Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Biztonságosak a megye városai

Győr-Moson-Sopron - Az ország városainak bűnügyi helyzetét összehasonlító 2008-as statisztikákat tekintve – a megyei jogú városok rangsorában – az összes bűncselekmény alapján Debrecen a legkevésbé biztonságos, Budapest a 2., míg Győr a 12., Sopron a 22. helyen áll.


A megyei rendőr-főkapitányság vezetője, Szabadfi Árpád dandártábornok az ország városainak bűnügyi helyzetét bemutató statisztikákról úgy tartja: ezek a statisztikák adnak egy keretet, iránymutatást, de nem szabad csak azok alapján összehasonlítani a kapitányságok munkáját.

– Nagyon nehéz városokat összehasonlítani, ezért mi mindig saját magukhoz viszonyítjuk kapitányságaink eredményeit és fejlődésüket. Például nem lehet Sopront Mosonmagyaróvárral összehasonlítani, holott nagyságukban hasonlítanak egymáshoz.

– Részleteikben kell értékelni a bűncselekményeket – mondta elöljáróban Szabadfi Árpád.


A megjelent országos statisztikai adatok összehasonlítását nézve az összes ismertté vált bűncselekmény alapján a megyei jogú városok között Debrecen, utána Budapest a legkevésbé biztonságos. Az előbbiben 10 ezer lakosra 1109, míg a fővárosban 630 bűncselekmény jutott 2008-ban. Győr a lista 12. helyén áll 491 bűnesettel, míg Sopron a 316 bűncselekménnyel a 22. A lakásbetörések számát tekintve 16. helyen álló Győrben 10 ezer lakosra 13, a 22. Sopronban 5 betörés volt. A legtöbb rablás Miskolcon történt, Sopron itt is az utolsó előtti helyen áll 8 rablással.

– A statisztikák általában az összes bűncselekményszámot veszik figyelembe, ami jelentősen változhat egyik évről a másikra. Például, ha valaki elkövet a lakásán egy internetes csalást, amelynek ötezer sértettje van, a statisztikában úgy jelenik meg, hogy ötezerrel több bűncselekmény történt. Ami azt jelezné, hogy borzasztó állapotok vannak az adott városban. Holott ezekből a bűncselekményekből a lakosság nem érzékel semmit – boncolgatta Szabadfi Árpád.

A tábornok annyit megjegyzett, az ország településeinek egyfajta összehasonlítása azért mutatja, hogy a megye városai az ország biztonságos települései közé tartoznak.

– Ez nem jelenti azt, hogy az adott településen a lakosság és az önkormányzat ne érezhetné úgy, hogy még több rendőr kellene, hogy nagyobb biztonság legyen. Azért is fontos tudni, hogy biztonságosak a megye városai, mert a határnyitást követően volt egy negatív várakozás, hogy ˝elszabadul a pokol˝, az integrált rendőrség nem lesz képes fenntartani a rendet. Tavaly a főkapitányság az elmúlt közel húsz év legeredményesebb évét tudhatja magáénak – tette hozzá Szabadfi Árpád.

A főkapitány végül megjegyezte, a közzétett statisztikákból nem látni, hogy az ország legjobb felderítési eredményességét teljesítő kapuvári kapitányság itt van a megyében. Sopron ugyancsak eredményes kapitányság, a győri pedig a megyeszékhelyi kapitányságok között Salgótarján után a legeredményesebb volt tavaly. A hasonló nagyságúakat tekintve pedig az első.

A megyében az emberek szubjektív biztonságérzetét befolyásoló bűncselekmények száma tavaly a 8 évvel ezelőtti 9078-ról 6739-re csökkent. Ezeknél az országos átlag felett vannak a felderítési mutatók.

Az emberölések és az emberölési kísérletek elkövetőit mind elfogták. A testi sértéseknél ez az arány 97, garázdaságok esetében 87, míg a droghoz kötődő bűncselekményeknél 98 százalékos.

A lopás 4191 volt tavaly, míg zseblopás 76, betöréses lopás 888, 41 személygépkocsit kötöttek el a tolvajok. A vagyon elleni bűnesetben okozott kár 38,9 százalékkal 2 milliárd 351 millió forintra csökkent, a megtérült kár 47,1 százalékkal emelkedett 2007-hez képest.

Olvasóink írták

 • 9. Nemezis 2009. szeptember 03. 09:11
  „Vitriol!

  A verés megtörtént kérdezd meg a rendőrkapitányságon nyogodtan! A többi téged jellemez!”
 • 8. beleptem 2009. augusztus 31. 19:15
  „Szerintem is biztonságos. Győrről nem tudok véleményt alkotni, de Sopronban határozottabban biztonságosan érzem magam, mint (pl) Tatabányán vagy Miskolcon.”
 • 7. vitriol2 2009. augusztus 31. 16:58
  „Nemezis 2009.08.30. 17:1:
  Te "kanmagyar" érdekes modon már többször elsütötted,: hogy barrátaidat verték el, hát furcsa Téged soha nem vertek el? (TUDOD A "PÉLDÁD" INKÁBB A NYILTAN NYILAS KURUC(KODO)HONLAPJÁROL VETT UTÁNZAT, FÖLEG A VERÉST KISÉRŐ- ÁLTALAD LEIRT "Sszöveg""vagy Tán igy probálsz kibujni a konkrétumok elöl, esetleg hátha megkeresnek a rendörök és megkérdik, hogy ugyan már hol is vertek meg.
  tudod a nagybetüs soraid inkább rád jellemzöek.Tudod: "HAZUD......."
  Te."nemezis" vagy ""azis" v... akárki nem furcsa Neked, hogy a fidesz "fellegvára"- tudod Debrecen- " a legkevésbé biztonságos"?”
 • 6. Nemezis 2009. augusztus 31. 13:42
  „3. Max csak te választottad, de nem is ez a lényeg! Szerencsétlen!”
 • 5. Goldmund 2009. augusztus 31. 11:48
  „2.hsz-ra:
  Ellenben a Hunyadi utcában szabályosan közlekedő bicikliseket bírságoltak meg, egy, a buszpályaudvar területére kihelyezett tábla miatt. Szándékosan nem írom, hogy félreérthetően kihelyezett tábla, mert csak aki félre akarta érteni, az képzelhette, hogy a tábla a Hunyadi útra vonatkozik.
  Aztán utána a főkapitány azt mondta, hogy akit tévesen bírságoltak meg, menjen be a kapitányságra és visszakapja a bírságot. Tehát a jogtalanul megbírságolt ember szaladgáljon a pénzéért. Ennyit a győri rendőrökről!”
 • 4. Intel 2009. augusztus 30. 22:40
  „Kapitány Úr!

  Sopron esetében adja vissza a létszámot, és a plusz állami támogatást adja meg!!!
  Sopronban vastagon van terítve a drog!
  Hétvégén nincs közúti ellenőrzés!
  Soroljam még????
  Ne a kozmetikázott adatokat mutassa, hanem az emberek véleményét vegye alapul!
  Állandóan a statisztikáknak élünk!!!”
 • 3. RickCartman 2009. augusztus 30. 18:07
  „2. Borkait ti választottátok,ne feledd.”
 • 2. Nemezis 2009. augusztus 30. 17:10
  „Az ingen tisztelt rendőrkapitányságok HAZUDNAK MINT A VÍZFOLYÁS! Sehol sincs biztonságban az ember a cigánybűnözéstől!

  Pénteken este, -mikor a városban kiemelt rendőri ellenőrzés volt- egy barátomat 3 kancigány csak úgy jól összeverte, miközben azt kabálták, megölünk mocskos magyar kiírtunk minden magyart mert ez a cigányok országa! Ja és ezt Győr belváros kellős közepén Borkai rezidencia (városháza) mellett!

  A rendőrségünk nem jó semmire a Gárda meg a Hess menet üldözésén kívül! Igazi üssed-üssed botocskám, hej te bunkócska te drága, az elnyómó MSZP-s hatalom kezében!

  Na tessék ajvékoló cigányfajvédők, antirasszisták, cigány ömkormányzat, meg szerencsétlen ájtatos "humanisták"! Jobb lenne ha kihúznának a kaffertelepre és ott a retkeknek magyaráznák a "humanizmust"!”
 • 1. lótusz 2009. augusztus 30. 15:20
  „hol biztonságosak, mikor a hittérítők erőszakkal körbevesznek a tesco körül fiatalokat és hülyeséggel tömik a fejüket. és hol van biztonság mikor a baros uton cigányok feleselnek a rendőrökkel és a rendőr azt mondja ha nem lennétek ennyien bevinnéle. miért nem kért erősítést. persze a magyart már bevitték volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégére fel! - Programajánló a nyár utolsó napjaira

Élvezze ki az utolsó tikkasztó napokat: falunapok, fesztiválok, gasztronómiai rendezvényok várják… Tovább olvasom