Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Bombázás: tizennyolc perc volt a halál

Győr–Kecskemét - „Mindnyájan felkaptuk a fejünket a nyitott ablakon át beszűrődő repülőgépbúgásra" – emlékszik vissza Győr-Gyárváros 1944. április 12–13-i bombázására Heltai Nándor, aki azóta Kecskemét megbecsült újságírója lett. Kollégánk cikkéből részleteket közlünk.
„Győr-Gyárvárosban, a Munkás, a Kölcsey utca és a Budai út találkozásánál állt sarokházunk is elpirult volna, ha családunkban illetlennek, közönségesnek, durvának tartott szavak, kifejezések hagyták volna el a szánkat. A plafon is leszakadt volna, ha valaki mérgében fene egye meg-gel szidalmaz valakit. Még 1944 márciusában a likócsi kirándulásunk során sem gondoltam, hogy egy hónap múlva tűzparancsot kapnak a pesti út jobb oldalán négyszögben felállított, homokzsákokkal védett légvédelmi lövegek. A szirénák felvijjogásakor már harci készültségbe helyezték az említett légvédelmi tüzéreket, miközben gondosan elfüggönyözött szobában egyetlen lefelé fordított asztali lámpához húzódva múlattuk az ilyenkor lassan cammogó időt. Fölpattantunk és lakásunk Kiskút felé néző bejáratánál figyeltük a fejleményeket.

Egyikünk sem sejtette, hogy az olaszországi Brindisi környékén ezernél több amerikai katona már megkapta a bevetési parancsot a győri vagon- és gépgyár megsemmisítésére, már feltankolták a feladat végrehajtására kiszemelt kilencven-egynéhány nehézbombázót és a védelmükre kirendelt néhány ezrednyi Mustang (vadló) vadászgépet. Csak a Halley-üstökös repülésekor bámultunk ennyire meghökkenve az égboltra, mint amikor hamarosan a szomszédunk háza fölött, többnyire ötösével fényes tűzgolyók szaladtak a magasba. Néhány másodperc múlva a gránátokat kilövő ágyúk moraja is megérkezett a Munkás utcába. Nem akartunk hinni a fülünknek, amikor apánk tőle sohasem tapasztalt indulattal felfortyant: A rosseb egye meg őket! Akkor sem lepődtünk volna meg jobban, ha a városháza tornya vagy egy gyárkémény kopog be az ablakunkon.

A felvételeken: Gyárváros legrégebbi utcáját, a Munkás utcát sem kímélték a bombák.
A felvételeken: Gyárváros legrégebbi utcáját, a Munkás utcát sem kímélték a bombák.

Másnap reggel már biztosra vettük a berepülések folytatását.

Iskolai szünet lévén, Ménfőcsanakra bicikliztem, hogy megbeszéljem nagynénémmel anyám és húgom átmeneti odaköltözését. Már úton voltam, amikor a városban megszólaltak az ellenséges gépek berepülését jelző szirénák, a városra fordultak a repülők és megállíthatatlanul úsztak tovább a fodrozódó fehér pamacsokkal, a légvédelmi ágyúk célt tévesztett lövedékeinek maradványaival mind sűrűbben telehintett égboltozaton. A Gyárvárosból föltornyosuló por- és füstfelhők láttán azonnal hazaindultam.

Hogy gyorsabban haladjak, szinte a kormányra borulva tekertem, s a csanaki állomásépület takarása miatt sem vettem észre, hogy egy amerikai katona ejtőernyővel ereszkedik le a csanaki állomásépülettől 150–200 méterre. Előbb egy vasvillával feléje futó vasutast pillantottam meg, majd a repülőst. Alakja annyira belém vésődött, hogy ennyi év után is élethűen meg tudnám örökíteni, jobb rajzkészséggel. Feje fölé emelt kezekkel jelezte a feléje futó civileknek megadási szándékát.

Heltai Nándor gyerekként, a bombázások előtti Gyárváros fénykorában.
Heltai Nándor gyerekként, a bombázások előtti Gyárváros fénykorában.

Kerülővel mentem haza, az első romos épületet a tíz házak környékén láttam, s dühös haragot gerjesztett bennem a bombáktól sebzett templom látványa. Ott kereszteltek, néha ott ministráltam diákmiséken. Az Aradi, a mi utcánkba, a Kölcseybe fordulva csak egy pillantást vethettem az utca vége felé, a vásártéri oldalon álló emeletes épület maradványaira, mert azóta is kitörölhetetlenül belém égett egykori, frissen felújított házunk füstölgő romjainak képe. Azt sem tudtam, hogy élnek-e az otthon maradtak, amíg elő nem került fejszével a kezében a házunk előtt posztoló rendőr, aki egy futóároknak köszönhette életét. Egy kis helyiségben meghúzódó anyámat, öcsémet és a háztartási alkalmazottat ő mentette ki: fejszéjével feszítette fel a pinceablakot. Tőlük hat méterre, az eredetileg óvóhelynek kijelölt pincerészben robbanó bomba az udvarra vetette az ott lévő mángorló súlyos nehezékeit, a leomló falak teljesen eltorlaszolták a pincelejáratot. A rendőr segítségével a kerti szökőkutunkban lévő vízzel locsoltuk a gyújtóhasáboktól két helyen is füstölgő romokat.

Heltai Nándor helytörténészt, újságírót Kecskemét közgyűlése Tóth László-díjjal tüntette ki.
Heltai Nándor helytörténészt, újságírót Kecskemét közgyűlése Tóth László-díjjal tüntette ki.

Éppen befejeztük az oltást, amikor megérkezett apám is. Ennyit mondott: Hány életet, mennyi értéket pusztított el a légitámadás, a halál tizennyolc perce.

Negyedórás bóklászás után botlottam nagyapám vastag porréteggel fedett, jobb karjába. Szegény kedvelt Doxa zsebórájáért lépett vissza a pincéből, ha tehet még két-három lépést, valószínűleg megmenekül. Gyárváros legelső lakójához azonban kegyes volt a sors. Nem kellett látnia egykori munkahelye, a szeszgyár romjait, gyászolnia számos ismerősét, barátját, a házával együtt elpusztult régészeti gyűjteményét, a gettó felállítását a volt lakásunkkal átellenben, az emberi ostobaságra alapozó gyűlöletkeltés dudváit."

Olvasóink írták

 • 4. piroskaésabarkasz 2013. november 03. 14:29
  „Az Amerikaik és az Angolok miért nem fizetnek kártérítést vagy háborús jóvátételt?Magyar katona soha ellenük akciót nem hajtott végre!A púsztítás messze aránytalan és emberiség elleni bűntett volt!”
 • 3. tonybacsi 2011. március 07. 07:50
  „Tisztelt Ombi
  Köszönjük,végre az elsö normális hozzászolás.”
 • 2. ombi 2009. április 14. 21:12
  „Tisztelt ASHER!
  Ön egy, az áldozatok, az érintett túlélők, a város életének tragikus eseményéről megemlékező írás alatt fejtette ki véleményét a náci zsidóüldözésről.
  Sok mondatvégi írásjellel kiabálóssá tett hozzászólása szólított írásra.
  Ön szerint a vagongyári munkások, a révfalui, gyárvárosi áldozatok hadat üzentek valakinek? Talán hadat üzentek a törököknek az örmény százezrek, akiket 1915-16-ben mészároltak le? Ők is, csakúgy mint az ön által említett zsidók származásuk miatt lettek pusztulásra ítélve. Tragédia.
  Az Ukrán Tudományos Akadémia adatai szerint 1930-ban alatt 2 436 000 ukrán lakos vesztette életét annak a rendelkezése által, akit 1948-tól nálunk népünk legnagyobb tanítómesterének neveztek, akinek eszméit ma is nyögjük.
  A korabeli magyarországi hírcsatornák által nemesen "khmer hazafiaknak" nevezett elvtársak nem nemzetiségük, hanem értelmiségi foglalkozásuk, gondolkodásuk alapján válsztották ki az elsőkként elpusztítandókat, 1 700 000 főig meg sem álltak. Tragédia.
  Foglalkozásuk, megélhetési forrásuk miatt kerültek lágerbe a Szovjetunió, vagy akár hazánk kuláknak titullt parasztjai, közülük nagyon sokan sose tértek vissza. Tragédia.
  Ruandában a hagyományaihoz jobban ragaszkodó törzs pusztította egy másik, modernebb gondolkodású, ezért befolyásosabb törzs tagjait. 800 000 áldozat.
  Az általam felsorolt tömegek tagjai sem üzentek háborút senkinek, csupán származásuk, foglalkozásuk, gondolataik miatt váltak milliószám áldozattá. És sajnos a felsorolásomat nagyon hosszan lehetne folytatni.
  Amennyiben ön a fenti összes ártatlan áldozatra is gondolt tizennégy felkiáltójellel ékesített négymondatos hozzászólásában, kérem, tegye ezt egyértelművé. Ha viszont kizárólag a zsidó nép áldozataira vonatkoznak a meglehetősen hanyag módon idevetett gondolatai, nézzen magába. Becsülje meg az elpusztított embereket annyira, hogy a nyelvet, amin ír, megpróbálja helyesen használni, a gondolatait pedig a világ összes szenvedőjére kiterjeszteni. A fent felsorolt gyilkosokat is csőlátó indulat vezette.”
 • 1. ASHER 2009. április 14. 17:20
  „az orosz es a szovetseges erok reszere Magyarorszag egy legyozendo ellenseg volt,aki a nacikkal egyutt
  karoltve,hadatuzent nekik!!
  ezt ne tessek elfeledni!!!
  kerdesem csupan!!-az ott elo zsidok kinek uzentek hadat??
  azok senkivel hadban nem alltak,megis pusztulniuk kellett csak mert zsidonak szulettek!!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt győri turul: három férfit őrizetbe vettek

Győr - Forró nyomon, nagy erőkkel keresi szombat óta a rendőrség a kismegyeri emlékmű tetejéről… Tovább olvasom