Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Biztonságos időskort szeretnének

Időseink hetven-nyolcvan, sőt, később is derűsen és a lehetőségekhez mérten egészségesen szeretnének élni.
A minap egy győri konferencián a gerontológia professzorától, dr. Iván Lászlótól hallottuk, hogy az utóbbi két évtizedben az idősek aránya az európai összlakosságot tekintve 20 százalék körüli, számuk folyamatosan növekszik.

A sajátjukban maradnának

Egy nemzetközi kutatás szerint az idősek rendkívüli módon kötődnek megszokott körülményeikhez, így az egyik legnagyobb kívánságuk, hogy olyan hosszú ideig lakhassanak a saját otthonukban, ameddig csak lehet. Erre több jó példa is akad Győrben. A 102. évében járó Gallai Rezső például teljesen önellátó, a házimunkában fia, menye és a területi gondozás munkatársai segítik. Rezső bácsi remekül érzi magát így, s él a házi jelzőrendszeres, valamint a gondozók nyújtotta segítséggel.

Hazánkból Győrt választották

– Harminc hónapnyi időtartamra szól az az uniós projekt, amelyben hazánkkal együtt hat partnerország – Olaszország, Svédország, Spanyolország, Anglia és Litvánia – dolgozik együtt – tájékoztatott Páternoszter Piroska, a győri polgármesteri hivatal egészségügyi és szociálpolitikai irodájának vezetője. – Az olaszok pályáztak és nyertek. A nemzetközi szempontokat is figyelembe vevő ajánlásokkal az idősek számára dolgozunk ki olyan lakhatási modelleket, amelyek célja az önellátás fenntartása, a választás lehetőségének biztosítása, valamint az életminőség és önállóság javítása. Ebben Magyarországon Győr egyedülálló.
A szakmai menedzser szerint egyfajta szabálykönyvként is felfoghatjuk a jelenlegi munkát, amit a jövőben alkalmaznak az idősek lakásainak kialakításánál csakúgy, mint a régi otthonok átalakításánál. Mindenesetre megtisztelő, hogy hazánkból éppen Győrre és az itteni modellekre esett a választás.

Öt modellt dolgoztak ki

Páternoszter Piroska öt modellt említett, nevezetesen az idősek garzonházának, valamint a már sikerrel működő jelzőrendszeres házi segítségnyújtásnak a bemutatását, de lemodellezték az idősek átmeneti gondozóházát, valamint két tartós bentlakásos otthont is infrastruktúrájával, előnyeivel és hátrányaival együtt. Az információk feldolgozása jelenleg is tart, a lényeg, hogy az unión belül is egységes szemlélettel gondolkodnak az időseket érintő szociális kérdésekről. Az eddigi fogadtatás kedvező, hisz a kutatómunkától a tényleges megvalósításig minden az idősekért történik. A projekt résztvevői várhatóan 2006-ban látogatnak el Győrbe, egy itteni tanulmányútra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VII.Téli fesztivál: start november 25.

November 25-én gyúlnak ki a karácsonyi fények Győrött, s fanfárok hirdetik a VII. Téli Fesztivál… Tovább olvasom