Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

Bögrecsárdák országa leszünk?

Gyümölcspárlat házilag is legálisan készülhet hamarosan, a bérfőzdék mégse tartanak attól, hogy kisebb lesz forgalmuk.

A pálinkakészítő üzemek számítanak eladáscsökkenésre, főleg, mert szerintük nem lehet majd tudni, ki hányszor 50 litert főz adómentesen otthon.

Az Országgyűlés több mint egy hete szavazta meg a jövedéki törvény módosítását, miszerint a kistermelő saját gyümölcséből legálisan pálinkát főzhet. Ám a jogszabály nem augusztus 1-jétől hatályos – ahogy arról korábban szó volt –, hanem a kihirdetéstől számított 45. naptól. Mivel várhatóan a következő hetekben jelenik meg a Magyar Közlönyben, körülbelül szeptember közepétől kezdődhet csak a magánfőzés. Utána viszont, ha a termelő nem akarja eladni a gyümölcspárlatot, 50 literig nem kell jövedéki adót fizetnie, az otthoni főzést nem kell előre bejelentenie és nem kell a 100 literesnél kisebb főzőkészüléket engedélyeztetnie.

Nagy András úgy véli, nem éri meg főzőüstbe beruháznia, túlérett szilváját ezután is bérfőzdébe viszi. Fotó: Krizsán Csaba
Nagy András úgy véli, nem éri meg főzőüstbe beruháznia, túlérett szilváját ezután is bérfőzdébe viszi. Fotó: Krizsán Csaba

Szándéka szerint a módosítás arra szolgál, hogy megkönnyítse a szomszédok, vendégek kínálására szánt gyümölcspálinka főzését, a frissen fel nem használt gyümölcs házi hasznosítását. Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója viszont úgy véli, lehetővé teszi, hogy a bögrecsárdák országa legyen hazánk. ˝Nyomástartó edényekről van szó, így egy pajtában még kisebb a kockázata a lepárlásnak, de társasházban, paneltömbben veszélyes. És honnan lehet majd tudni, hogy hányadik 50 litert főzi a gyümölcstulajdonos az otthonában?˝ – fogalmazta meg aggályait. Tart attól, hogy a kereskedelmi főzdék a házi főzések miatt kevesebb mennyiséget tudnak majd értékesíteni.

Szakemberként arra is figyelmeztet: kis üstben nem gazdaságos a főzés és nem készül igazán jó minőségű párlat, magas lehet a károsanyag-tartalma.

A Győrújbaráton pálinkafőzdét működtető Bagó Imre emiatt nem tart attól, hogy kevesebben viszik majd hozzá gyümölcsüket bérfőzésre.

˝Aki jót akar inni, az e téren tapasztalattal rendelkezőre bízza a főzést˝ – állítja és megjegyezte, hogy a módosítás nyomán a szokásos ár felét kell ügyfeleitől elkérnie. Csak a főzés árát kell felszámolnia, az adót már nem. Az új szabályból viszont hiányolja a házi berendezés engedélyeztetését és a főzés bejelentési kötelezettségét. ˝Így akármiben rotyogtathatnak otthon az emberek és hiába várják el tőlük ellenőrzés nélkül, hogy betartják az 50 literes határt.˝

– Nem olyan könnyítésre számítottunk, ami szerint a vett gyümölcs is saját gyümölcsnek számít. Ezzel nem a kistermelőket segítik – hangoztatja Nagy András, aki úgy véli, nem éri meg főzőüstbe beruháznia, pedig őstermelőként gyümölcsöse van, a napokban kezdik szedni a szilvát. A túlérett szemeket ki szokta főzetni, hogy ne menjenek veszendőbe, ezt ezután is hozzáértőre, azaz bérfőzdére bízza.

Hányan fognak magánfőzésbe?

Ausztriában a magánfőző berendezések száma 150 ezer, hazánkban szakemberek szerint a következő 5 évben 10–50 ezren kezdenek magánfőzésbe. Jelenleg 100 kereskedelmi, 500 bérfőzde van az országban. Egy csaknem 100 literes, jobb főzőberendezés 80 ezer forintba kerülhet, de nincs forgalomban. Ausztriában, Szlovéniában és Horvátországban viszont a közelmúltban – mivel várható volt, hogy szabaddá válik a magánfőzés – honfitársaink többen vásároltak. De amíg nem lép érvénybe a módosítás, a birtoklása illegális. Egyes vélemények szerint pedig az új szabály sérti uniós csatlakozási szerződésünket, amely ötvenszázalékos adókedvezményt enged meg és az uniós jövedékiadó-rendelkezést is, amely minimális adószintet határoz meg.

Olvasóink írták

 • 12. Agent 2010. augusztus 04. 11:16
  „11, a rettenet az az amit a boltban kapsz gyümölcs ízű szeszesitalként, a házi főzések néha elképesztően finomak, persze a kontárokat kerülni kell.”
 • 11. szocdem 2010. augusztus 03. 16:41
  „Hurráááááááá!!!!!

  Moszkvában a vodka, nálunk meg a házi rettenetes fogja kordában tartani az elégedetlenkedőket. (Aki iszik belőlle pár decit, épp elég baja lesz ahhoz hogy elégedetlenkedjen)”
 • 10. pirosász 2010. augusztus 01. 11:56
  „Szabad főzni vagy nem,tökmindegy,aki teheti az főzzön magának,ne a bolti szutykot igya!!!”
 • 9. Agent 2010. augusztus 01. 11:55
  „"Tudod, tudd én nem iszom semmiféle alkoholos italt! Mivel az alkohol butít, öl és nyomorba dönt! "

  nagy szavak ezek egy 12 évestől:):):)”
 • 8. rick_ 2010. augusztus 01. 10:42
  „janiika

  "Tudod, tudd én nem iszom semmiféle alkoholos italt! Mivel az alkohol butít, öl és nyomorba dönt! "

  Pedig gyakran tűnik úgy, hogy nagyon is sokat ittál már...”
 • 7. sx4 2010. július 31. 22:37
  „janika:
  nem azért címeztem neked, mert feltételeztem volna az italozást, de pancser a pozitív dolgokat írta, amivel egyetértek.
  A te megjegyzésed is részben jogos, de sértő mindenkire nézve, hogy hülyének, debilnek titulálják a magyart, mert ha az is, akkor nem a piától....”
 • 6. Julianusz 2010. július 31. 22:23
  „Bögrecsárda az egész ország. Faluhelyen minden maszek kis bolt bögrecsárda. ott ülnek a kuncsaftok az ajtóban, a szomszéd sufnijában, ami a boltudvarból nyílik, vagy a teraszon, mintha a család vendégei lennének, közben pedig a jófajta házipáleszt, saját bort kortyolják .”
 • 5. janika 2010. július 31. 20:01
  „"sx4" Tudod, tudd én nem iszom semmiféle alkoholos italt! Mivel az alkohol butít, öl és nyomorba dönt! Persze az egészen más, ha eladásra főzik e nedűt! Vevő meg van rá bőven! Buta ember pedig sok kell a szavazásokhoz!”
 • 4. BsBe 2010. július 31. 19:06
  „Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt régen is lehetett pálinkát főzni, akkor sem mentek tönkre, talán most sem fognak. Lehet, hogy csak a leendő konkurencia beszél az úrból?”
 • 3. sx4 2010. július 31. 18:17
  „janika:
  ""Ausztriában a magánfőző berendezések száma 150 ezer, hazánkban szakemberek szerint a következő 5 évben 10-50 ezren kezdenek magánfőzésbe. Jelenleg 100 kereskedelmi, 500 bérfőzde van az országban. Egy csaknem 100 literes, jobb főzőberendezés 80 ezer forintba kerülhet, de nincs forgalomban.""
  Tehát a 2sógoroknál most ennyien rendelkeznek főzési joggal....ők is bögrecsárdások???

  "Egyes vélemények szerint pedig az új szabály sérti uniós csatlakozási szerződésünket, amely ötvenszázalékos adókedvezményt enged meg és az uniós jövedékiadó-rendelkezést is, amely minimális adószintet határoz meg."
  ...ami jó Ausztriának, az NEM LEHET JÓ nekünk, mit képzelünk mi magunkról!!!!...

  Komolyan is gondolod??

  pancser:

  helyes a meglátásod, kár, hogy kevesen gondolkodnak így....”
 • 2. janika 2010. július 31. 17:34
  „Hát, szerintem úgy néz ki, hogy a dumáktól is elkábult eléggé a választók zöme. A pálinka meg úgy is tartja őket a FIDESZ valószínű, hogy erre számít a helyközi választásoknál is.”
 • 1. pancser 2010. július 31. 16:41
  „Nagyon helyes a főzés szabaddá tétele. Lám Ausztria sem lett a bögrecsárdák országa. A kukta sem veszélytelenebb mint egy pálinkafőző berendezés sőt! A magyar átlag nem dedós, nem hülye, ha akad is balfék, de Ausztriában is van bőven.
  A másik pedig az, hogy nálunk nem lesz 150 ezer berendezés mostanában!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félelem és felháborodás: mi történik Szigetben?

Százhetven győr-szigeti lakos aláírásával kapott levelet a múlt héten mások mellett Borkai Zsolt… Tovább olvasom