Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Biztonsági övet bekapcsolni! - ellenőrzések a megyében is

Az ország egészére kiterjedő TISPOL-, közlekedésbiztonsági ellenőrzést tart szerdától csütörtökig, napi nyolc órában a rendőrség.

Az ellenőrzés során alapvetően a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer – gyermekülés –, valamint a bukósisak használatára fordítják a figyelmet.

A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint ennek oka, hogy a biztonsági öv és a gyermekülés használatának elterjedtsége hazánkban az utóbbi időben tapasztalható pozitív elmozdulás ellenére még mindig alacsony. Továbbra is elmarad a régebbi EU-tagállamok átlagától.

Közúti baleset esetén a sérülések – és ezen belül is különösen a halálos kimenetelűek – elkerülésében a passzív biztonsági eszközök szerepe kiemelten nagy. Kutatások azt mutatják, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztása jelentősen növeli a halálos tragédiák, illetve a súlyos sérülések bekövetkezésének kockázatát. Életek ezreit – egy kisebb falu lakosságának megfelelő embert – lehetne megmenteni
európai szinten, ha mindenki használná a biztonsági övet.

Olvasóink írták

 • 11. tajtianyu 2010. szeptember 18. 09:05
  „Jó lenne ,ha nem csak az ellenőrzések hírére kapcsolná be mindenki a biztonsági övét és ültetné a gyermekét gyerekülésbe.Hányszor látok anyósülésen ülő bekötetlen kisgyermeket ....hiába a felelősséghez fel kell nőni,,mind magunkért , mind másokért vállaljuk is azt.”
 • 10. annobon 2010. szeptember 17. 13:48
  „Egy szintén itt talált cikkből idézek, amelyeket terhes nőket imitáló bábukkal végeztek el Japánban:

  "Mindegyik ütközést megismételték úgy is, hogy a bábut olyan biztonsági öv védte, mint amilyen manapság bármelyik autó kötelező tartozéka. A kísérletek egyértelműen bizonyították, hogy a biztonsági öv mind frontális ütközés esetén, mind a kocsiba hátulról belerohanó másik autó ütését jelentősen kivédi. A vezetőülésen helyet foglaló bábu hasának megfelelő területen kialakuló nyomásnövekedés fele se volt annak a hirtelen nyomáskiugrásnak, mely biztonsági öv nélkül hatott az anyaméhnek megfelelő golyóra.
  Igen fontos különbség volt az is, hogy biztonság öv használata esetén a hasi nyomásnövekedés lényegesen később kezdődött, mint a nélkül. A kutatók számítása szerint a születendő baba halálának esélye még nem túlságosan nagy sebességű ütközés esetén is átlag 60 százalék, ha a várandós asszony az ülésbe nincs bekötve, míg ezt a kockázatot a biztonsági öv a harmadára csökkenti."”
 • 9. annobon 2010. szeptember 17. 12:18
  „"Miről is beszélsz barátom??? Hogy jó az az azerbajdzsáni nulltoleráns közlekedésjog ami itt van???"
  Ehhez csak annyi megjegyzésem van, hogy hál´ istennek, nem vagyok a barátod. Szabályok mindenhol vannak a világon, van ahol kultúrált, parlamentális formában, van ahol diktátor hozza őket, van ahol a vallás (pl az általad említett iszlám), és van ahol még törzsi viszonyok uralkodnak. Nos mi Európában élünk, bármilyen furcsa és 2003-ban még az Európai Unióhoz is csatlakoztunk. Nem tudom ezt az azerbajdzsáni maszlagot honnan veszed, hogy ez kinek jó? Mert ezt az országot mondjuk meg sem említettem! Szóval visszatérve az eredeti témához, örülök, hogy napi 70-80 Eurot keresel, és hidd el, hogy nem irigyellek érte! (Pedig irigyelhetnélek is, mert én csak kb. 3500 Ft-ot keresek naponta. De: mindig bekapcsolom az övemet és nem azért, mert a KRESZ előírja, hanem mert nincs körlégzsákos vasam és a saját testi épségemet próbálom vele megóvni! Különben meg ha az öv annyira káros volna az egészségre (érdekes ezt a verziót mindig azok emlegetik, akik nem használják), akkor szerintem be sem vezették volna a nagy autógyárak az 50-es 60-as évek tájékán. Ja és szerinted a Forma 1-es pilótáknak is felesleges a 6pontos öv, meg a sisak? Hiszen ők egy olyan kevlárpáncélzatú cockpitben ülnek, ami 300-as tempónál is megvédi a bent ülőt!”
 • 8. szocdem 2010. szeptember 17. 10:27
  „4. annobon!

  "De elárulom, hogy a közlekedési szabályokat nem (csak) kis országunkban alkalmazzák, hanem majd´ az egész világon!"

  A pár ország amit ismersz nem a VILÁG!!!:))) Egyébként tévedsz.

  ".....megnéznélek a körlégzsákos vasadban, mikor Ausztriában megállít a rendőr és megkérdezi, hogy "kein Sicherheitgürtel?""

  1. Az osztrák rendőr nem állít meg!!!!
  2. HA megállít:
  "a:" verzió:
  azt mondom hogy:
  - 1. Bocsánat elfelejtettem, - és mosolygok.
  - 2. Épp most romlott el, cserélni viszem.
  - 3. Most kapcsoltam ki, ki akarok szállni. (HA azt mondja ne szálljak ki akkor bekapcsolom az övet)
  Ezzel az ügy letudva!

  "b:" verzió:
  nem mondok semmit, és kapok 20 euro bírságot amit a napi 70-80 euro jövedelmemből kell kifizetni.

  Mi történik itt???
  HA mosolygok ha nem, ha mondok valamit ha nem, 20-30 ezer Ft bírságot kell kifizetnem a napi 4-5 ezer Ft jövedelmemből.

  Miről is beszélsz barátom??? Hogy jó az az azerbajdzsáni nulltoleráns közlekedésjog ami itt van??? De mért európai emberekre kell ezt ráarőltetni?? (Aki szereti az iszlám erkölcsöt, az költözzön Azerbe.. )”
 • 7. szocdem 2010. szeptember 17. 10:19
  „3miracle!

  Majd ha lesz lehetőséged tekints meg egy filmet a körlégzsákos autók biztonságáról. Ott a próbabab csak az ÖVTŐL SÉRÜL!!!!!! (Persze csak ha a kaszni nem súlyosan deformálódik, de akkor egel hogy va-e öv vagy nincs!)

  Addig Te pedig müszaki fizikai és technikai ismereteidet tekintve nullára értékelhető vagy:))))”
 • 6. annobon 2010. szeptember 16. 11:58
  „"Nem értek egyet a biztonsági öv használatával!" Lehet vele egyet nem érteni, de attól még a szabály az szabály!”
 • 5. boy2000 2010. szeptember 15. 12:42
  „Nem értek egyet a biztonsági öv használatával!18-éves korig legyen kötelező!Ezt aláírom!De!!!Saját magam had döntsem el hogy használom e vagy sem!Nem rossz dolog de ismerek olyat aki ha be kötötte volna az övét akkor ma nem élne!Mindenkinek 18-év felett had legyen saját maga döntése hogy használja vagy nem!!!!!!!Az előttem levőknek igaza van!Jó lenne ha nem a hagynák ki az említett kategóriás autókat!!!!Ne a biztonsági öv használatán lovagoljon a kedves rendőrség!!!Vannak sokkal fontosabb dolgok is!Pl.Győr közbiztonsága!!!!!!!!!!!!”
 • 4. annobon 2010. szeptember 14. 11:42
  „"Saját magáért mindenki saját maga felel, teljesen abszurd" Örülök, hogy érintve érezted magad az általam felvázolt autós rétegből! De elárulom, hogy a közlekedési szabályokat nem (csak) kis országunkban alkalmazzák, hanem majd´ az egész világon! Persze most nem Délnyugat-Szamoára gondoltam, mondjuk csak megnéznélek a körlégzsákos vasadban, mikor Ausztriában megállít a rendőr és megkérdezi, hogy "kein Sicherheitgürtel?"”
 • 3. miracle 2010. szeptember 14. 10:39
  „szocdem
  "A "körbelégzsákos" autóban télleg röhejes a biztonsági öv kötelezősége."
  Fizikából egyes. A felfújódó, majd azonnal leeresztő légzsák az szerinted ugyanúgy tompít, mint a biztonsági öv, mi? Nem mellesleg ti kamikazék akkor sem kötöttétek be magatokat (még ennyire sem), mikor még nem voltak légzsákok.
  "Saját magáért mindenki saját maga felel"
  Még egy egyes. Nem nagyon örülnék, ha pont elém röpülnél ki (vagy esnél rám) amikor kiröpülsz a szélvédőn.”
 • 2. szocdem 2010. szeptember 14. 10:05
  „1.
  A "körbelégzsákos" autóban télleg röhejes a biztonsági öv kötelezősége.
  De az igaz, hogy a külföldi církálókat senki nem meri megállítani. Persze nem azért mert "gyáva a rendőr" - az általában még keresztbe is fekszik az úton, ha valakit nagyon meg akar állítani- hanem azért, mert oylan embert is megállíthat aki miatt szőnyeg szélére kell állnia valamelyik tábornoknak. (Európában nincs iylen zaklatós törvény mint nálunk!!!)

  Egyébként a biztonsági öv használatárl szóló jogszabály csak önvédelmi általánosságokat fogalmaz meg és véd, vagy szankcionál, ezért felháborító, hogy nincs olyan jogszabályunk ezzel párhuzamosan, hogy ne markolásszuk csupasz kézzel az elektromos vezetéket, vagy ne dőljünk neki a forró kályhának, vagy ne legyünk öngyílkosok..stb.
  Saját magáért mindenki saját maga felel, teljesen abszurd, hogy ilyen paternalista, szükségtelen, egyéni döntést korlátozó jogszabályt egyáltalán ki mertek hírdetni - akkor is ha vannak honfitársaink akik elég buták ahhoz hogy csak ilyesmiből értsenek..”
 • 1. annobon 2010. szeptember 14. 09:19
  „Javaslatom csak az lenne, hogy a nagy, lesötétített üvegű német márkájú autókat illetve terepjárókat is ellenőrizzék, ne csak az "átlagpolgárok" 5-10-15 éves autócskáit! Az újabb és jópár milcsibe kerülő autókban meg lehetne nézni például, hogy ki van-e köttetve a gyárilag beépített, a be nem kapcsolt övre figyelmeztető - idegesítő - sípoló-figyelmeztető hang, vagy ezt kikerülendő (mármint hogy ne sípoljon), nemes egyszerüséggel az ülés mögött van-e bekötve az öv! Mert "úri" körökben ez a szokás! (Hallottam olyan párbeszédet is egy ilyen fekete terepjáró tulajdonosától, hogy "minek ebbe az öv, ez olyan biztonságos mint egy T72-es! Különben is körbelégzsákos!")”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset a 19-es úton: személyautó ütközött kamionnal - galéria

Egy negyvenegy éves győri férfi meghalt, amikor autójával egy kamionnak ütközött a 19-es úton hétfő reggel. A kamion felborult, délutánig tartott az útzár. Tovább olvasom