Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Bizottság dönt a család helyett

Magyarország - Januártól csak azok költözhetnek államilag támogatott idősotthonba – az egyházi otthonok is ilyenek –, akikről egy bizottság megállapítja: napi négy óránál több ellátást igényelnek. Félő, hogy így elfekvőkké válnak a szociális intézmények.
Aggodalomra ad okot a szociális törvény kormány által elfogadott változása, véli Szőke Barnabás református lelkipásztor. A mezőörsi idősotthon egyházi vezetője szerint a jövőben minden azon múlik, hogy az állam által támogatott szociális intézménybe jelentkező napi négy óránál több vagy kevesebb ápolást igényel-e, amit majd egy bizottság fog eldönteni.

– A törvényalkotók állítják, hogy a bentlakásos ellátás nagyon drága, és sokan jogosulatlanul veszik igénybe. Szerintük az új jogszabály által csökkennek a várólisták és igazságosabb lesz a rendszer – tette hozzá Szőke Barnabás, majd aggályait sorolta. – Az idősotthonba kerülésnek eddig is voltak jogszabály által előírt feltételei, amelyeket a háziorvos igazolt.

Ezután nem veszik figyelembe a családot ismerő orvos szakmai véleményét.

A kimaradóknak otthoni ápolást ígér a kormány, amihez viszont egyelőre kevés a szakember, és nincs meg a technikai háttér sem. Illetve van még egy esélyük: kifizetik az ellátásuk teljes összegét.

A mezőörsi lelkipásztor szerint: félő, hogy csak a kritikus állapotú idősek kerülnek az ellátás látókörébe, és ezzel az idősotthonok elfekvőkké válnak.

Az új rendelkezés nem érinti a már idősotthonokban lakókat, csak azokat, akik januártól kérik felvételüket valamelyik intézménybe. Fotó: Bertleff András

– Eddig a családra bízták, miként akarják megoldani idős szerettük ellátását, milyen terheket bírnak el, a gondozás milyen formáját tudják elfogadni. Ez most valószínűleg megváltozik: nem a családé lesz a döntés, ami súlyos hiba. Említést érdemel: ha a bizottság elutasítja a jelentkezést, ezzel megszűnik a lehetőség, hogy a nyugdíjasok megelőző szándékkal költözzenek be, még akkor, amikor képesek ellátni önmagukat. Az is biztos, hogy az intézményeknek ezentúl többe fog kerülni az ellátás, mivel az ellátotti kör több időt és figyelmet igényel. Viszont ehhez a megfelelő anyagi fedezetet a kormány nem biztosítja. Egyházi otthonoknál a kiegészítő normatíva átutalása minimum egy évet csúszik.

Szőke Barnabás végül megemlítette: az új rendelkezés nem érinti a már idősotthonokban lakókat, illetve a várólistán lévőket sem, csak azokat, akik januártól kérik felvételüket valamelyik intézménybe.


Az irgalmasság jegyében

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is tárgyalta ülésén az egyházi fenntartású szociális otthonok helyzetét. Megállapították: a megvont támogatás, a szigorított bekerülés ellenére az egyház nem mondhat le az irgalmasság szempontjáról, ezért további anyagi áldozatok árán is igyekszik idősotthonait minden rászoruló számára elérhetővé tenni.

Olvasóink írták

  • 1. martilill 2007. december 14. 08:51
    „Ez jó! És aki nem tud fenntartani egy lakást, és kevés a pénze az inkább legyen hajléktalan!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnözők a körözöttek toplistáján

Győr-Moson-Sopron - A megyei rendőr-főkapitányság legkeresettebb bűnelkövetőket tartalmazó… Tovább olvasom