Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Bolygónkat a nyugdíjasok is féltik

A Nyugdíjasegyetem szerdai előadásán újólag több mint ötszázan vettek részt. A téma Földünk jövője és a klímaváltozás volt. Fotókkal.


Új találós kérdés született szerdán este Győrben, a révfalui hídon, miszerint ha bárki megkérdezte volna, mi az a hömpölygő tömeg a Széchenyi-egyetem irányából, nos a válasz: a Nyugdíjasegyetem hallgatói. A szerdai előadáson újólag több mint ötszázan vettek részt.

A Nyugdíjasegyetemen szerdán dr. Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar dékánja korunk egyik legjelentősebb problémájára, legnagyobb kihívására a klímaváltozásra mutatott rá.

A napok óta tartó enyhülés sem csábította a kiskertekbe vagy kiadós sétára azokat, akik a naptárukban jó előre bejelölték a szerda délutánt, a Nyugdíjasegyetem következő előadásának időpontját. Mint két hete a sorozat indulásakor, tűt sem lehetett volna leejteni a dr. Cseh Sándor dékán előadásának helyszínéül szolgáló  sportcsarnokban.


A Föld és a klímaváltozás

A program főszervezői a Pannon Nyugdíjas Szövetség, a Széchenyi István Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara és a Kisalföld. A szervezők olyan témákat választottak, amelyek nemcsak érdekesek, tovább gondolhatók, de az emberiséget is érintik.

Ilyennek ígérkezett a Föld jövőjéről és  klímaváltozásáról szóló előadás is. Aki eljött, csupa érdekes tényről, kutatási eredményről és a prognosztizálható jövőképről hallhatott.


Óriási érdeklődés a Nyugdíjasegyetemen. Fotók: H. Baranyai Edina

A regisztrálást és a jelenlévők köszöntését követően Fábián György, lapunk szerkesztőségvezetője eredményt hirdetett az első előadással kapcsolatban feltett kérdésekre beérkezett jó válaszadók közül, így a Kisalföld értékes könyvcsomagját dr. Tarnai Márta és Demeter T. Zoltán a helyszínen vehette át Nyerges Csaba  főszerkesztőtől,  Kiss Gyulánénak pedig – betegsége miatt nem lehetett jelen – eljuttatjuk a megérdemelt ajándékot.


Utazás a múltba és a jövőbe

Dr. Cseh Sándor előadása (ha a szívünkre tesszük a kezünket) a lelkiismeretünkre is hatott, hiszen az Apáczai-kar dékánja korunk  egyik legjelentősebb  problémájáról, a légkör felmelegedéséről, a jégmezők folyamatos ˝fogyásáról˝ beszélt, ugyanakkor rámutatott: nincs jogunk felborítani a természet rendjét, nem illik tönkretenni a ˝kék bolygó˝ harmóniáját. A bő egyórás előadás időtartamában milliárd éveket utazhattunk gondolatban, megérthettük, miért különleges bolygó a Föld, s miért kivételesen kedves a Nap, továbbá a Holdunk.


Család, barátok, ismerősök

Kovács Zoltán Ravazdról érkezett, rendkívül hasznosnak véli az előadást és átgondolandónak az elhangzottakat.

˝Ilyen mélyen ritkán gondolkodik el ezen a témán az ember, ugyanakkor naponta érezzük: változik az időjárás, felborult a klíma, s ennek igazán véleményem szerint az utánunk jövő generáció látja a kárát˝ – fogalmazott Kovács Zoltán. Ihász Árpádné győri olvasónk elmondta: ezúttal is kivágja majd lapunkból az előadás anyagát, s rászánva az időt, többször is áttanulmányozza majd.

Dr. Cseh Sándor előadásában a klímaváltozás következményeit is elemezte. Fotók: H. Baranyai Edina
Dr. Cseh Sándor előadásában a klímaváltozás következményeit is elemezte. Fotók: H. Baranyai Edina

˝Rengeteg új ismeretet kaptam, amit nagyon köszönök. A családom biztos  megkérdezi majd, mit hallottam, hogyan éreztem magam, s beszélgetünk  róla, ahogy a múltkor. A Nyugdíjasegyetem találkozóhely is lett, a régi munkatársakkal, ismerősökkel is összefutottam itt˝ – tette hozzá a győri Juhász Imréné.


Következő előadás

Dr. Edelényi Adél egyetemi docens portálunknak elmondta, az unió országaiban keresik azon lehetőségeket, amelyek kifejezetten az idősek korosztályát szólítják meg. A Nyugdíjasegyetem sorozata telitalálat, hisz nagyon sokan jelentkeztek, a javasolt témák pedig közérdeklődésre tartanak számot. Március 10-én, szerdán délután fél öttől dr. Fehér Rózsa belgyógyász tart előadást az időskori betegségek témakörében. A helyszín ismét a Széchenyi-egyetem sportcsarnoka lesz. Információs telefonszám:  96/504-445 .

Akik a kilenc előadásból minimum ötön jelen lesznek, a kurzus végén nyugdíjas-egyetemi oklevelet kapnak, a kilenc előadáson részt vevők között pedig laptopot sorsolunk ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A járóbetegek jó pontokat adtak

Megérte a mintegy ötvenmillió forintos fejlesztés a győri járóbeteg-ellátáson: a betegek (pozitívan) értékelték a változásokat, s az ellátással is elégedettek. Tovább olvasom