Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Bizottság a kultúrpalotáért?!

Győr - Borkai Zsolt polgármester szakértői csoport felállítását kezdeményezi az olajgyár helyén tervezett kultúrpalota ügyében. A legjobb befektetői ajánlatot keresik, offshore cégről szó sem lehet – mondta a városvezető.
Már foglalkoztunk a győri olajgyár helyére tervezett kultúrközpont ügyével, még pontosabban azzal, hogy a beruházásra „kiszemelt" gazdasági társaság kétharmad részt Seychelle-szigeteki offshore cégből áll. Akkor minden érintett, az Arrabona City Park Kft. tulajdonosai (akik egyébként az olajgyári ingatlan tulajdonosai), illetve a városvezetés is leszögezte, hogy az offshore cégeket fel kell számolni, s az ehhez szükséges lépéseket már meg is tették. (Lásd bővebben: Honnan jön a pénz a kultúrpalotába?)

A cikknek úgy tűnik, volt hatása, Borkai Zsolt polgármester ugyanis olyan szakértői csoport felállítását szorgalmazza, amelyben minden politikai oldal, s mellettük üzleti szakemberek is részt vesznek. A cél nyilvánvalóan az – mondta a városvezető –, hogy a közgyűlési határozat szellemében „a fesztiválközpont megvalósítása a legjobb konstrukcióban történhessen". Borkai hozzátette azt is: kikötötte, hogy csak átlátható és ellenőrizhető feltételekkel felálló cég jöhet számításba, offshore cégről szó sem lehet.

Most még nehéz elképzelni ide egy kultúrpalotát, de a város tervei szerint itt lesz az új központ. Fotó: Krizsán Csaba
Most még nehéz elképzelni ide egy kultúrpalotát, de a város tervei szerint itt lesz az új központ. Fotó: Krizsán Csaba

A romos olajgyár helyére most még nem könnyű elképzelni a kultúrpalotát, pedig nagyon komolyan gondolja a város, hogy csaknem 14 ezer négyzetméteren meghatározó központot épít(tet) 2010-re. Bár minden szám elé oda kell képzelni a „legfeljebb" szót, de a tervekben az áll: a Győri Balett 3000 négyzetmétert, a múzeum 7000-et, a bábszínház 1700-at „kap" majd, míg a fesztiváliroda 600 négyzetméterrel gazdálkodhat. A fennmaradó 2000 négyzetméteren pedig közösségi és infrastrukturális helyiségeket alakítanak ki, de mélygarázs is épül.

A központot a befektető építi meg, legfeljebb 7,9 milliárd forintért. Győr ezt követően 20 éven át – lízingkonstrukció keretében – (szintén legfeljebb) évente egymilliárdot fizetne a befektetőnek. A kultúrpalota 2030-ban kerülne tehát a város tulajdonába.

Olvasóink írták

 • 15. /joco1 2008. augusztus 09. 17:18
  „atibi(de remélem nem a Tibi csokoládé).: és a zsidok hogy kerültek ide?érdekes egy "átfogo" és "érvekkel" teli reagálásod volt az elöbbi(14)”
 • 14. aTibi 2008. augusztus 08. 19:21
  „Kulturpalotára van pénz /mert a zsidó befektető biztos pénzt lát benne! Kinek épül ... panaszkodnak ,hogy nem tudják kihasználni ami meg van ! ez az kell még bírjuk mi.

  A Marcalvárosi uszoda amire rég várunk/ lesöpőrték ,Horváth képviselő halgat mint szar a gyomban/ nem bolt a országot egyszer már kirablóknak!---még kell nekik a biztos pénz! fulladnának bele a lovéba!
  a Tibi”
 • 13. watix 2008. augusztus 07. 21:23
  „Számomra mindig a legizgalmasabb olvasmányom a Kisalföldben a hozászolláso.
  Néha elég nevetséges, amiket az emberek összeirkálnak itt.

  Hogy a témához szoljak, a kultúrpalotával, kapcsolatban, Győrnek nagy szüksége van rá!!!!! mert különben lemarad, a többi magyarvárosoktól, pláne nem is beszélve a többi európai várostól!
  Ha megkérdezünk valakit pl, Budapesten, Debrecenben, Szegeden vagy Miskolcon stb, tud-e valamilyen nevezetességet Győrben, hát nem hiszem, hogy valamit is meg tudnának említeni.
  (nem azért mer buták) mert nincs mit, ami híres.

  Már rájöhetnének a győriek hogy ez egy verseny, a jólétért! Legnagyobb bevétel a turizmus!

  Akik a régi gyárakat siratják, megnézném pl. mennyi gardinia függönye, meg kínai függönye van, vagy talán a negrot is 10-es csomagolásba vásárolja.”
 • 12. uszi 2008. augusztus 07. 20:50
  „Zsuzka!
  A jó városmarketinggel egyetértek, de ott kellene kezdeni, hogy a Baross úton a román árusok, roma markecolók ne nyúlják le a túristákat. Felháborító, hogy nem látni zsarut, amikor öveket, lopott pengét, hamis parfűmöt árusítók szólongatják az embereket, s megjelentek a pénzpörgető valutaváltók, akikről tudni, hogy csak a felső pénz valódi, az alsók hamisak. Hol vannak a kamerák, a rendőrök nem látják hol kell beavatkozniuk???? Ha ebben rend lesz, utána lehet városmarketingről beszélni, s akkor jönnek a külföldiek a város színes programjaira.”
 • 11. Zsuzka 2008. augusztus 07. 17:50
  „elégedetlen: szerinted jobb lenne, ha újabb 10 évig állna ott az üres gyárépület? A lízingről lehet beszélni, de igenis a városnak fejlődnie kell, ami nem csak újabb játszótereket jelent. Sokáig iparvárosként emlegették Győrt, nem feltétlenül pozitív értelemben. Nem lenne itt az ideje változtatni rajata? Vagy a magánbefektetők osszák szét segélyként a pénzt, mert Téged nem érdekel a kultúra? Ha a város jó marketinget csinál a programoknak, az növeli az idegenforgalmat, aminek áttétellel mindenki haszonélvezője lesz.”
 • 10. elégedetlen 2008. augusztus 07. 16:01
  „kultúrpalota? minek? hogy az elitnek legyen hol verni a seggét? ez az ország (város) egy kupac kaka és súlyos milliárdokért pont egy kultúrpalotára van szükség? nem hiszem el....felháborító...”
 • 9. /joco1 2008. augusztus 07. 14:50
  „7-es :meg te vagy egy sötét folt, tudod itt nem a "cigokról" van szó, hanem a KULTURÁRÓL! tudod ezt más, tudod amiröl te lemaradtál.”
 • 8. lokálmatróna 2008. augusztus 07. 13:46
  „Kedves savale meg a többiek! EGy kis ismeretterjesztés: a Bercsényi ligettől délre eső rész Újvjáros, az északra eső rész Sziget. A tervezett kultúrpalota a Bercsényi liget északi részén, tehát Szigetben van/lesz LESZ????? Olyan közel van a Belvároshoz, hogy még Nádorváros is messzebb van tőle. Egyébként ha minden marad a régiben, akkor úgy járunk mint Magyarország: minden Budapesten lesz. Gyjőrben is minden a Belvárosban van. Ideje lenne már más városrészeket is fejleszteni.”
 • 7. r2rf43 2008. augusztus 07. 13:29
  „Újvárosban a sötét foltot a cigók jelentik....”
 • 6. aw 2008. augusztus 07. 12:48
  „savale nem mond hülyeséget!”
 • 5. naivka 2008. augusztus 07. 12:43
  „Valóban a rongyrázás teteje... Erre bezzeg van pénz. Igaz, az ember szemét bántja a sok kiürült-lepusztult régi gyárépület. Nem kellett volna esetleg ötletpályázatra kiadni, hogyan lehet hasznosítani az olajgyár helyét? Meg a Győri textilét stb...”
 • 4. savale 2008. augusztus 07. 11:48
  „Ki merne onnan sötétben, egyedül egy balett előadásról hazajönni?
  Bár igaz sok (,nem balett) művész ad elő( ,vagy tesz el) a környéken.”
 • 3. taps 2008. augusztus 07. 11:04
  „Balett, Bábszínház, Magyarország legizgalmasabb modern képzőművészeti múzeuma.
  Az első két intézmény maga évente közel ötvenezer embernek, gyereknek, felnőttnek jelent fontos, rendszeres kulturális élményt. A harmadikra pedig szükség van, mert a győri gyűjtemények méltatlanul, látogathatatlanul kallódnak.
  Arról nem is beszélve, annak a városrésznek mit jelentene a beruházás. Újváros újra szép lehetne, sötét foltok nélkül.
  Nem kéne végre egyirányba lépni valamiben?”
 • 2. uszi 2008. augusztus 07. 08:46
  „Kedves Ödön!
  Az uszodai megjegyzésedről csak annyit, a város uszodájában a sport, illetve a Cziráki medence kánikulában kong az ürességtől. Egykor ott igazi élet folyt, igaz, nem borsos áron. A termálban még vannak. Gondolod, ha a Marcal II-re választási szavazatok miatt eröltetett sportuszoda elkészül(ne), ott tolonganának az emberek? Frászt. Az is pénzkidobás. A többi stimmel. Rába-gyári (MDF-es) privatizációs igazgató összeprivatizált milláival könnyen tervez offshore barátaival a város zsebére. Ezért kell a bizottság, minden oldalról.”
 • 1. Börönd ödön 2008. augusztus 07. 05:58
  „Esetleg majd eccer foglakoznak a felnövekvő nemzedék egészségével is? Győrben nincs elegendő uszoda, szerintem az ifjúsági sport támogatása is fontosabb lenne, mint egy újabb kulturális fingfelfújt létesítése. Megy itt a rongyrázás, és majd üresen kong a sok létesítmény. Sznobék egyszerre csak 1 helyre bírnak menni, a szegény embernek pedig kenyérre is alig futja.
  Micsoda meglepetés, hogy a tulajdonviszonyokat illetően a szerecsent már be is áztatták! (A beruházásra ,,kiszemelt" gazdasági társaság kétharmad részt Seychelle-szigeteki offshore cégből áll.)
  Lehet, hogy kifehéredik a gyerek, de azért a dolog messziről bűzlik. Ki kéne borítani a bilit is. (Abban aztán az infantilis szociknak van ám gyakorlata. Az MDF pedig várhatóan és szokás szerint az objektivitás bajnoka lesz.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 100 Tagú Cigányzenekarral énekel

Győr–Budapest - Jónás Alexandrát ismerhetik a Kisalföld olvasói, ő az a fiatal lány, aki… Tovább olvasom