Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Biztonságban van a pénzünk a bankban

Magyarország - Nyolc évvel ezelőtt kellett utoljára kártalanítani egy hitelintézet ügyfeleit hazánkban. A jelenlegi pénzügyi válság miatt akadnak, akik bankcsődöktől tartanak, a lakossági betétek azonban hat és fél millió forintig biztonságban vannak.

Hetvenmilliárd forint van jelenleg az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kasszájában, amiből egy esetleges bankcsőd esetén kártalanítják az ügyfeleket – tájékoztatta a Kisalföldet Székács Péter ügyvezető igazgató.

Székács Péter, az  Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgatója szerint szükség esetén ezen az összegen is túlterjeszkedhetnének, hiszen az állam garantálja a betétek kifizetését a törvényben meghatározott szintig. (A lakossági betétállomány 2008 első félévében egyébként meghaladta az 5000 milliárd forintot.)

Az ominózus rendelkezésben az szerepel, hogy az OBA által fizetett kártalanítás mértéke 1 millió forintig 100 százalék, az 1 millió forint feletti betétrészre pedig csak 90 százalék, de maximum személyenként és hitelintézetenként hatmillió forint. Aki tehát pechjére több olyan hitelintézetben tartaná megtakarításait, amely tönkremegy, mindenhonnan megkaphatná a maximum 6 millió forintot.

A jogszabály azt is meghatározza, hogy az OBA-nak milyen gyorsan kell cselekednie. Az alap a kifizetéseket legkésőbb a betétek befagyását, a bank tevékenységi engedélyének visszavonását vagy a felszámolás közzétételét követő 15 napon belül kezdi el és 3 hónapon belül fejezi be. Indokolt esetben a kártalanítás ideje két alkalommal további három-három hónappal meghosszabbítható. „A kifizetéseknek pénzügyi akadálya nem lehet" – hangsúlyozta Székács Péter.

A betétbiztosítással szembeni követelés egyébként mindaddig igényelhető, amíg az eredeti követelés a bankkal szemben érvényesíthető lett volna. A takarékbetétek például nem évülnek el, az egyéb betétkövetelések pedig – ha a szerződés nem állapított meg más határidőt – öt évig érvényben maradnak. A letéti jegy a beváltásra előírt határidő lejártát követő tíz év alatt évül el, a kötvényen alapuló követelés nem évül el. A letéti jegyek és banki kötvények közül azonban csak a 2003. január 1. után kibocsátottak biztosítottak.

Az ügyvezető ugyanakkor hangsúlyozta: a magyar bankok erősek. Ezt támasztja alá, hogy utoljára nyolc évvel kellett közbelépniük, amikor a Rákóczi Hitelszövetkezet betéteseit kártalanították 1,3 milliárd forint értékben.

Hasonló álláspontra helyezkedett kérdésünkre Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója.

Szerinte most fizetődik ki, hogy a hazai pénz- intézetek korábban – sokak által bírált módon – a Nyugaton jellemzőnél szigorúbb feltételekkel nyújtottak kölcsönöket, így a rossz hitelek aránya alacsony.

Úgy vélte, emellett az eredményességtől a tőkeellátottságig minden fő mutató nagyon jó, így a bankok helyzete rendkívül stabil.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Audi nem érzi a recessziót

Győr - A világon végigsöprő pénzügyi válság elbizonytalanította a piacokat s a nagy autógyárak sorra… Tovább olvasom