Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Bőnyben házhoz vitték a szűrővizsgálatokat

Helyben tart egészségügyi szűrővizsgálatokat a bőnyi praxis és a Vöröskereszt.

Írja meg véleményét, hasonló tapasztalait lapunk címére, vagy hívja a 06/96 504-455-ös telefonnszámot vagy e- mailt is írhat a rimanyi.zita@kisalfold.hu címre.
Így a falubeliek időt, pénzt takaríthatnak meg, és olyanokat is rábeszélnek a megelőzésre, akik különben erre nem ügyelnének.

Sikeres kezdeményezés


– A városba utazástól, az ügyintézéstől, a telefonálgatástól és a várakozástól is megkíméli az embert, hogy lakhelyünkön, az egészségházban szerveznek szűrővizsgálatokat. Lehet, hogy egyébként nem szánnék rendszeresen időt ilyesmire, mivel azonban helybe jött a szakvizsgálat, azt mondtam magamnak: ennyit meg kell tenni az egészségért! – nyilatkozta lapunknak Horváth Györgyné, aki a napokban a csontritkulásszűrésen vett részt Bőnyben. A Győrhöz közeli településen azonban nem ez az első ehhez hasonló kezdeményezés. A hölgyeknek évek óta szerveznek nőgyógyászati rákszűrést (citológia). A legutóbbin 53-an jelentek meg. A mintavételt az önkormányzat finanszírozta, mintegy 60 ezer forinttal.

Utcánkénti riadólánc

Dr. Menyhártné Augusztin Anita és Menyhárt Miklós
Tavaly a férfiaknak prosztataszűrést, urológiai vizsgálatot tartottak, és a műszeres szemvizsgálatot is helyben oldhatták meg a falubeliek, akiknek mindez egy fillérjükbe se került. Köszönhetően a Vöröskereszt helyi csoportjának és a praxist működtető orvos kis csapatának, akik szponzort találtak kezdeményezésükhöz. Dr. Menyhártné Augusztin Anita, a háziorvosi rendelő minőségügyi megbízottja elmondta, hogy legutóbb a már fiatal kortól támadó osteoporosis kiszűrése miatt szerveztek ultrahangos vizsgálatot. A csontritkulás megelőzése érdekében 84-en helyezték sarkukat a műszerbe, de az akció végére kiderült: még ugyanennyien kedvet kaptak hozzá. Ezért hamarosan újra a faluba hozatják a berendezést.

– Nagy munkát jelentett a munkatársaimnak, hogy szinte percre pontosan egymás után érkezzenek a lakosok, de megérte, mert megmozdult a falu. Elterjedt a helybeli szűrővizsgálatok híre, és azok is eljöttek, akik különben halogatták vagy ódzkodtak tőle. Ráébredtek az egészségmegőrzés jelentőségére. Szerintem főként azért, mert egymást küldték el a vizsgálatokra az emberek. A Vöröskereszt utcafelelősei „riasztottak", értesítettek mindenkit. Már az is nagy eredmény, ha egyvalakinél időben felfedezzük betegségét és ez néhány esetben meg is történt. Ez az alapellátás feladata – szögezte le dr. Menyhárt Miklós háziorvos.

Nem csak mondani kell

– A hatvanas években az orvosi egyetemeken a beteggel való foglalkozásra, a gyógyítótevékenységre koncentráltak. A kilencvenes években kezdték el emlegetni egyre többet a „prevenció" fogalmát. Manapság látni azt, hogy már nem csak beszélni lehet a megelőzésről – mondta dr. Schmidt Péter, aki maga is orvos és Győr egészségügyért felelős alpolgármestere. Szerinte nagyvárosban nehezebb lenne a bőnyihez hasonló szűréseket végezni, és közelebb is laknak az emberek a szakrendelőkhöz, de a kezdeményezést követendőnek tartja. Úgy véli, jó szervezés, aktív, agilis háziorvos kell hozzá és akkor az államnak is megtérül az ilyen „befektetés", hiszen időben felfedett betegségnél elkerülhető a műtét, a hosszabb kezelés, az elhalálozásról nem is beszélve.

Az élet értéke pedig pénzben nem kifejezhető.
Dr. Benke Tamás mosonszentmiklósi háziorvos viszont úgy véli, a bőnyihez hasonló akciók nélkül is működik a szűrővizsgálatok szakminisztérium által kidolgozott rendszere. Megemlítette az emlőszűrést, a golyvaszűrést, a daganatos betegek családtagjainál elvégeztetett különböző vizsgálatokat, a betegirányítás protokollját, a nyomon követést. Azt azonban ő is megerősítette: a megelőzés komoly része kell hogy legyen a háziorvos munkájának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókba került a csúszás

Elsősorban az Európai Unió és a magyar kormányzat hibájából két-három éves késésben van négy olyan hazai beruházás, amelyet a brüsszeli ISPA-alap is támogat – állapította meg nemrégiben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése. A csúszás a győri szennyvíztisztítónál csaknem egymilliárd forintba
került. Tovább olvasom