Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Bizonyságtételnek szánja alkotásait

Többször is előfordul, hogy együtt gyúrja az agyagot a család: a nagymamával az unokák, sőt, olykor-olykor még a nagypapa is bekapcsolódik a közös munkába. Talán érthető, hogy Kovács Ildikó keramikus – a nagymama – az alkotáshoz úgy lopja az időt.
Kovács Ildikó: Átérzem, ami az ujjaimból az agyagba születik.
Többször kérdezték már tőle, miként bírja fáradhatatlan lendülettel és energiával azt a sokféle vállalt teendőt, amit a nap huszonnégy órájában csinál. Kovács Ildikó egy alkalommal erre azt válaszolta, hogy nem akarja a sírba vinni az erejét. A győri keramikus, szobrász nyugdíjaséveinek nagyobbik felét unokás szolgálattal tölti. Egész nap úton van autóval a gyerekek és az otthon között.

Az alkotást nem bízza a véletlenre, hiszen minden „állomáshelyén" tart egy agyaggal teli vödröt, mondván, ha sikerül időt lopni a „szobrozásra", máris nekiáll, hogy legfrissebb ötletéből megformázzon valamit.
„ Ha elkezdi az ember, ahogy tíz-tizenöt évvel ezelőtt én, nem tud ettől a szenvedélytől szabadulni. Számomra ezek a szobrok, kerámia domborművek élnek. Gyakran előfordul, hogy szólongatom őket, amikor valamit alakítok rajtuk, azt is tudatom velük.

Átérzem, ami az ujjaimból az agyagba születik: a kisgyermek ölelését, a temetőbe igyekvő asszony szomorúságát, a menekülő Szent Erzsébet fájdalmát. Az újabbak közül éppen a Szent Erzsébetről készült dombormű a kedvencem, de szeretem a Szent Ferencemet is. Bizonyságtételnek szánom az alkotásaimat. Bevallom, nagyon nehezen válok meg a figuráimtól, igazából idegennek nem is adok oda egyet sem. A családomhoz tartoznak és szeretem a közelemben tudni valamennyit.

A legtöbb ember elvonul, mikor alkot, engem kimondottan megnyugtat, ha körülvesznek, ott vannak velem az unokáim, azt meg kimondottan élvezem, ha csinálják is mellettem a maguk kis műveit. Hála isten, sikerült beoltanom az egész családot, olyan is előfordult már, hogy a lányom is beállt közénk, sőt, otthon a férjem is csatlakozott a kis alkotócsapathoz." (Kovács Ildikó Lélektől lélekig című kiállítása július 2-ig, hétköznap 9-től 16 óráig látható a győr-ménfőcsanaki Bezerédj-kápolnában.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr, a fagylalt városa

Két év után ismét a Tutti a bajnok: a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének meghirdetett… Tovább olvasom