Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Biztonsági őrző-védők helyett ismét katonák őrzik a laktanyákat - videó

Őrségváltás Győrben (is): az idei esztendőtől 57 helyőrségben tartalékos katonák vették át a laktanyák őrzését hazánkban. A kisalfold.hu Győr-Likócson szemlélte meg a régi-új rendet.


Az előző kormányzat egyik legtöbbet vitatott – s akkor finoman is fogalmaztunk - honvédelmi döntése volt, hogy a katonai területek vigyázását biztonsági őrző-védő vállalkozásoknak adták át.

Sokak szerint ez a lépés már-már súrolta a tragikomédia határát.

Nos, ezeknek az időknek mostantól vége: 2011-től ismét katonák őrzik a laktanyákat.

A Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredének otthont adó likócsi laktanyában vasárnap délelőtt a sajtó képviselői ünnepélyes keretek között tekinthették meg az őrségváltást.

(Az őrző-védő cég munkatársai december 31-én teljesítettek utoljára szolgálatot; így értelemszerűen a katonák őrségváltását tudjuk megmutatni olvasóinknak.)

Fontos hangsúlyozni, hogy a fegyveres őrségét tartalékos katonák biztosítják ezt követően a laktanyákban.


Őrségváltás Likócson - videó: Cseh Róbert.


"Ennek köszönhetően idén közel 2000 fős tartalékos haderő teljesít majd szolgálatot"

"Az új honvédelemi vezetés stratégiai célkitűzését valósította meg azzal, hogy megteremtette a működőképes önkéntes tartalékos rendszert.

Ennek alapjait tavaly ősszel Hende miniszter úr javaslatára az országgyűlés rakta le, amikor a képviselők módosították a kétharmados többségét igénylő Honvédelmi törvényt" – kezdte a portálunknak Bozsóki Attila mérnök alezredes, a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnokhelyettese.

"Tavaly november-decemberben kezdődött meg a védelmi tartalékosok kiképzése. Ennek köszönhetően idén közel 2000 fős tartalékos haderő teljesít majd szolgálatot; megjegyzem, tavaly összesen 18 tartalékos katonával rendelkezett a Magyar Honvédség.


Őrségváltás Győrben: ismét katonák védik a laktanyákat - fotók: Marcali Gábor.

Árvizek és vörösiszap-katasztrófa után 

Stratégiai célunk, hogy 2013-ra a katonaság sokkal jobban, hatékonyabban részt tudjon venni a katasztrófavédelmi feladatok ellátásában.

A tavalyi esztendőben mind a tavaszi árvizek, mind az őszi vörösiszap-katasztrófa során szembesültünk azzal, hogy nehéz helyzetekben szükség van tartalékosokra.

Úgy is fogalmazhatok, hogy tartalék nélkül nincs hadsereg, hisz ezen katonák nélkül adott parancsnok csak tehetetlen szemlélője a kialakult katasztrófának" – közölte Bozsóki alezredes.

Eredményezhet-e költségcsökkentést?

A kisalfold.hu azon kérdésére, hogy az őrző-védő cégek helyett szolgálatot teljesítő tartalékos katonák bevetése eredményezhet-e költségcsökkentést, a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnokhelyettese konkrét adatok hiányában egyelőre nem tudott felelni.

A Győr-Likócson található laktanya egyébként olyan szempontból eltérő volt a Magyar Honvédség többi laktanyájától, hogy a kapuban eddig is katonák láttak le szolgálatot, míg a polgári őrségre csak a zárt hangárok felügyeletét bízták rá.250+250 szolgálati jel a győri katonáknak

A győri katonák tavaly Bőnyön, Almásfüzitőn és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is kivették részüket az árvízi védekezésben. Nyáron a Széchenyi téren ezért több mint 250 katona vehette át az Árvízvédelemért Szolgálati Jelet Hende Csabától.

Ősszel Kolontáron és Devecseren, majd a Marcal és Rába megmentésében segédkeztek a győri a katonák. Ezért decemberben ismét 250 katona találkozhatott a honvédelmi miniszterrel Győrben, s kapott Katasztrófa-elhárításért Szolgálati Jelet.

Olvasóink írták

 • 14. lallácska 2011. január 04. 18:58
  „Mekkora a nyugdíj korkedvezmény szorzó?”
 • 13. janika 2011. január 04. 16:08
  „Érdekes Csornán a minap láttam a "laktanya"´ épületéből nagyszerű lakásokat alakítottak ki a rászorulóknak. A többiből miért nem ezt teszik? Ja, akkor nem lesz munkája e mundéros bandának?”
 • 12. Lone_wolf.. 2011. január 04. 14:22
  „Micsoda minőség istenem...”
 • 11. Losba 2011. január 04. 14:17
  „10.
  ja, meg majd amikor a "tartalékos haderő" megy az árvízhez.......persze...és akkor ki fogja a laktanyát őrizni....parasztvakítás”
 • 10. janika 2011. január 04. 11:15
  „Akár csak a volt győri keksz gyár biztossági őre! A harminckét dioptriás szemüveggel volt biztonsági őr! Lényeg, akkor a piros könyv volt. Csak nem ma is az a módi?”
 • 9. poorman 2011. január 03. 20:49
  „Parasztvakítás!!!!

  Nézzétek a mai Kisalföldben a képet...... mi van írva a terepruhás mukikra????
  Fegyveres biztonsági őr!!!!
  Közröhej amit ez a Hende-bonda hülyegyerek csinál.”
 • 8. pancser 2011. január 03. 18:56
  „Hát ezek a katonák lehet, hogy képzetlenek de nem hinném hogy fajankók, dolguk a laktanyák és katonai objektumok védelme!”
 • 7. Mankapunka 2011. január 03. 18:18
  „Honvédség eddig is szégyen volt,és az is marad egy darabig.

  Marcalon hány befordult nyugdíjas katona van,akiket porig aláztak a laktanyákban????”
 • 6. janika 2011. január 03. 12:11
  „No így lesz meg az egymillió munkahely? Ezek a mundérosok, mit is termelnek majd? Hullákat?”
 • 5. incanto 2011. január 03. 11:20
  „Ha ugyanannyiért dolgoznak mint eddig, az izraeli cég jutalékát nyugodtan levonhatod, ami nem kevés! És biztonsági szempontból is jobb, ha a fegyverekhez idegeneknek nincs hozzáférése.”
 • 4. Hunicum 2011. január 03. 11:18
  „3. hozzászólás Cloeon_dipterum 2011.01.03. 10:52

  Esetleg sikerült beszivárogniuk a MH- be! ;)”
 • 3. Cloeon_dipterum 2011. január 03. 10:52
  „Azért jó, hogy végre nem izraeli cég őrzi kemény pénzekért a fontosabb magyar létesítményeket, hanem a saját haderőnk.”
 • 2. idegen 2011. január 03. 10:10
  „De már nem feketén ! Ez már nagy változás Lobbo hogy már be vannak jelentve.Mert az őrző-védő cégek 80%-a nem vólt bejelentve.”
 • 1. Lobbo71 2011. január 03. 08:46
  „"Fontos hangsúlyozni, hogy a fegyveres őrségét tartalékos katonák biztosítják ezt követően a laktanyákban."

  És azt is fontos lenne hangsúlyozni, hogy semmilyen őrségváltás nem történt, az eddig biztonsági őrként dolgozók jó részét felvette a Honvédség tartalékos állományba. Ugyanazok az emberek őrzik, ugyanazért a fizetésért csak más ruhában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszter Győrben - Galéria

Így búcsúztatták 2010-t Győrben. Nézze meg ön is képriportjainkat. Tovább olvasom