Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

Boldogtalanok vagyunk

Magyarország - Azt felmérések nélkül is tudtuk, hogy a magyar a legborúlátóbb nemzetek közé tartozik – most azonban már papírunk is van róla. Az élet- és munkakörülményekkel foglalkozó európai uniós szervezet, a Eurofound a múlt héten hozta nyilvánosságra legújabb kutatását, amelyben arra kereste a választ, a 27 tagállam, Norvégia, valamint a három tagjelölt ország – Horvátország, Macedónia és Törökország – polgárai mennyire elégedettek az életükkel, és mennyire boldogok. Több mint 35 ezer – hazánkban ezer – 18 éves és idősebb válaszadót arra kértek, a két kérdésre a saját életét illetően adjon osztályzatot. A lista alsóházába kerültünk.

A Eurofound felméréséből kiderült, a magyarok valóban a legelégedetlenebbek közé tartoznak. A mi átlagunk mindössze 5,6 a tízes skálán, aminél kisebb szám csak Macedónia és Bulgária neve mellett szerepel. A szomszédos Szlovákia 6,7-es értékével 11, míg Ausztria 6,9-del 12 hellyel előttünk szerepel. Az új tagállamok átlaga 6,5, az EU-é 7. További adalék, hogy nálunk a legkisebb az optimisták aránya.

A másik kérdés a boldogságra vonatkozott, ami a Eurofound szerint nincs olyan szoros kapcsolatban a jövedelemmel. Ebben a kategóriában valamivel jobban állunk, az említett két országon kívül a lettek, a törökök és a portugálok is mögénk kerültek, miközben a horvátok, az olaszok és a románok hozzánk hasonlóan 10-ből kerek 7 pontra értékelték magukat. Mindkét lajstromot négy északi állam, a dán, a svéd, a finn és a norvég vezeti.

Szakál Gyula, a győri Széchenyi István Egyetem szociológusa elmondta, hogy a friss felmérés eredményei összecsengenek mások és saját korábbi kutatásaival: a magyar lakosság mentalitásának lényeges eleme a pesszimizmus. Ráadásul ez nem magyarázható pusztán azzal, hogy rosszul élünk: vannak tőlünk szegényebb nemzetek, amelyek mégis elégedettebbek és boldogabbak. A szakember szerint a hazai társadalmat nagyfokú irigység és bosszúvágy jellemzi, összetartó ereje rendkívül alacsony, illetve hiányzik belőle a realitásérzék, a szociális érzék, a szolidaritás, és nem hatja át a személyes felelősség. Ezért van az például, hogy hiába szorul valaki segítségre, nagy valószínűséggel nem kapja meg.

Szakál Gyula megjegyezte: boldogságképünkben az anyagi javak dominálnak, kevésbé vannak benne jelen a közösségi kapcsolatok. A kutató úgy véli, sokakban az is csalódottságot okoz, hogy a magyaroknak a szocializmus idején Ausztria és Németország jelentette a polgári társadalom mintaképét, ami nehezen érhető el.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükség van a két fillérekre

Győr-Moson-Sopron - Országos gyűjtést rendeztek a szegények javára vasárnap a katolikus… Tovább olvasom