Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Bizonytalan emberek, bizonytalan határsors

A schengeni övezethez tartozás pillanatától, 2007. november 1-jétől megszűnnek a megyei határátkelők is.
Kattintson a képre >>
A schengeni övezethez tartozás pillanatától, 2007. november 1-jétől megszűnnek a megyei határátkelők is. De mi lesz az épületekkel? A vám- és pénzügyőrség egyelőre csak annyit árul el: több hasznosítási elképzelése is van – például a vámosszabadi átkelővel kapcsolatban.

Kevesen tudják, még kevesebben beszélnek róla, de ettől még tény: 2007. november 1-jével a schengeni övezethez tartozik Magyarország. Ennek egyik előnye épp az, hogy az osztrák–szlovák–szlovén–magyar határon legfeljebb csak lassítani kell, megállni nem. Logikusan következik ezért: az átkelőkre, az épületekre, a sorompókra, az ellenőrző fülkékre nem lesz szükség. Elbontásuk azonban nem egyszerű kérdés, a költségek ugyanis százmilliókban mérhetők. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) mint a határállomások vagyonkezelője előfelmérést készített a megyei átkelőkről: jobb tudni, melyikkel mit lehet majd kezdeni.

Fél éve írtunk erről először, most ismét megkerestük a VPOP illetékesét, bízva abban, a vámosszabadi határátkelővel kezdve cikksorozatunkat, választ tudunk adni az utazók és persze az ott dolgozó „vámosok" számára az átkelők sorsáról. Nem jutottunk azonban előbbre, a VPOP sajtóirodájától ugyanis meglehetősen szűkszavú választ kaptunk kérdéseinkre: „A belső határszakaszon lévő, így feleslegessé vált határállomásokat illetően a vám- és pénzügyőrségnek több hasznosítási elképzelése is van, ezeket illetően jelenleg is folynak egyeztetések a társszervekkel, konkrét megoldás azonban még nem született, idén nem is várható."

Marad tehát a fél évvel ezelőtti verzió, ami leginkább azoknak kevés, akik a határon dolgoznak. Ugyanis ők sem tudnak többet, mint mi. Például azt – amit Vámosszabadi kapcsán emlegettek, s valószínűleg még most emlegetnek a szakemberek –, hogy mivel bizonyosan előfordulnak 2007 novembere után is olyan különleges alkalmak, pápalátogatás, sportvilágesemény, elnöki csúcstalálkozó, amikor Magyarország vagy a szomszédos uniós államok bármelyike azt mondja, néhány napra visszaállítja a határforgalom-ellenőrzést, ezért az alapvető infrastruktúrára (vízre, áramra) szükség lesz, hiába nincs már határ. A lebontott határon ilyenkor mobil Schengen-buszokkal oldják meg az ellenőrzést. Ennek részleteit kell kidolgozni, s mivel Magyarország nyugati határai válnak először „belső schengeni határrá", ezért többek között Győr-Moson-Sopron megyének kell kitaposni az utat. Ezek szerint szűz havon...

A megyében Vámosszabadi mellett még öt átkelő érintett a kérdésben: Hegyeshalom, Rajka, Fertőd, Sopron és Kópháza. A kérdésre fél év múlva ismét visszatérünk, reméljük, akkor már kézzelfogható válaszokat kapunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a Bem téri fényfüzért

Miután kigyulladtak az ünnepi fények Győrben,… Tovább olvasom