Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Boldog Apor Vilmosra emlékeztek a győri bazilikában

Győr - Boldog Apor Vilmosra emlékeztek pénteken a bazilikában. Ternyák Csaba egri érsek a vértanú püspökről szólva szentbeszédében a jó pásztor példázatát idézte.
A jó pásztor példázata

Huszonkét évvel ezelőtt, 1986. május 23-án a győri karmelita templom kriptájából – „a nyilvánosság és az ünnepélyesség kizárásával" – Apor Vilmos holttestét a bazilikában található vörös márvány szarkofágba vitték át.

Mikor II. János Pál pápa 1997-ben a boldogok sorába emelte a szovjet katonák által meggyilkolt vértanú püspököt, akkor emléknapjaként május 23-át jelölte meg. Azóta minden évben ezen a napon a papsággal közös szentmisén vesznek részt az egyházmegye hívei. Az idei emlékünnepen Ternyák Csaba mondott szentbeszédet. Az egri érsek azokra a korai egyháztörténeti, illetve az újkori történelmi időkre emlékeztetett, amikor keresztények áldozták életüket Krisztus ügyéért.

Ternyák Csaba egri érsek szentbeszédében azokra is emlékezett, akik Krisztus ügyéért áldozták életüket. Fotó: Bertleff András
Ternyák Csaba egri érsek szentbeszédében azokra is emlékezett, akik Krisztus ügyéért áldozták életüket. Fotó: Bertleff András


A János evangéliumából felolvasott szentlecke alapján a jó pásztor példázatát idézte, majd számba vette azokat a tulajdonságokat, amelyek a vérzivataros napokban is jellemezték Apor Vilmos püspököt.

Hangsúlyozta: „a jó pásztor ismeri, táplálja, tanítja, védi, gyarapítja juhait és ha kell, életét adja értük". Boldog Apor Vilmos a Püspökvár pincéjében életáldozatával a keresztényeknek küldetést, a mai kor papságának szolgálatában pedig irányt adott, hogy Isten jóságának rendíthetetlen apostolai legyenek a csábításokkal teli világban.

Ternyák Csaba szentbeszédé- ben szólt arról is, hogy a vértanú püspök vallotta: a válaszútnál mindig a nehezebben kell továbbmenni, mert az az igaz út. Arra biztatta az emlékmisén megjelenteket, hogy gondoljanak az üldözöttekre, imádkozzanak az elesettekért, de senki ne maradjon meg a szavaknál, szeretettel segítő kézzel is hozzon áldozatot értük.

„Érdemes áldozatot hozni, miként azt Jézus is tanította, példájával igazolta" – hangsúlyozta végül az érsek. A szentmise befejezéseként Ternyák Csaba Pápai Lajos megyés püspökkel Boldog Apor Vilmos szarkofágjához vonult, ahol közös imádsággal emlékeztek a vértanúra.

Olvasóink írták

 • 5. Dew 2008. május 24. 20:35
  „Matriné: a gondolkodásmódot inkább nem minősítem. Láttál már valaha papot? Mert én igen. Sok van közöttük, akik állami tevékenységeket végeznek (oktatás, ápoló tevékenység, stb).
  Az oroszokkal kapcsolatban pedig már-már a betegség határát súrolja az a naív hozzáállás, hogy a Vörös Hadsereg csak krumplipucolásra használta az embereket. A HVG annó készített egy összeállítást azokról az időkről, történészi forrásokra hivatkozva (http://hvg.hu/hvgfriss/2008.05/20080212_nemieroszak.aspx sajnos regisztráció kell a megtekintéséhez). Ebből pár kimásolt, beszédes sor:

  "Az 1944-1945-ös fővárosi harcok monográfusa, Ungváry Krisztián történész Budapest ostroma című könyvében ugyanakkor egyetért a feltételezéssel, hogy a főváros lakosságának mintegy 10 százaléka esett nemi erőszak áldozatává a háború után (a sértettek között jelentős számban férfiak is voltak)."

  " budapesti áldozatok lehetséges számával kapcsolatosan az Ungváry-monográfia arra is utal, hogy Székesfehérvár első (harmincnapos) szovjet megszállása után 1500 megerőszakolt nőt tartottak nyilván a városban, a szexuális önkényeskedések áldozatainak teljes számát azonban 5-7 ezer főre becsülték, ami az összlakosság 10-15 százalékával volt egyenlő."

  "Budapest nemzeti bizottsága már a fővárosi ostrom befejezésének másnapján, 1945. február 14-én felfüggesztette a korabeli büntető törvénykönyvnek a magzatelhajtást kétévi börtönbüntetéssel fenyegető szakaszát, elrendelve, hogy a szexuális kilengések áldozatainak kérésére művi magzatelhajtást végezzenek az egészségügyi intézmények"

  Plusz, egyik felmenőm is érintett volt a dologban, ti. Apor püspök bújtatta. Szóval hallottam, hogy mi történt akkor. Apor Vilmosék a krumplipucolásra összeválogattak pár öreg asszonyt a bújdosók közül, őket küldték ki, de ők persze nem feleltek meg az oroszok igényeinek, ezután kezdtek kötekedni. Apor Vilmos pedig azért állt a golyó útjába, hogy megvédje az általa bújtatottakat. Meghalt azért, amiben hitt. Az őfélékre emlékszik a történelem. A gúnyolódókra nem.”
 • 4. matriné 2008. május 24. 17:42
  „No az előbb néztem végig a közhasznú munka ajánlatokat az olyan pénzekért amiért, senki sem dolgozott és nem is fog !Ha a közpénzből ingyért kap meg, hát a csuhások is ide tartoznaki! Ezekben a cifra csuhában csupán a hiveiket tudják kábítani! No de úgy kell nekik, a ruszkik meg krompli pucolókat gyűjtöttek és nem erőszakoltaka cselédekkel! A Vilmost sem bántották vona, ha nem okoskodik! Azt hitte a Jehova megvédi a ruszki golyóktól mert Ő az önkéntes szolgája? Nevetséges!”
 • 3. mz/z 2008. május 24. 14:48
  „lehet matriné valami orosz "leszármazott" azért gyűlöli ennyire az egyházat”
 • 2. Dew 2008. május 24. 13:04
  „Nem tudom, ha téged akarna megerőszakolni egy horda orosz katona, te is hálaistenkednél, ha valaki megakadályozza.”
 • 1. matriné 2008. május 24. 08:41
  „Bazi boldog lehet ez a Vílmos, hogy látja ezt a sok erőteles embert háláistenkedni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Objektív felelősség: ha nincs rendszám, nincs bünti?

Magyarország - A kiskapuk keresésében és a szabályok kijátszásában a nem sok nemzet kelhet… Tovább olvasom