Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Bombaeső ártatlan áldozatokkal

Tragikus jubileum: hatvanhárom éve három hullámban érte légitámadás a megyeszékhelyt.

Három hullámban támadták Győrt 1944. április 13-án a szövetséges légierő amerikai nehézbombázói. A városra dobott 386 tonna bomba több mint 800 ártatlan civil áldozatot követelt.

Hatvanhárom évvel ezelőtt az amerikai 15. hadászati légi hadsereg 567 nehézbombázója 228 kísérővadász biztosítása mellett magyarországi és szerbiai célpontok rombolására kapott parancsot. A kötelékbe tartozó B17-esek 1944. április 13-án tíz perccel dél előtt kezdték el bombázni a vagon- és gépgyár repülőgyártó csarnokait és üzemi repülőterét. Kovács Lajos történész, a Xántus-múzeum munkatársa korabeli dokumentumok és emlékezések alapján idézte fel lapunknak a tragikus nap rövid krónikáját.

– A támadás három hullámban érkezett. A bombák zöme a vagongyárra, a Darányi rakpartra, a repülőtérre, a Budai útra és környékére hullott, de a bombaeső nem kímélte Pataháza és Révfalu munkásházait sem. A támadás célja, a vagongyár megbénítása sikerült, hiszen a közvetlen honvédségi rendelések nyolcvan százalékát érintette. Találat érte a repülőgyár üzemeit, raktárát, az autógyárat, a híd- és edénygyárat, az acélöntödét és a vagonüzemeket.

A Győr fölé vezényelt 163 amerikai nehézbombázó 386 tonna bombát dobott a városra. A vagongyárban a repülőgéposztály raktárcsarnokának óvóhelyére menekült 80 emberből 4–5 maradt csak életben. A vagon- és famegmunkáló óvóhelyen 29-en haltak meg. Az autóműhely alatti óvóhelyet elárasztotta a megsérült csövekből kiáramló víz, ott 50–60 ember fulladt meg a romok között. A történész elmondása szerint a gyár területén 214-en haltak meg, 40-en eltűntek, 158-an megsebesültek. A városban 532 halálos áldozata volt a bombázásnak, a kórházban 1132 sebesültet láttak el. Az áldozatok első csoportját április 15-én több ezer gyászoló részvételével temették el a nádorvárosi temetőben, ahol a következő két napban is folytatódtak a szertartások.

Kovács Lajos elmondta: a bombázás után azonnal megindultak a mentési munkálatok, megkezdődött a romeltakarítás, amelyhez Budapestről, Sopronból és Pápáról is érkezett segítség. A hatóságok megkezdték a kibombázott családok elhelyezését, élelmezését, segélyezését. Nyár elejéig közel 5 millió pengőt fordítottak kártalanításra és segélyezésre.

Gülch Csaba

„Mentettük maradék rongyainkat"

„Estig a romok között járunk. Mentettük maradék rongyainkat. Mindenki lázasan csomagol. A zsebemben megcsörren valami. A kulcsaim. Hol vannak a zárak, amelyeket nyitottak? Hol vannak gyarló emberi értékeim, amelyeket a zárak őriztek? Váltóruhát, türülközőt, szappant csomagolnak a többiek. Én porosan, egy szál rongyos ruhában, rongyos cipőben állítok be este a Püspökvárba." (Részlet Sáray Júlia tanárnő kéziratos feljegyzéséből.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tésztahíd bírta a terhelést

Új rekord: túlszárnyalták a világbajnok eredményét. Tovább olvasom