Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Bírság az olcsó régészért

Budapest–Győr - Egymillió forintos bírsággal sújtotta a Közbeszerzési Döntőbizottság a megyei múzeumok igazgatóságát. Az ok: az intézmény számszaki indoklás nélkül fogadta el, hogy a nyertes ajánlattevő 6 forintos óradíjjal alkalmazna ásatásvezető régészt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága tavaly novemberben írt ki közbeszerzési pályázatot a 2009 és 2011 közötti régészeti feltárásokon szükséges kézi földmunkák és elsődleges lelettisztítás biztosítására. A tenderen öt cég indult. Közülük az intézmény azzal a hárommal kötött keretszerződést a munkák elvégzésére idén januárban, amelyek szerinte összességében a legjobb ajánlatot tették.

Az eredményt a negyedik helyre sorolt, így az üzletről lemaradt pécsi Platina-Bau Zrt. megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságon. A társaság elsősorban arra hivatkozott, hogy az egyik nyertes, a győri Lekri-Partner Kft. az ásatásvezető régész óradíjára bruttó 6 forintos ajánlatot adott, holott a kirívóan alacsony ellenszolgáltatást a közbeszerzési törvény kategorikusan tiltja.

A magasnak távolról sem nevezhető összeg az igazgatóságnak is szemet szúrt, és emiatt még a bírálati szakaszban magyarázatot kért a kft.-től. A cég indoklásában arra hivatkozott, hogy a múzeumnak végzett ásatási munkákon szerzett tapasztalatai szerint úgyis alig lesz szükség ásatásvezető régész bevonására – ugyanis azt jellemzően a múzeum biztosítja –, amikor pedig mégis, akkor javadalmazása kigazdálkodható az ásatási technikusok, a segédmunkások és a lelettisztítás díjából. A múzeum ezt az érvelést elfogadta.

A cég indoklása az volt, hogy ha szükség is lesz ásatásvezető régész bevonására, javadalmazása kigazdálkodható. A múzeum ezt az érvelést elfogadta, a döntőbizottság nem. Fotóillusztráció: H. B. E.
A cég indoklása az volt, hogy ha szükség is lesz ásatásvezető régész bevonására, javadalmazása kigazdálkodható. A múzeum ezt az érvelést elfogadta, a döntőbizottság nem. Fotóillusztráció: H. B. E.

A döntőbizottság viszont azt állapította meg, hogy nem tehette volna meg, mert a kft. magyarázata semmilyen számszaki adatot, kimutatást, kalkulációt nem tartalmazott. A díjazás kirívóan alacsony voltát a testület szerint az is jelzi, hogy a többi ajánlattevő 900 és 4080 forint közötti órabért adott meg. A törvénysértés miatt a döntőbizottság egymillió forintos büntetést szabott ki a múzeumi igazgatóságra, további 150 ezer forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetésére kötelezte, a megkötött keretmegállapodásokat azonban nem helyezte hatályon kívül. „Enyhítő körülménynek" számított, hogy az intézmény eddig még egyszer sem szegte meg az ominózus jogszabályt.

Perger Gyula, a megyei múzeumok igazgatóságának vezetője a Kisalföld kérdésére elmondta, nem fellebbeztek a döntés ellen, és már be is fizették az összeget. Mindezt azzal magyarázta, hogy a bírság rendkívül enyhének számít (a szabályok szerint elméletileg akár 90 milliós is lehetett volna), ráadásul a már megkötött szerződéseket sem helyezte hatályon kívül a bíróság. Ha megteszi, az nagyon megnehezítette volna a dolgukat, mert jó néhány hónapig nem tudtak volna ásatásokba fogni.

Olvasóink írták

 • 4. Pihe 2009. április 07. 16:12
  „Ásatásvezető 6 Ft-ért? Mi a probléma?
  Miniszterelnök lehet valaki 1 Ft-ért?
  Ki fizeti a bírságot?
  Nem az adófizetők???
  Még a bírságbeszedő bérét is az adófizetők fizetik!
  Játszunk még egy kicsit, mielőtt mindenki hülyének néz bennünket.”
 • 3. pampus 2009. április 07. 05:47
  „5. hozzászólás Hozzászóló 2009.03.26. 10:42

  4. Mindig az fizet, akinek a leletek bolygatása az érdekében áll, azaz a beruházó. A múlt megismerésével kapcsolatos álláspontot inkább nem is minősíteném, mindenestre egy elmeorvos meglátogatása nem ártana.

  Tehát a törvénygyártó politikusok akik pepecseltetnek, holmi vacok feltárásáért! Velük kell megfizettetni az építkezések többletköltségeit.”
 • 2. Túrabakancs 2009. április 06. 22:08
  „A legbosszantóbb az, amikor a telektulajdonosokkal fizettetik meg az
  ásatás költségét, megspékelve az esetleges időveszteségekkel! Sajnos
  ilyenek a magyar törvények ezzel kapcsolatban. Aztán csodálkoznak ha
  az emberek nem jelentenek be leleteket, amiket a földmunkáknál vélet-
  lenszerűen megtalálnak.”
 • 1. pampus 2009. április 06. 18:44
  „Szerintem nincs min csodálkozni. Hisz a munkahelyek többsége a minimálbér körül és többnyire csökkentett munkaidővel foglakoztat írásban ép úgy mint a"6" Ft. órabérest! Nincs e rendszerben elég ellenőr? Vagy azok is e rendszer spekulánsaihoz tartoznak? A Bírók pedig többnyire abból az anyagból döntenek, amit eléjük tesznek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicsi és nagy Garfieldok Győrben! - Rengeteg fotó a cicákról

Győr - Egész hétvégén a macskáké volt a főszerep az Egyetemi Csarnokban: több mint száz cicát… Tovább olvasom