Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Biokompozit-üzemet nyitott Győrben a MeshLin Zrt.

A cég jelenleg prototípusokat gyárt és egyedi megrendeléseket elégít ki 340 négyzetméteres bérelt üzemcsarnokában.

Biokompozit-üzemet indított Győrben egy helyi mérnöki iroda, a Meshining Engineering Kft. és a Bonitás Tőkealap-kezelő Zrt. közös cége, a MeshLin Composites Zrt. - tájékoztatta az MTI-t a társaság vezérigazgatója.

Csiszár András elmondta: a kockázati tőkealap 420 millió forintos befektetésével vált lehetővé a cég elindítása, amely jelenleg prototípusokat gyárt és egyed megrendeléseket elégít ki 340 négyzetméteres bérelt üzemcsarnokában, amely hamarosan szűknek bizonyulhat a termeléshez.

Azzal számolnak ugyanis, hogy fél évtizeden belül 50-60 alkalmazottat foglalkoztat a társaság, amelyben jelenleg öten tevékenykednek. Ekkorra már üzleti tervük szerint egymilliárd forintot meghaladó árbevétellel számolnak.

Eltérően a mérnöki szolgáltató üzletág járműipari megrendeléseivel a MeshLin bio-kompozit üzletága elsősorban a belsőépítészetben és a bútoriparban, valamint a sportszergyártásban felhasznált anyagok felé szeretne nyitni, jegyezte meg Csiszár András.

Példaként említette, hogy a Meshlin Zrt. tervezi a magyar találmánynak számító lánc nélküli Stringbike kerékpár biokompozit-vázas változatát, amelynek legfőbb piaca Észak-Amerika lesz, ahogy más termékeik esetében sem régiós, hanem túlnyomóan nyugat-európai, később amerikai értékesítéssel számolnak.

"A környezetbarát technológia térségünkben még nem kapott akkora hangsúlyt, mint a megcélzott régiókban, ugyanakkor azzal számolunk, hogy az uniós szabályozások változása nyomán egyre nagyobb lesz az igény a környezetben lebomló anyagaink iránt" - jegyezte meg a vezérigazgató.

Csiszár András elmondta: ezen anyagok előállítása ma még drágább, mint fosszilis társaié, nagy előnyük ugyanakkor, hogy néhány hónap alatt teljesen lebomlanak a környezetben, így további feldolgozást nem igényelnek.

A biokompozit egy olyan szerves anyag, amely két vagy több összetevőből áll, ezek eltérő kémiai és fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, és társításuk eredményeképpen a keletkezett anyag ellenálló, merevebb és szilárd lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új köztéri interaktív üzenőfal lesz az adyvárosi tónál

A látványos felújítási munkák nagy része már megtörtént, a jövő hét végére minden készen lesz. Tovább olvasom