Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Bizottsági igen az iskolabezárásokra

A győri iskolabezárásokkal kapcsolatos eredeti elképzelések egyetlen ponton sem módosultak lényegesen a jövő heti döntés előtt.
illusztráció
A győri közgyűlés oktatási és kulturális bizottsága szerdán este tárgyalta a közoktatási intézményhálózat korszerűsítéséről szóló javaslatot, amelynek részét képezik az iskolabezárások is. A grémium néhány apró pontosítással öt igen szavazattal, kettő ellenében fogadta el a tervezetet, így a jövő csütörtöki közgyűlés elé olyan előterjesztés kerül, amely a lényegi kérdésekben nem különbözik a korábban nyilvánosságra hozott tervektől. Cikkünkben röviden összefoglaljuk a legfontosabb pontokat.

Rejtő Sándor Gimnázium és Szakképző Iskola: Az intézmény megszűnik a következő tanévtől. A Lukács Sándor Szakképző Iskola átveszi a textilipari szakirányt. A Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskolához kerül a ruhaipari technikus és a nőiruha-készítő szak, ahol igény szerint elindítják a varrómunkásképzést. A Veres Péter Mezőgazdasági Szakközépiskola befogadja az élelmiszer-analitikai technikus képzést, a 10. évfolyamon új osztályba helyezi a 19 tanulót, a többi évfolyamon a saját osztályaiba integrálja a diákokat, de szakmai képzésük külön történik. A Dolgozók Gimnáziumához kerül a felnőttek hároméves középiskolája a levelező tagozattal együtt.

A 10. g gimnáziumi osztályt a Szent-Györgyi Albert Gimnáziumba, a beiskolázandó 9. g-seket a Bercsényi Miklós Gimnáziumba költöztetik. Utóbbi intézményből az idei beiskolázású autóelektronikai műszerész, közlekedésgépész technikus és közúti járműgépész szakot a Lukács-iskolába viszik. A Rejtő kollégiuma a Révai Miklós Gimnáziumhoz kerül.

Petz Lajos Egészségügyi Középiskola: Az iskola kifutó rendszerben, három év alatt szűnik meg. A javaslat készítői szerint a szakmai képzést célszerű új alapokra helyezni, és a feladatot a Petz-iskolával, a megyei kórházzal, illetve a Széchenyi István Egyetemmel közösen kidolgozott képzési formák alapján ellátni. Erre a Petz épülete alkalmas lenne. A szakiskolai szakmai képzés folytatására – ápolási asszisztens, valamint szociális gondozó és ápoló – is lehetőség nyílik az együttműködés keretében. Az érettségit adó képzést a város más középiskolái (Bercsényi, Szent- Györgyi) be tudják fogadni, felmenő rendszerben. Erre a képzési formára a 2003/2004-es tanévben már nem iskoláznak be senkit, a kimenő rendszerben „elfogyó" osztályok helyét három év alatt az egészségügyi képzés veszi át. Az iskola kollégiuma változatlan formában működik tovább.

Balázs Béla általános iskola: A Balázs Béla Általános Művelődési Központ általános iskolai funkcióját megszüntetik szeptembertől, a tanulócsoportokat – az ötödik évfolyam kivételével érintetlenül, bontás nélkül – a Marcalvárosi Közoktatási Központba helyezik át. Az így felszabaduló termekbe a Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola költözik.

Ady-óvoda: A Gárdonyi Géza Tehetségfejlesztő Általános Iskola és Óvoda egységeként működő intézményt megszüntetik a tanév végén, az épületben a Nevelési Tanácsadó, Gyermek- és Ifjúságpszichológiai Központ kap helyet. A logopédiai csoport a pedagógusokkal együtt a Kassák Lajos utcai óvodába kerül, a többi kisgyereket kisebb csoportokban, illetve egyénileg helyezik el más óvodákban.
Speciális Szakiskola: A helyiséggondokkal küszködő intézményt a Fekete István Óvoda, Általános és Szakképző Iskola Szabolcska Mihály utcai épületébe költöztetik. Utóbbi ingatlan azért szabadul fel részben, mert az ottani felső tagozatosokat – hét osztályt – a Fekete-iskola Kodály Zoltán utcai épületében helyezik el szeptembertől.
Ezek az elképzelések akkor valósulnak meg, ha a közgyűlés többsége jövő csütörtökön igennel szavaz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megidézték a lengyel zeneóriás szellemét

Negyedik alkalommal tartották meg a Győri Lengyel Kisebbségi Önkormányzat által támogatott Chopin… Tovább olvasom