Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Bölcsődebezárások – új feladatokkal

A csökkenő gyermeklétszám okán az iskolák és az óvodák mellett a jövőben két bölcsődét is bezárnak Győrben. Eszerint a Török István és a Somogyi Béla utcai épületre ideiglenesen lakat kerül, előbbi új szociális feladatokat lát el.
Az ország 22 nagyvárosa közül 14-ben a győrihez hasonló a helyzet, azaz jelentősen csökkentek a férőhelyek és szűntek meg a bölcsődék. A legnagyobb változás Debrecenben történt, ahol négy intézményre került lakat.
– Évek óta folyamatosan figyeljük a gyermeklétszám alakulását – tudtuk meg Páternoszter Piroskától, a győri polgármesteri hivatal egészségügyi és szociálpolitikai irodájának vezetőjétől. – A jelenlegi 690 férőhelyen – ami öt évvel ezelőtt a 800-at is meghaladta – a város 15 intézményében most csupán 450 kisgyermeket gondoznak. A helyek kihasználtsága 76 százalékos. Ezzel együtt azt is áttekintettük, hogy Ady- és Nádorvárosban 3–3 intézmény várja a kicsiket, míg a többi városrészben csupán 1–1 működik. A Somogyi Béla utcai épület állaga rendkívül rossz, ha esik az eső, az ablakokon befolyik a víz. Az intézmény felújítása az ablakcserével együtt meghaladná a 60–70 millió forintot, amire jelenleg nincsen pénz.

Egyeztetés szülőkkel, dolgozókkal

A Török István utcai bölcsődébe évről évre kevesebb gyermek jár. Ennek háttere, hogy a városrészben élők zöme középkorú és nyugdíjas. Az irodavezető a dolgozókkal és a szülőkkel történt egyeztetést követően mégis megnyugtatónak látja a helyzetet. A júliusi leállást követően ugyanis a lurkók egy része amúgy is óvodás lesz, a körülbelül 40 kicsinek pedig az iroda legalább három elhelyezési lehetőséget ajánlott fel. Páternoszter Piroska – noha érthetőnek tartja a szülők és a gyermekek régi környezethez, gondozókhoz való kötődését – a többszöri egyeztetést követően is partnernek érezte a dolgozók és a szülők hozzáállását.

Befogadó centrum

A Somogyi Béla utcai épületet elképzelhető, hogy értékesíti az önkormányzat, ám a Török utcai bölcsőde helyén fogyatékos gyermekeket befogadó centrumot szeretnénk kialakítani – folytatta Páternoszter Piroska. – A sérült gyermekek nappali és átmeneti elhelyezésére óriási az igény, sok szülő keresett fel már bennünket ez ügyben. A bentlakásos otthon mellett szó van a hetes bölcsőde indításáról – az ország más nagyvárosaihoz: Szegedhez és Pécshez hasonlóan ezt valószínű, több család is igénybe venné.
Az átalakítás közel ötven munkatársat érint, akik közül lesz, aki nyugdíjba megy, a szociális szféra egyéb területén helyezkedik el vagy a munkaügyi központ segítségével vesz részt képzésben, átképzésben és így keres munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévedésből rabosítva

A Győri Városi Bíróság büntethetőséget kizáró okra, tévedésre hivatkozva megszüntette az eljárást… Tovább olvasom