Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Biomasszával fűtenek be hamarosan a Pannonhalmi Főapátságban

Pannonhalma – A Főapátságnak biomassza fűtőmű szolgáltatja a meleget és melegvízet rövid időn belül. Minden, amit a zöldberuházásról jelenleg tudni lehet. Videóval.


Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát azzal kezdte beszédét, hogy anno ’85 nyarán látott az Egyesült Államokban először szélkerekeket és napelemeket, s rögtön elnyerte tetszését a megújuló energiaforrások felhasználása.

"Közép-kelet európai sajátosság, hogy hozzánk kicsit megkésve érkeznek meg az új és jó dolgok. Mindenesetre nagyon örülök, hogy a most megvalósuló biomassza fűtőmű, illetve gázmotoros kapcsolt energiatermelés a Pannonhalmi Főapátságnak nem csupán korszerűsítést, költségkímélést, de környezettudatosságot és az energiaellátás biztonságosabbá tételét is jelenti egyben" – mondta Várszegi Asztrik.
You need to upgrade your Flash Player.

Get the latest flash version here.

`Zöldmeleg´ kap rövidesen a Főapátság. Videó: Cseh Róbert.Kiváltani valami jobbra a gázt

Nézzük, mit lehet tudni a pályázati segítséggel – uniós pénzek felhasználásával – létrejövő projektről.

Az elképzelés hosszú távú, közvetlen célja megújuló energiaforrásra, nevezetesen erdei és részben mezőgazdasági melléktermékek képezte biomasszára alapozva a hőellátás (fűtés és melegvíz-készítés) fosszilis energiahordozó igényének jelentős csökkenése.

Konkrétan mindez azt jelenti, hogy a csúcshőigény 60 százalékát képviselő biomassza kazánkapacitás épül be a jelenlegi földgázüzemű kazán részleges kiváltására.

Az összköltség 366 millió forint

"Ennek köszönhetően a hőtermelés körülbelül 80 százaléka helyeződik majd át megújuló energiaforrásra, miközben az eddigi földgáz felhasználás közel egyötödére csökken vissza" – magyarázta Kovács István, a beruházás vezetőtervezője.A levendulás mellett épül meg az új energiaközpont. Fotó: Kisalöld-archívum.
A levendulás mellett épül meg az új energiaközpont. Fotó: Kisalöld-archívum.


Hozzátette: "két és fél éve kezdődtek a tervezési munkálatok, s a biomassza fűtőmű elkészítésének összköltsége 366 millió forint. Ennek az összegnek a felét teszi ki az elnyert uniós támogatás, míg a másik felét a Főapátság állja. A beruházás 11 év alatt térülhet meg, miközben az új kazán élettartama legalább 25 esztendő".

"Olyan tiszta levegő távozik majd, melyet szinte belélegezni lehet"

A gázmotoros kapcsolt hő- és villamos energiatermelés 48 millió forintba kerül – ennek szintén a felét fizeti az Európai Unió –; bő három hónap alatt készül el, hét esztendő alatt hozza vissza az árát, s legalább 20 éven keresztül szolgálja szűkebb környezetét.

A gázmotorral évente kereken 695 MWh villamos energia termelhető, ami évi több mint 26 millió forint megtakarítást eredményez a Főapátság számára.

Az új energiaforrásokat a régi kazánközpontok közelébe, a levendulás ösvény mellé álmodták meg. Kovács István elmondása szerint a keményeken "olyan tiszta levegő távozik majd, melyet szinte belélegezni lehet".

A multinak nem kellett: inkább kamatoztatják a pénzüket

A tervek szerint egyébként egy második fejlesztési ütemben az új épület tetejére napkollektorokat is szerelnének, de az biztos, hogy a biomassza fűtőmű működését a látogatók megszemlélhetik egy bemutató galéria segítségével.

Végezetül Kovács István egy tanulságos történetet is elmesélt.

"Pár éve készítettünk egy multicégnek hasonló tervet, ahol azt prognosztizáltuk, hogy nem egészen hat év alatt meg fog térülni a beruházás.

Legnagyobb megdöbbenésünkre mégis azt válaszolták a cég vezetői, hogy ez túl sok idő, s különben is ennyi idő alatt többet kamatozna a pénzük a bankban".Tudta Ön?

– A megújuló energia felhasználása a biomassza keletkezésének és felhasználásának gyakorlatilag azonos időhorizontú körforgása révén jelentősen csökkenti a klímaváltozás, az általános felmelegedés szempontjából meghatározó szerepet játszó szén-dioxid, mint üvegházhatású gáz kibocsátását.

– Az Európai Unió nagyra törő célokat tűzött maga elé az energiapolitika és az éghajlatváltozás területén: 2020-ig húsz százalékkal kívánja csökkenteni az üvegháztartást okozó gázok kibocsátását, s húsz százalékra kívánja növelni a megújuló forrásból előállított energia részarányát, valamint húsz százalékos energia-megtakarítást szeretne elérni.


Olvasóink írták

 • 3. gerald 2009. június 26. 17:16
  „#1. hozzászólás modullady
  50%-os EU támogatás miért nem elég meg milyen érdek? Az EU meg mi vagyunk!”
 • 2. bugriskin 2009. június 26. 05:58
  „Miért lenne állami támogatás? A lakósságnak talán van? Talán az befizetett, levont adó ereiéig lehetne annak aki rászorult. Vajon az itt lévő hatalmas értékek után megállapítják a vagyonadót?”
 • 1. modullady 2009. június 25. 20:07
  „miért nincsen ezekre jelentős állami támogatás???????????
  talán az érdekek mást kívánnak vagy kínálnak.........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anyák megmentőjére emlékeztek

Győr - A szociális- és egészségügyi ágazatban dolgozó munkatársakat köszöntötték csütörtökön a város… Tovább olvasom