Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Biztosítás: tízezres különbségek

Győr-Moson-Sopron - Közzétették a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás tarifáit a biztosítók. Az erősödő versennyel idén is az autósok járnak jól, hiszen a díjak egyre csökkennek – más kérdés, hogy érdemes tovább nézni a listaáraknál.

Egyre több biztosítónál és egyre olcsóbban köthetjük meg a kötelezőt: idén már tizennégyen versengnek a kegyeinkért, s a négy évvel ezelőtti 45 ezerről 37 800 forintra csökkent az átlagos éves díj. A nagy verseny ellenére az autósoknak csak 25–30 százaléka vált, s nagyon sokan csak a listaárakat nézik, pedig a különböző kedvezmények sokszor súlyos ezrekben mérhetők.

Tekintve, hogy az ajánlatokra semmilyen egységes formula nincs – azaz kis túlzással mondhatjuk, hogy ahány biztosító, annyiféle díjszámítás és kedvezmény –, az ajánlatok sűrűjében könnyű elveszni. Sokan ezért nem váltanak, s maradnak inkább a járt úton. A megoldás az internet lehet, ahol az online kalkulátorok segítségével mindenki percek alatt megtudhatja, melyik biztosítónál mennyit kell fizetnie a kötelezőért, s rögtön összehasonlíthatja az egyes tarifákat.

A biztositas.hu portál adatai szerint idén várhatóan már a szerződéskötések 30–35 százaléka történik az interneten keresztül, ami nemcsak a fentiek miatt éri meg. Minden biztosító ad ugyanis online kedvezményt, némelyik nem is keveset. 5–30 százalék közötti összeget – akár 20 ezer forintot – is spórolhatunk így; tavaly átlagosan 18.500 forint volt a megtakarítás. Már csak azért is érdemes alaposan körülnézni, mert az egyes ajánlatok között esetenként majdnem százszázalékos különbség is lehet!

Hasonlítsa össze!

Online kalkulátorok, biztosítási alkuszok az interneten:

www.biztositas.hu
www.online-biztositas.hu
www.biztosit.hu
www.biztositas.lap.hu
A biztosítók ajánlatait elnézve rögtön kiderül, hogy több helyen előny Győr-Moson-Sopron megyeinek lenni.
A biztosítók ajánlatait elnézve rögtön kiderül, hogy több helyen előny Győr-Moson-Sopron megyeinek lenni. Sok társaság ugyanis megyénként, sőt, nagyvárosonként határozta meg díjait, s alacsonyabb díjakat kínálnak az itteni autósoknak. Az OTP-Garancia Biztosító például győri (új) ügyfeleinek 7 százalékos csökkenést kínál (a 35 év feletti győri sofőrök akár 12 százalék feletti csökkenéssel is kalkulálhatnak), de a Posta biztosító is előnyben részesíti az ország nyugati megyéit.

Van olyan biztosító, amely a „kármentes" ügyfeleknek kínál kiugró kedvezményeket, a piacon új belépőként megjelenő Genertel például akár 70 százalékos csökkenést, máshol, így például a K&H biztosítónál, a nagyobb, 2000 köbcentiméter feletti autók tulajdonosai járnak jól, 14 százalékkal. Több társaság a közszolgálati dolgozóknak ad engedményt, ilyen a 10 százalékos csökkenést kínáló Uniqa. Döntő tényező lehet az is, hol vezetjük folyószámlánkat, a Signal biztosító például a szerződött takarékszövetkezeteknél megkötött szerződésekre ad akár 30 százalékos kedvezményt, az Allianz pedig az egy családban fellelhető legalább két Allianz-kötelezőt (is) „díjazza".

Érdemes azt is figyelembe venni, baj esetén hogyan intézhetjük a kárbejelentést és -felmérést. Ebből a szempontból a nagy biztosítók előnyben vannak, számos kisebb társaságnál csak „szűkített" ügyfélfogadási időben tehetjük meg ezt. Igaz, a fenntartáson megspórolt összeg gyakran kedvezően jelenik meg a tarifákban.

Olvasóink írták

  • 1. BT 2007. november 09. 09:16
    „lehet hogy csökkenek de a szinvonal marad?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók szupermaratonja

Győr - A tűz helyett a kilométerekkel küzdöttek öt napig a győri lánglovagok futócsapatának tagjai,… Tovább olvasom