Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

BM-jelentés: több mint 840 járművet szabadítottak ki a hóból megyénkben

A Belügyminisztérium (BM) kedden nyilvánosságra hozta a március 14-én kialakult rendkívüli időjárási helyzet kezelésével kapcsolatos kimutatását, Pintér Sándor miniszter erre előzőleg az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén tett ígéretet.


 Beszámolónk és fotók a március 14-i rendkívüli időjárásról itt >>
Az MTI-hez eljuttatott táblázat szerint a rendkívüli időjárási helyzetben több mint 14 ezer ember rekedt az utakon, közülük a legtöbben Komárom-Esztergom (5386), Fejér (3366) és Győr-Moson-Sopron (1772) megyében. A feltüntetett adatok azt mutatják, hogy a legkisebb fennakadást Csongrád és Nógrád megyében, valamint a fővárosban okozta a márciusi hóhelyzet. Az országszerte kimentett járművek több mint felét, összesen 4488-at Komárom-Esztergom megyében regisztrálták.

Fejér megyében 1530, Győr-Moson-Sopron megyében több mint 840 járművet kellett kiszabadítani hó fogságából. A BM adatai szerint a hó 146 települést zárt el a külvilágtól, a legtöbbet Győr-Moson-Sopron (46), Fejér (26), Somogy (23) és Veszprém (19) megyében.

A lezárt, járhatatlan útszakaszok több mint harmada, összesen 100 Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érintette. A kimutatás tartalmazza azt is, hogy a rendkívüli időjárási helyzetben a hatóságok összesen 195 nyilatkozatot tettek, 388 közlemény született.

A táblázat emellett megyékre lebontva és összesítve is tartalmazza a meteorológiai szolgálat által kiadott citromsárga, narancssárga és piros riasztások járásonkénti számát, és kitér arra, hogy 190 helyen volt forgalomtorlódás, a tűzoltók pedig 1692-szer avatkoztak be. A kimutatás szerint az egyes megyékben és a fővárosban összesen 268 melegedőhelyet nyitottak, azokban csaknem 16 ezer embert helyeztek el.
Kiderül az adatokból, hogy az áramszolgáltatási problémák 135 településen több mint 318 ezer fogyasztót érintettek 3-78 órán át, míg a vízszolgáltatás kimaradása 18 település csaknem 90 ezer fogyasztóját sújtotta 3-32 órán keresztül.

Pintér Sándor az Országgyűlési honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén számolt be a rendkívüli időjárási helyzet kezeléséről szóló 6 és fél oldalas belügyminisztériumi jelentésről.

Közölte, hogy ezen felül rendelkezésre állnak a több száz, illetve több ezer oldalas műveleti naplók is.

Ezek megtekintésére Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa jelentkezett is, és a bizottság szocialista tagjai is jelezték, hogy bővebb tájékoztatásra tartanak igényt.

A miniszter elmondta, hogy külön felmérést végeztetett arról: az állampolgárok hogyan ítélték meg a mentési munkálatokat.

Közlése szerint az eredmény Hajdú-Bihar megyében volt a legjobb, ahol sokakat - csaknem 54 ezer embert - érintett az áramszolgáltatás kimaradása, itt az emberek 76 százaléka kifejezetten jónak vagy nagyon jónak találta a helyzet felszámolását. A legrosszabb eredmény közepes lett, ez a fővárosban született.

Olvasóink írták

 • 5. gylj 2013. április 10. 13:02
  „Kár, hogy a civilekről egy szó sem esik ebben a jelentésben. Ők azonnal tudták, hogyan segítsenek. Nélkülük nem írhatott volna ilyen szép mesét a miniszter úr. Az árvíz elleni védekezésre már megtanulták, hogy nem a FIDESZ, a természet az úr. A vízügyi szakemberek értik a dolgukat! A hó ellen is ilyen szervezetten, szakértelemmel kellett volna a munkájukat végezni!”
 • 4. kerteszb 2013. április 10. 12:37
  „Ha ez Fletóék idején történik, természetesen nagy lenne a <moderálva>szes felháborodás.”
 • 3. mekkmester 2013. április 10. 09:32
  „bezzeg ha <moderálva> marshall lenne, lövetéssel megoldotta volna a problémát, mint ahogy a nem is olyan régi szép időkben volt szokása! :)”
 • 2. Goldmund 2013. április 10. 09:09
  „Ez a győzelmi jelentés a ´60-as évek termelési beszámolóit idézi.
  Minden szép, minden jó, állambácsi minden problémát jól megoldott, a lakosság elégedett stb.
  Csak amióta van internet, vannak blogok, hozzászólók és az interneten még egyelőre vannak független hírközlő honlapok is, azóta az érintett kisemberek véleményét is odarakhatjuk a győzelmi jelentés tükörképeként.
  Én nekik hiszek....”
 • 1. urbaniastapista 2013. április 09. 23:26
  „Ez a szerecsensuvickolás tipikus esete.
  Be kellene vallani, hogy elgyúrcsányolták, a felelősöket elzavarni, a rendszerhibát kiiktatni, megjavítani, és az élet mehetne tovább. Ja, hogy a fejétől bűzlik és azt nem lehet csak úgy benntartani egy szanatóriumban, mert különben szétesik atomjaira az egész rezsim? Ki bánná?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotókiállítás a győri színházban

A 2012-es TartALMAS Tábor fotós foglalkozásain született gyerekek által készített fotókból nyílik… Tovább olvasom