Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Bizonyítási kísérlet: Közismert művész rendszámát látták

Győr - Másfél órára lezárták kedden Győr határában a 83-as főút egy szakaszát, mert a bíróság a helyszínen tartott tárgyalást. Az volt a kérdés, hogy a buszon ülők valóban láthatták-e az elhaladó autós rendszámát. A vádlott egy Európa-hírű képzőművész. Mivel nem közszereplőről van szó, a neve sem számít közérdekű adatnak, s így a jogerős ítéletig nem írhatjuk le.

Tárgyalás útlezárással

- Ami viszont közérdekű, hogy a győri bíróság még nemigen végzett ehhez hasonló bizonyítási kísérletet, s a közlekedési bűncselekmények között hétköznapi ügynek számító baleset rekonstruálása miatt az autókat másfél órán keresztül elterelték a pápai főútról.

Tíz órától rendőrök állták el a mintegy 700 méteres útszakasz két végét, így a Győr felől érkező autósoknak le kellett kanyarodni a Királyszéki útra, s csak a Metro áruház melletti, üzemi úton térhettek vissza a 83-asra. A Tét felé jövők és az M1-es autópályáról érkezők ugyanezt a kerülőt tették meg visszafelé, míg a legrosszabbul azok jártak, akik Budapestnek akartak menni ezen a szakaszon. Ők ugyanis egyáltalán nem találtak „nyitott" felhajtót, s vissza kellett keveredniük egy másik főútra. Az autósor lassan folydogált, de nem állt le, így nagyobb káosz sem keletkezett, sőt, a rendőrség illetékese úgy fogalmazott: „egy reggeli csúcshoz" hasonlított a fél tizenkettőig tartó dugó.

Öt évvel ezelőtti balesetet idéztek fel bírák, rendőrök, szemtanúk kedden Győrött a 83-as úton, ahol a másfél órás útlezárás miatt több száz méter hosszan torlódtak fel az autók. Fotó: Bertleff András
Öt évvel ezelőtti balesetet idéztek fel bírák, rendőrök, szemtanúk kedden Győrött a 83-as úton, ahol a másfél órás útlezárás miatt több száz méter hosszan torlódtak fel az autók. Fotó: Bertleff András


Most már elmondhatjuk a kedden ott vesztegelt autósoknak: mindez azért történt, mert 2003. december 8-án egy kocsi kihajtott a busz elé, amely hatalmasat fékezett. A vád szerint a vétkes sofőr Győr felől jött, az autópálya felé igyekezett, de nyilván későn vette észre, hogy rossz sávban jár és hirtelen jobbra rántotta a kormányt. Épphogy nem ütközött a busszal, amin 30 utas ült. Többen elestek a vészfékezés miatt, egyikük pedig – ezért lett jogi értelemben bűncselekmény a dologból – úgy összetörte a felkarját, hogy azt még ma is nehezen mozgatja és fájdalmak gyötrik. Az autós elhajtott a helyszínről, ám a szemtanúk közül volt, aki megjegyezte a rendszámot, s a szálak a közismert művészhez vezettek.

Ő azonban ma is azt állítja: ekkor éppen tévéinterjút adott Budapesten, tehát nem lehetett itt. Ezt azonban ugyanúgy nem ellenőrizte az elsőfokú bíróság, mint ahogyan azt sem, hogy az utasok valóban jól láthatták-e a rendszámot. A döntést, amelynek értelmében a vádlott 70 ezer forintos pénzbüntetéssel tartozik, a megyei bíróság hatályon kívül helyezte, s elrendelte a kedden tartott bizonyítási kísérletet.

Az autósor lassan folydogált, de nem állt le, így nagyobb káosz sem keletkezett, sőt, a rendőrség illetékese úgy fogalmazott: egy reggeli csúcshoz hasonlított a fél tizenkettőig tartó dugó.
Az autósor lassan folydogált, de nem állt le, így nagyobb káosz sem keletkezett, sőt, a rendőrség illetékese úgy fogalmazott: egy reggeli csúcshoz hasonlított a fél tizenkettőig tartó dugó.

Vagyis a szakértőknek keríteni kellett egy világos színű Renault Thaliát – ilyennel járt akkor a művész –, rárakni egy olyan rendszámot, ami hasonlít a vádlottéhoz, de nem azonos vele. Majd meghozták a buszt és mindenkit beültettek ugyanoda, ahol öt éve foglaltak helyet. A kérdés természetesen az volt, hogy ugyanabban a szituációban milyen szerencsével találják el a betűket és a számokat. Az eredményről majd az ítélet indoklásában mond többet a bíró, s akkorra talán az is kiderül, hogy valóban van-e alibije a művésznek, akinek a híre még így ismeretlenül is bejárta a 83-as főutat.

Olvasóink írták

 • 18. purnach 2008. április 18. 08:34
  „Normálisak vagytok ott a bíróságon? Tömeggyilkosságok és rablások nem kapnak ilyen érdeklődést, mint a rongyos 70ezer forint meg egy felkartörés. Mennyibe került ez a cécó? Mert 70 rugó nem takarná be rendőrök bérét sem, nemhogy az elvesztegetett idő miatt kieső pénzeket. Ez az ország NEM NORMÁLIS!!!!! Erre költitek az adófizetők pénzét? Ki nem szarja le, hogy ismert volt-e az elkövető. Ellenőrizzétek a bizonyítékokat de olcsóbban. pl. egy telefon :)))) Az ügyvédeket meg hajtsátok el a rákba ilyen baromságokkal.”
 • 17. colomano 2008. április 17. 07:28
  „Miszter Tejfel, ha balesetet okozol, de elhajtasz, akkor az cserbenhagyás. Azért minimum bilincs jár...”
 • 16. Miszter Tejfel 2008. április 16. 23:05
  „Hmmm, az isten áldjon meg, közlekedési balesetért már hadd ne tegyenek rá lábbilincset.”
 • 15. csingiz 2008. április 16. 19:56
  „13. Hát ez az ! Tippelni lehet...?”
 • 14. hhhmmm 2008. április 16. 16:45
  „Ha arra megy ki a játék, hogy művészkémet felmentsék, akkor Jockey első mondata miatt lehet "bizonyítani", hogy áááá, úgysem látták jól,stb, stb. Viszont az alibi dönthető mással is, pld.: a mobilja cella-információi alapján is,stb., stb. Nem lehet igaz, hogy az ismert emberek mindig, mindent megússzanak. Az egyszerű ember filléres dologért is előzetesben van - nem baj -, az ismert, vagy tehetős meg szabadlábon védekezik - nagy baj.”
 • 13. mirror 2008. április 16. 16:43
  „ki ez a nagy ember? mondja már meg valaki!!!”
 • 12. colomanonemértem 2008. április 16. 15:21
  „Igen, ez ott van. Akkor min vitatkozunk? Ment balololdalon, kapcsolt, jobbra rántotta és felment a felhajtón.”
 • 11. colomano 2008. április 16. 14:19
  „8.
  Pest felé csak a Metro kereszteződésnél tudsz ráfordulni az autópályára...”
 • 10. Jockey 2008. április 16. 13:38
  „Véleményem, szerint a tanúk látása az elmúlt 5 évben biztosan nem javult, hanrm a korral romlott, így nem ugyanolyanok a körülmények. Az alibit viszont simán lehetne ellenőrizni, mert biztosan utána lehet nézni, hogy valóban interjút adott az a jóember az adott időben. Ha ezt a megoldást választották volna, nem kellett volna egy csomó embernek szívni a bizonyítási kísérlet miatt.”
 • 9. Tündérmackó 2008. április 16. 11:19
  „Szerintetek 5 év után mindenki pontosan emlékszik a történtekre?”
 • 8. Eznemígyvancolomano 2008. április 16. 10:25
  „Ez nem így van Colomano. Ne a képet nézd, hanem az utat.”
 • 7. colomano 2008. április 16. 09:34
  „bocs, balra”
 • 6. colomano 2008. április 16. 09:33
  „"A vád szerint a vétkes sofőr Győr felől jött, az autópálya felé igyekezett, de nyilván későn vette észre, hogy rossz sávban jár és hirtelen jobbra rántotta a kormányt." A kép ahol busz áll az a Metro kereszteződés. Ott nincs több sáv, max egy kanyarodósáv jobbra.”
 • 5. Cain 2008. április 16. 09:19
  „Aki(k) látták a rendszámot azok nyilván látták az autó színét is. Nappal lehetett mivel a bizonyítást is hasonló körülmények között kell véhezni tehát látható volt. A kocsi márkájának, típusának felismerése sem lehetett túl nehéz, a Renault Thália elégé érdekes forma. Ez nem más mint jól fizetett ügyvédek színjátéka.”
 • 4. colomano 2008. április 16. 09:04
  „Ahogy olvasom a mai napig nem ellenőrizték a szóbanforgó tévéinterjú valódiáságát?

  Amúgy hogy lehet bizonyítani, hogy valóban látták a rendszámot?
  A körülmények nem ugyanazok...”
 • 3. HY 2008. április 16. 08:55
  „Legalább tudom, miért dekkoltam a dugóban...”
 • 2. Átlagos ember 2008. április 16. 08:39
  „Nem hiszem, hogy egy átlag emberért ilyen felfordulást csinálnának.
  Nevetséges!”
 • 1. {gli} 2008. április 16. 07:56
  „BM = Bohócipari Művek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

UV-teszt a szemünk fényéért

Győr-Moson-Sopron - Egy hónapig ingyen mérethetjük meg (nap)szemüvegünk UV-szűrő képességét több… Tovább olvasom