Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Bőnyi hetedikesek nyertek a Tesco környezetvédelmi pályázatán

A bőnyi Szent István Király Általános Iskola 7. osztályos tanulói május 31-én, kedden a Dunakeszi-Göd Tesco áruházban egy rendhagyó környezetismeret órán vettek részt.
Zöldtan-óra címmel környezetvédelmi pályázatot hirdetett 2011 áprilisában a Tesco-Global Áruházak Zrt. Magyarországon működő "Ökoiskola" címmel rendelkező általános iskolák felső tagozatos diákjai számára.

A 18 nyertes egyike és egyben Győr-Moson-Sopron megye legjobbja a bőnyi Szent István Király Általános Iskola 7. osztályos tanulói, akik május 31-én, kedden a Dunakeszi-Göd Tesco áruházban egy rendhagyó környezetismeret órán vettek részt.

2011. április végéig várta az áruházlánc az ökoiskolás felső tagozatos diákok által írt fogalmazásokat arról, hogy jelenleg mit tesznek iskolájuk, közvetlen környezetük védelméért és a jövőben még mit szeretnének, mit terveznek tenni környezetük megóvása érdekében. Az ország minden területéről érkeztek be pályázatok, Győr-Moson-Sopron megye legjobbjának a bőnyi Szent István Király Általános Iskola 7. osztályosai bizonyultak.

A 2009-ben elnyert öko címre nagyon büszke diákok minden tanteremben szelektíven gyűjtik a hulladékot, amelyet a faluban elhelyezett hulladékszigetek tárolóiba ürítenek. Az iskolában palackzsugorítót is használnak. A közelmúltban 18 bőnyi család körében felmérést végeztek, melynek keretében a helyi környezetvédelemről kérdezték a lakosságot.

Nemrégiben hirdették meg a "készíts a semmiből valamit" pályázatukat, melyre sok ötletes alkotás érkezett. Természetes alapanyagokból készítik az iskola és az osztályok dekorációit, valamint ajándékokat az ünnepi játszóházakban. A temető és a játszótér tisztításáról pedig tanáraik segítségével gondoskodnak.A bőnyi diákok – a 18 nyertes egyikeként – egy rendhagyó környezetismeret órán elméletben és gyakorlatban is megismerkedhettek az alternatív energiafelhasználás és energiamegtakarítás lehetőségeivel a Dunakeszi-Göd zöld Tesco hipermarket területén. Ennek az áruháznak az a különlegessége, hogy a jelenleg elérhető innovatív technológiák alkalmazásával az áruház szén-dioxid kibocsátása 50 százalékkal kevesebb, mint a hagyományos megoldásokkal működő áruházaké.

Az órán a gyerekek megvizsgálhatták többek között az áruház modern világítási rendszerét, a gépházat, a kazánházat, az áruház tetején lévő napkollektorokat és a szellőzőrendszert. A diákok az órát vezető szakértő "tanár urak" segítségével nemcsak olyan ismeretekhez jutottak hozzá, amelyeket a mindennapokban, otthon és az iskolában is hasznosíthatnak, hanem számos élménnyel is gazdagodtak, az órát követően pedig egy vetélkedőn is összemérték tudásukat a látottakból, hallottakból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elstartolt a jövő kórháza: 10 milliárdot kapott a Petz

Szakács Imre és Molnár Csaba közösen mutatta be Varga Gábor főigazgató társaságában, hogy milyen… Tovább olvasom