Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Bölcsőde és óvoda együtt

Győr-Moson-Sopron - Új lehetőség nyílik azon kistelepülések számára, amelyek – bár igény lenne rá – nem tudnak önálló óvodai és bölcsődei csoportot indítani. Jövő szeptembertől bevezetik az összevont „óvoda-bölcsődét", ahová már kétéves kortól járhatnak a kicsik.
Évről évre visszatérő probléma a kisgyerekes családoknál a bölcsőde kérdése, az intézmények ugyanis folyamatosan tele vannak.

A 14 győri bölcsődében év végére rendszeresen 120–130 százalékos a feltöltöttség (igaz, a gyakori hiányzások miatt ez „csak" 100 százalékos kihasználtságot jelent), és sokan a közeli településekről is a városba hordják a gyerekeket. Azok is, akik szívesebben járatnák helyben csemetéjüket.

A közoktatási törvény módosítása nyomán jövőre változhat a helyzet, bevezetnek ugyanis egy új, többcélú intézménytípust, az egységes „óvoda-bölcsődét", ami nagyobb mozgásteret ad az önkormányzatoknak, hogy teljesíthessék kötelezettségüket, a 0–3 éves gyerekek nappali ellátását, amelyet a tízezer lakosúnál nagyobb településeken bölcsődében, az ennél kisebbekben pedig vagy bölcsődében, vagy úgynevezett családi napköziben kell megoldani. Utóbbi kevesebb kötelezettséggel és állami támogatás mellett – a bölcsis 547 ezer helyett évi 250 ezer forint gyerekenkénti normatívával – működik. Pontosabban csak működhetne, megyénkben ugyanis csak mutatóban találunk néhányat. Az új intézménytípusba kétéves koruktól írathatják be a gyerekeket szüleik.

Enesén is tele van az óvoda, bölcsődére lenne igény, de nincs. Fotó: H. B. E. (Kisalföld-archívum)
Enesén is tele van az óvoda, bölcsődére lenne igény, de nincs. Fotó: H. B. E. (Kisalföld-archívum)

A működési forma azoknak a kistelepülési önkormányzatoknak jelenthet megoldást, ahol a gyerekek száma nem teszi lehetővé külön óvodai és bölcsődei csoport kialakítását. Utóbbinál egyébként nincs törvényi minimum, mint az iskolai osztályoknál, csak a felső határt szabják meg tíz főben, de a nagy költséggel járó szigorú kötelezettségek mindenképpen ráfizetést jelentenek.
Igény bizonyára lenne az újfajta csoportokra, amelyek nem utolsósorban a falvakban gyermekmegtartó erőt is jelenthetnének.

– Tőlünk is sokan Győrbe hordják bölcsődébe a gyermeküket, ők már biztosan nem hozzák vissza oviba... Ezért is jónak tartom az új lehetőséget, s persze azt is látom, hogy számos szülő már hároméves kora előtt beíratná a gyerekét oviba, ami most nem lehetséges – mondja Szabóné Horváth Judit, az enesei óvoda vezetője. Enesén is a bölcsőde hiányával küzdenek, igaz, ott az óvodának helyet adó régi kastélyépület nem teszi lehetővé, hogy a 100 százalékosan telített, 68 férőhelyes óvodába még több kisgyereket felvegyenek.


Ami még változik a törvény szerint

A halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek szülei óvodáztatási támogatást igényelhetnek, ha gyereküket még ötéves kora előtt beíratják s gondoskodnak rendszeres óvodába járásukról. Ennek összege 2009-ben gyermekenként beiratkozáskor 20 ezer forint, aztán évente kétszer 10 ezer. Bővülnek a szülői jogok és kötelezettségek is, a szülők kötelesek lesznek többek között megjelenni nevelési tanácsadáson, illetve iskolapszichológusnál, ha a pedagógusok ezt kezdeményezik.

Olvasóink írták

  • 1. Gombos Jolán 2008. október 01. 22:01
    „ÉN KÉT GYERMEKES ANYUKA VAGYOK ÉS AZ OODAI TÁMOGATÁSRA JOGOSULT VAGYOK ÉS EZZEL KAPCSÁN SZERETNÉM KÉRDEZNI HOGY A KISLÁNYOM MOST LESZ NÉGYÉVES A KISFIAM JÖRE TÖLTI A HETET DE VISZONT MINDKETTÖ 3 ÉVES KORUKTOL JÁRNAK OVIBA AKKOR A KISFIURA IS MEG KAPOM EZT A TÁMOGATÁST HOGY MÁR ELMULT 6 ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megegyezéssel távozott az orvos

Győr - Közös megegyezéssel távozott a győri kórházból az az orvos, aki ittasság gyanújába keveredett… Tovább olvasom