Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Bölcsődefelújítás jótékonysági koncerttel Győrben

Vigyázz, lépcső! – ez a figyelmeztetés hangzott el leggyakrabban a győri Cuha utcai bölcsőde udvarán, egészen mostanáig.

A rég esedékes balesetmentesítés júliusban végre megtörténhetett, különlegességét pedig az adja, hogy a költségeket egy jótékonysági koncert bevétele és támogatók fedezték.

A Cuha utcai a győri bölcsődék egyik legöregebbje, harmincéves. Az, hogy nem csak korával kerül most a hírek közé a Nagyné Kovács Éva vezette intézmény, annak köszönhető, hogy májusban különleges ötlettel állt elő. Miután – eltekintve a beázott tető javításától – a nyitás óta első ízben csak 2007-ben jutott pénz nagyobb felújításra (átalakították a konyhát és a mosdókat, mert nem feleltek meg az előírásoknak), úgy döntöttek, maguk próbálnak forrást szerezni. Májusban koncertet szervezett a bölcsőde, amelyen a tizedik éve jótékonykodó neves Győri Művészek és tanítványaik léptek fel. Az egyedülálló kezdeményezést siker és félmillió forintot meghaladó alapítványi egyenleg koronázta, no meg a rendezvény visszhangja: több óvodából is felhívták az intézményt, azt tudakolva, hogy csinálták.

Végre nincs akadály a kismotor kerekei előtt, a Cuha utcai bölcsőde udvara már balesetmentes. Fotó: H. B. E.
Végre nincs akadály a kismotor kerekei előtt, a Cuha utcai bölcsőde udvara már balesetmentes. Fotó: H. B. E.

A háromhetes júliusi leállás ideje alatt meg is történtek a munkálatok, az összes pénzt az udvarra fordították. A gyerekek a napokban vették birtokba új birodalmukat. Aki nem látta a korábbi állapotokat, nem biztos, hogy rögtön észrevenné a változást. Hiszen természetes vagy legalábbis annak kellene lennie, hogy egy bölcsőde játszóudvarában nincs töredezett, éles szélű betonlépcső, amely felsérti a kicsik lábát, felpúposodott aszfalt, amelyen lehetetlen átkelni biciklivel és olyan széles hézagok, amelyek foglyul ejtik az apró cipőket. Pedig jószerivel semmi több nem történt, csak kijavították ezeket a hibákat, ültettek egy kis füvet, megnövelve a játszófelületet ötven négyzetméterrel...

Pluszforrások

Az idei városi költségvetés a korábbi összegekhez képest viszonylag kevesebbet, 10 millió forintot különített el bölcsődék felújítására, ezenfelül azonban több mint 5 milliót lehet költeni az udvarokra. A munkák javát a nyári leállásra időzítették, az elmúlt hetekben kerítést javítottak, több helyen festettek, szigeteltek, füvesítettek, másutt árnyékvitorlákat szereltek fel, a Türr István úti bölcsőde udvara is megszépült, akadálymentessé vált. Bartalné dr. Tóth Györgyi, az Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat igazgatója jól tudja, az udvarok felújítása valóban pénzigényes és égető feladat, a baleset-mentesítésre, új, korszerű játékok beszerzésére az önkormányzat folyamatosan különít el pénzkeretet, egyszerre az átalakításokat a 13 intézményben azonban nem tudják elvégezni a magas költségek miatt. A központi keret kiegészítésekor a helyi képviselők, a szülők, az alapítvány segítségére és persze a kreatív ötletekre támaszkodnak, ki hol tud, ott keres pluszforrásokat.

Olvasóink írták

 • 3. gyugyu1 2010. augusztus 19. 14:52
  „Én is gratulálok a a bölcsöde vezetésének, de az önkormányzat feladatát nem vehetik át ! Már mindenre van pénz a városban de a fenntartói kötelezettségek rovására !! Az egyik ovoda-bölcsede romos ,sok balesetveszélyes,gazos udvarral,rozsdás elhasználodott berendezésekkel és ezeknek a felujitását már a szülőkre bizná a fenntartó tudva ,hogy erejük és lehetőségüket meghaladóan is megtesznek mindent a fennmaradásért ! És ezt használják ki ! Kedves szülők és dolgozóknagyon szép dolog amit tesznek az intézményért de ez nem az Önök feladata hanem a fenntartóé !! Az átkosban volt szokás a "társadalmimuka "!! Az intézmények fenntartására jelentős összeg szerepel a városi költségvetésben,tessék azt arra a célra költeni amire be lett tervezve !!!!”
 • 2. urbaniastapista 2010. augusztus 10. 23:05
  „10/13=0,77 millió Ft/bölcsőde - felújításra.
  A lakóutca program hogy van? Hány millió/körzet/év?”
 • 1. ninja 2010. augusztus 10. 21:07
  „Gratulálok!:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri turizmus: a vízpart a lényeg

Győr és a térség turisztikai fejlesztésére tett javaslatokat a megyei kereskedelmi és iparkamara. Tovább olvasom