Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Biztató elutasítás a veszprémi vasútról

Válaszlevél a megyének: a szaktárca nem véglegesíti a vasútvonalat, a megyei közgyűlés alelnöke mégis bizakodó.

Nem támogatja a Győr–Veszprém vasútvonal végleges fennmaradását a tárca – derült ki a GKM válaszleveléből, amit Kara Ákosnak, a megyei közgyűlés alelnökének címeztek. Az alelnök ennek ellenére biztatónak tartja a levelet.

A megyei képviselő-testület március 2-i ülésén tárgyalta és – 28 igen, 6 nem és 3 tartózkodás mellett – elfogadta a Győr–Veszprém vasútvonal végleges fennmaradását támogató közgyűlési nyilatkozatot, egyben felkérte az alelnököt, Kara Ákost, hogy a közgyűlési nyilatkozatot küldje el a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak (GKM). Dabóczi Kálmán, a tárca főosztályvezetője a tavaly júliusi kormányhatározatra hivatkozott, ez alapján a tárca nyár óta vizsgálja a vasúti mellékvonalakon végzett személyszállítási közszolgáltatással kapcsolatos kérdéseket is.

A levél hangsúlyozza: az első körben forgalomszüneteltetésben érintett 28 vonal között a Győr–Veszprém szakasz nem szerepel.

A fennmaradt tizennégy vonalon, így a Veszprém–Veszprémvarsány közötti vonalszakaszon is még tovább vizsgálják, hogy célszerű-e a vasúti személyszállítás fenntartása.

„Jelezni kívánjuk, hogy a forgalomszünetelés nem jelenti a vonalak végleges bezárását, a vasúti mellékvonalak megszüntetése jelenleg nincsen napirenden. A vizsgálat, majd az azt követő döntés is csupán a vasúti személyszállítási forgalom államilag finanszírozott módjának szüneteltetését elemzi, nem terjed ki az áruforgalom szüneteltetésére, valamint nem jelenti a vonalak végleges bezárását" – írja az osztályvezető.

A közgyűlés konkrét kérdésére adott válasz azonban így szól: „A vasúti mellékvonalak végleges fennmaradásának kezdeményezését a tárca nem támogatja." Dabóczi Kálmán szerint egyébként a GKM a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal egyeztetést kezdeményezett a vonalszakasz védetté nyilvánításával kapcsolatban.

Kara Ákos a Kisalföldnek elmondta: bár a konkrét kérdésre nem volt a válasz, összességében nem tartja elutasítónak a tárca nyilatkozatát.

– Biztatóan hangzik az a mondat, hogy „a forgalomszünetelés nem jelenti a vonalak végleges bezárását". Biztató az is, hogy a tárca szokatlanul gyorsan válaszolt. Azt gondolom, ha a civilek és az önkormányzatok ugyanilyen állhatatosan érvelnek a vonal megmaradása mellett, akkor sikert érünk el – kommentálta a levelet Kara Ákos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első napon nyolc autó a ''termés''

Egy közterület-felügyelőből, egy rendőrből és a szállító jármű sofőrjéből álló csapat járta tegnap Győr belvárosát azokra a kocsikra vadászva, amelyek tiltott helyen, a közlekedés biztonságát veszélyeztetve parkoltak. Nem volt nehéz dolguk, néhány óra alatt nyolc autó elszállítását kezdték meg. Ebből három a Móricz Zsigmond rakparton kialakított őrzött területre került, míg a másik öt tulajdonosa időben megérkezett járművéhez. Tovább olvasom