor a „papírmunkát", esetleg a vérnyomásmérést, gyorsabb az ellátás, rövidebb a várakozási idő. A legfontosabbnak azt tartja, hogy háziorvosuk barátságos, nagyonkedves ember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gránátot találtak a Mosoni-Duna medrében

Régészeti leleteket kerestek a győri búvárok pénteken Győrben, a Mosoni-Duna belvárosi szakaszán. Ám… Tovább olvasom