Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Böllérsors: elfogytak a vágnivalók

A hazai húsipar válságát gyárbezárások mutatták a megyében is.
Egy volt böllér, Czigány István elmondja, mi kellett az újabb megélhetéshez: a szándékon és a tehetségen kívül egy adag szerencse is. Czigány István (41) keze alól elfogytak a vágnivalók. Tatabányán sajátította el a mesterséget, lett hentes és mészáros, majd dolgozott Győrben a Ringánál, de inkább már kereskedő volt a cégnél, a cég üzletében foglalkoztatták, így csak közvetve gyakorolta a tanult mesterségét. Jó ideje pedig szinte „hobbiból" böllérkedik.
Egy gyorsbüfében szakács, évente ha fél tucat sertést dolgoz fel. A szüleinek mindig, és ismerősnek, barátnak, ha hívják.

– Szerencsémre a seregben szakács voltam, megtanultam és tudok főzni – mondja a férfi. – A hentesmesterségből most már igencsak nehéz lenne megélni. A Ringa kivonult a megyeszékhelyről. A mesterség már semmiképpen sem a régi. Akik a városban, a város környékén ragaszkodnak ahhoz, hogy disznót vágjanak, már a sertés eladója vágja le számukra. Már csak fél sertéseket látnak. A gazdánál vágják, perzselik, aztán szállítják házhoz.

Az alkalmi böllérnek a napokban volt az idei télen a második böllérmunkája. A száznegyven kilós sertésen alig volt zsír. Ahogy Czigány István elbeszélte, disznóban is van divat, most mindenekelőtt a sovány, kevés zsírú hússertéseket keresik. Hurkát töltött a mester, sertéssajtot készített, a két fél sertésből lett füstölt szalonna, készült belőle sonka, kolbász és kocsonyának való.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a téli fesztivál

Karácsonykor véget ért a győri Téli Fesztivál, amely idén is bővelkedett látványban, eseményekben. Tovább olvasom