Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Birtokban a győri zsinagóga

Ma veszi hivatalosan is birtokba a felújított győri zsinagógát a Széchenyi István Egyetem.

A győri zsinagóga egészen különlegesen szépre sikeredett felújítása után most már az a kérdés, mi lesz az épületen belül. A Győri Nyár két meghirdetett eseménye máshol kerül ugyan megrendezésre, de az üzemeltető, a Széchenyi István egyetem, aki a mai napon veszi hivatalosan birtokba az épületet ígéri, nem csupán a Zeneművészeti Intézetének lesz koncertterme az épület. Bár azt meg kell vizsgálni mi illik majd a Vasilescu gyűjteménynek is helyet adó falak közé. Mivel a hatósági engedélyek kétszáz fős „nézősereget" engedélyeznek, vélhetően inkább kamara rendezvények jutnak be majd a belülről is impozáns falak közé.

A Győri Zsinagógáért sokan és sokat küzdöttek. A romos épületre a közvélemény figyelmét a rendszerváltás után (az időnként megjelenő újságcikkeken kívül) egész biztosan a Mediawave programjai hívták fel leginkább. Fantasztikus jazz és etno koncertek, a világ és a hazai zenei és színházi életének élvonalába tartozó előadók varázsolták el a közönséget. Őket pedig az épület romosan is lenyűgöző hangulata. Ezek a koncertek jóval több mint kétszáz nézőt vonzottak, ezért nem valószínű, hogy újra odatelepülhetnek a zsinagógába.

A  birtokba vevő egyetem rektora, dr. Szekeres Tamás megkeresésünkre elmondta, a zsinagóga üzemeltetésére az egyetem nem hoz létre külön csoportot. Így is évi tízmilliós nagyságrendű  lesz a fenntartás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne vennék szívesen, ha egy rendezvényt a csodás környezetben tartanak meg. A korlátokkal azonban szembe kell nézni: kétszáz főnél többen nem valószínű, hogy elférnek majd a nagyteremben.  A karzatokon a Vasilescu gyűjtemény képei lesznek láthatóak, és ezekből az alkotásokból a földszinti nagyterem paravánjaira is jut majd.

Ezek a képek jelentősen lefogják a teret, a tér pedig megszabja az oda vihető rendezvényeket. Arra a felvetésre, hogy Vámos Miklós és A Budapest Klezmer Band Győri Nyárban meghirdetett programja miért máshova került, mikor régebben a romos épületben is megtarthatták dr. Szekeres Tamás elmondta, hivatalosan senki nem kereste meg, hogy tegye lehetővé, ezek az előadások a zsinagógában legyenek. Igaz az egyetem hivatalosan csak múlt csütörtök óta üzemeltető, ráadásul a birtokbavétel átadás csak ma történik meg. 

Mint a rektortól megtudtuk, a Széchenyi Egyetem Zeneművészeti  Intézetének eddig nem volt igazán méltó koncertterme. (Az intézet abban az épületben működik, amely a zsinagógához tartozik.)

Ezután azonban egy presztízst jelentő helyen tarthatják meg a koncertjeiket a tanulók. Az egyetem ehhez éppen most építteti a dobogó rendszert, amely odaillik a zsinagógába. Az egyetem azt szeretné, ha egy multi-kulturális hely lenne a zsinagóga. Tenni szeretnének a város és a régió kultúrájáért, és nem csupán saját koncertjeikkel. Ha nem így lesz számon lehet majd kérni rajtuk.

A győri Zsinagóga mától birtokban van. A Széchenyi Egyetemé lett a közgyűlés döntése értelmében. Az épület csodálatos. A felújításra szánt pénzt a Vasilescu gyűjtemény elhelyezése, egy sokszínű kulturális kínálatot felvonultató intézmény ígérete is segítette előteremteni. Most azonban még mindig képlékenynek tűnik: a kiállítás látogatóin kívül kik mikor és miért léphetnek be a főajtón? Egy biztos, a hivatalos megnyitót Széchenyi István születésnapján, az akadémiai napon szeptember 21-én tartják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csőtörés egy nap alatt

Kérdezem: miért kell egy frissen felújított utat felbontani; melyek azok a munkálatok, amelyeket nem lehet előre betervezni? Az »Önöknek építjük az Önök pénzéből« szlogen itt mintha egy kicsit más értelmezést nyert volna..." – írja olvasónk, aki az általa küldött fényképek alapján a Szigethy Attila–Tihanyi Árpád út kereszteződésében lakik. Rajta kívül több (tíz)ezren látták, mi történt ott a napokban. Tovább olvasom