Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Birkás: A politikában kevés a nyugdíjasállás

Birkás Tivadar országgyűlési képviselő elfogadja, hogy 2006-ban nem indulhat egyéni jelöltként, de nem azzal foglalkozik, mi lesz két év múlva. A politikus a Kisalföldnek adott interjújában kijelentette: reálisnak tartja a tavalyi költségvetés tárgyalásakor benyújtott tizenötmilliárd forintos győri fejlesztési csomagot.
Birkás Tivadar
– Nyílt titok, hogy a Fidesz színeiben a 2006-os parlamenti választáson a választókerületi elnökök indulnak egyéniben. Az ön egykori körzetében, Győr déli részén így Szijjártó Péter indulása valószínű. Számol azzal, hogy tagja lesz a következő Országgyűlésnek?

Nem keseredik el

– A politikában kevés a nyugdíjasállás. Amikor elkezdtem politizálni, nem voltak nagy ambícióim, de a sors úgy hozta, hogy bekerültem az Országgyűlésbe. Ha 2006-ban nem jutok a parlamentbe, nem keseredek el. Harmincegy éves vagyok, és régi vágyam kicsit körbenézni a világban. Különösen Latin-Amerika érdekel.

– Megyei vagy országos listás hellyel számol a 2006-os választásokon?

– Esetemben legfeljebb a megyei lista jöhet szóba, de például a legjobb megoldás a parlament létszámának csökkentésére a megyei listás helyek megszüntetése lenne. De nem tartanám szerencsésnek, ha a ciklus közepén azzal foglalkoznék, mi lesz két év múlva. A Fideszben a legfontosabb most az, hogy mindenki végezze a dolgát, és a jobboldal 2006-ban megnyerje a választásokat, hiszen még egy szocialista ciklust nem bírna ki az ország, a gazdaság.

Két év alatt sikerült a kelet-közép-európai élmezőnyből a középmezőnybe visszacsúszni. A jelenleg hatalmon lévő bankárkormány nem tud megfelelni a csatlakozás és a világgazdasági környezet által teremtett kihívásoknak.

– Hogy fogadta, hogy egyéniben nem indulhat 2006-ban?

– Mivel nem sikerült nyernem 2002-ben, ezért elfogadtam ezt a döntést. Teljesen érthető, hogy új jelölttel próbál meg nyerni a párt.

Egy hajóban evez Szijjártóval

– Milyen a viszonya Szijjártó Péterrel?

– Egy hajóban evezünk, mindkettőnknek az a célja, hogy 2006-ban nyerjen a Fidesz országosan és Győrben is. A győzelemhez az is kell, hogy Szijjártó Péter nyerjen a hármas körzetben Balogh József ellen, és szerintem erre minden esély megvan.

– Több megyei képviselő – Áder János, Szájer József, Szijjártó Péter – meglehetősen sokat szerepel az országos médiában, míg ön nagyon keveset. Az ambíció vagy a lehetőség hiányzik?

– Nem voltak ilyen ambícióim. Csak Győr érdekelt. Hat éve azért vállaltam el a képviselő-jelöltséget, mert azt láttam, hogy 1994 és 1998 között nem képviselték megfelelően Győrt a parlamentben. A győzelem után Szakács Imrével leültünk és megbeszéltük, mit szeretnénk megvalósítani négy év alatt.

Sikerült elérni, hogy lett győri egyetem, hogy megépült a termál, hogy elkezdődött a Fehérvári út új bekötőszakaszának építése, hogy kétmilliárd forint központi támogatást ítéltek meg a szennyvíztisztító továbbépítésére, és állami pénzből szépült a győri belváros, a bencés gimnázium, a Püspökvár és a megyei bíróság épülete.

– A parlamentben ellenben sokkal aktívabb: míg az előző ciklusban összesen nyolcszor, addig a mostaniban már eddig harmincnégyszer szólalt fel. Tudatos ez a törekvés?

– Kormánypárti képviselőként, ha problémán volt valamilyen győri üggyel, elmentem az adott miniszterhez. Ellenzékben erre nincs lehetőség, így többször vagyok kénytelen felszólalni.

Lelassult a panelfelújítás

– Két évvel ezelőtti kampányában azt jelölte meg egyik legfontosabb célként erre a ciklusra, hogy valamennyi győri panelépületet felújítsanak. Hogy áll az ügy?
– Mivel magam is lakótelepen nőttem fel, és most is ott élek, nagy sikernek tartottam, hogy az előző ciklusban elkezdődött a panelfelújítási program. Azóta ha nem is állt le, de lelassult. Várhatóan nem lehet felújítani valamennyi panelépületet a ciklus végére, de nyilvánvaló, hogy ez elsősorban nem rajtunk múlik.

– Tervezte a kis- és középvállalkozások számára létesítendő ménfőcsanaki ipari park megvalósítását is.

– Ez az ügy áll. Az elképzelés arról szól, hogy azon kis- és középvállalkozások számára, amelyeknek a jelenlegi ipari park túl nagy és drága, Ménfőcsanak határában jöjjön létre mini ipari park. Nem mondtunk le a tervről, de ellenzékből nagyon nehéz eredményt elérni. Apró sikerek persze vannak, például a sportminisztérium pályázatán az Integrál-DAC műfüves pályájára tudtunk támogatást szerezni.

Balogh polgármester ellene szavazott

– Mit tervez a ciklusból hátralévő időszakra?

– A legutóbbi költségvetéshez Szakács Imrével módosító indítványokat nyújtottunk be, amelyek tizenötmilliárd forintot jelentettek volna Győrnek – például játszóterek felújítására és a Révfalut Szigettel összekötő hídra. Sajnálom, hogy a szocialista többség ezt lesöpörte az asztalról, és különösen fáj, hogy Balogh József polgármester sem szavazott igennel. Ezek az elképzelések reálisak. Szeretném elérni, hogy beinduljon a sportiskolai rendszer, ami több tízezer gyermek sportolását oldaná meg.

A szakmai háttér kidolgozott, a többi már csak anyagi kérdés. Több képviselőtársammal együtt úgy látom, hogy túl szigorú a kis boltokat és a vendéglátó-ipari egységeket érintő HACCP-rendszer bevezetéséről szóló rendelet, amelyet módosítani kellene. Találtunk is egy olyan lehetőséget, ami kiskaput nyitna. És még egy dolog. A politikában nagyon fontos, hogy ha bírálok is valakit, emberi méltóságában ne sértsem meg.

Erre mindig figyeltem. Ezért esett nagyon jól, hogy néhány hete, amikor dr. Géczi István, a volt válogatott kapus, szocialista politikus hatvanadik születésnapját ün nepeltük, dr. Fenyvesi Máté mellett – aki játékostársa volt – engem hívott meg a Fidesz-frakcióból. Mondtam is neki a vacsorán: Pista bátyám, alighanem én vagyok itt az egyetlen, aki se nem szoci, se nem fradista.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyvárosi gondok, égető pénzhiány

Többtucatnyi kérdés hangzott el a Kisalföld által szervezett szerda esti lakossági fórumon Győr… Tovább olvasom