Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Biztonságérzetet növelnék, forrásokra pályáznának

A rendőrség felmérést végez (többek közt) a győri kistérség településein élő, 65 évesnél idősebbek létszámáról.

Borkai Zsolt szerint hátrányba hoznak tagtelepüléseket azok a községek, akik a társulási módosításokat testületükkel nem hagyják jóvá. A kistérség jogosult lehet újabb források lehívására.

A Győri Többcélú Kistréségi Társulás minapi ülésén Csikós Botond százados, a győri rendőrörs parancsnok–helyettese a polgármestereknek elmondta: az új ORFK intézkedés értelmében a lakossági szubjektív biztonságérzetét növelő feladatokat kell végrehajtaniuk. Ez tulajdonképpen különböző néven 2009 óta már tart, ám az rendőri intézkedések csak részben feleltek meg az elvárásoknak, a biztonságérzetben nem jelentettek nagyobb változást. A mostani feladatok közé tartozik, hogy a körzeti megbízottaknak hetente fel kell venniük a kapcsolatot a polgármesterekkel. A településeket országos szinten három csoportra osztották: kiemelten veszélyes helyen minden nap, veszélyes helyen heti háromszor, nem veszélyes településen heti egyszer kell rendőri jelenlétet biztosítani. A rendőrörshöz tartozó ötvenöt település közül mindegyik a nem veszélyes kategóriába tartozik. Ennek ellenére felmérést kell végezniuk az adott községekben élő 65 év felettiek létszámáról. Győrben ugyanis nőtt a sérelmükre elkövetett lopás és rablás, mely gyűrűzik a települések felé. Emiatt ha szükséges, jelzőrendszert kell majd kiépíteni. Juhászné Árpási Irma (Győrújbarát) szerint érthetetlen, náluk miért kellett mindkét körzeti megbízottat a helyi tanévkezdéskor budapesti továbbképzésre küldeni.

A kistérségi ülést Borkai Zsolt elnök kritikus megjegyzéssel kezdte. „Azt a kevés lehetőséget, amink van, illik a lehető legjobbak kiahsználnia a kistérségnek. A társulás csak egységes, közös döntés alapján tud működni. Értse meg mindenki, hogy például az alapító okirat módosításhoz minden testületnek döntést kell hoznia. Az április 24-i határozatunkról Enese, Győrzámoly és Nyúl még mindig nem küldte meg a szükséges testületi hozzájárulást. Enélkül más település nem tud egy-egy területen működni, pénzt nyerni" - mondta. „A családsegítő szolgálathoz szeretetett volna csatlakozni Abda, ám emiatt egyelőre nem sikerült" - erősítette meg Szabó Zsolt Abda polgármestere. Borkai szerinttel ezzel más településeket hátrányba hoztak, s szorgalmazta, hogy a munkaszervezet hasonló esetekre szankciókat dolgozzon ki.

Sárkány Péter munkaszervezet–vezető elmondta: a pályázati kiírásokra reagálva Ikrényt és Győrújbarátot (ahol kistérségi gyermekjóléti szolgálat működik) társszékhelyként regisztrálnák. „Így jogosultak lennénk Leader-pénzek lehívására. Nem pénzt akarunk elvenni a falvaktól, nem járdaépítésre pályáznánk, hanem közösségi célú társulási projektekre" – mondta, s az előterjesztést a társulás elfogadta (a konkrét pályázatokról lapunkban később beszámolunk). Az ülés végén az elnök – bár még nem zárult le minden településsel a tárgyalás – megköszönte a polgármestereknek, hogy a nagytérségi hulladékgazdálkodás önrész–ügyében már számtalan megállapodás született.

Olvasóink írták

  • 1. samsungi 2011. szeptember 08. 17:01
    „"Juhászné Árpási Irma (Győrújbarát) szerint érthetetlen, náluk miért kellett mindkét körzeti megbízottat a helyi tanévkezdéskor budapesti továbbképzésre küldeni. "
    Miért? Mert jön az Ősz, és Viktor királyt meg kell védeni, na ezért kell tovább képzésre menni a rendőröknek :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többmilliós fejlesztés a duneszegi iskolában

A helyi körzeti általános iskolában TIOP-pályázat keretében informatikai fejlesztések történtek. Tovább olvasom