Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Biogázüzem háztáji bértartókkal

Szarvasmarha-bérhizlalási program indítását kezdeményezi a Biogáz Felpéc Kft. A cég – a háztáji gazdaságok még meglévő infrastruktúrájára építve – borjút és takarmányt biztosítana a bértartóknak és megszervezné az értékesítést is.
A hasznosat a hasznossal szeretné párosítani Enyingi Tibor mérnök-biológus. A Sokoró Natúrzóna Nonprofit Kft. ügyvezetője számos alapot talált ahhoz a kezdeményezéséhez, amelynek részeként a Felpéc határában hamarosan épülő biogázüzemhez állattenyésztési integrációt kapcsolnának.

– A tervezett programunk egyik végén a kormány állami földek bérletére vonatkozó koncepciója áll, miszerint az állami területek hasznosítására pályázóknak minden második hektár után vállalni kell tartásra egy állategységet, úgy jutnak csak a földhöz.

A másik alapot a rendszerváltás előtti háztáji gazdaságok még meglévő állattenyésztési infrastruktúrája – elsősorban a gazdasági épületek – jelentené, illetve az a két évtizede holt tapasztalat, amit integrátorként, segítőként nekünk újra kellene élesztenünk és hasznosítanunk – hangsúlyozta Enyingi Tibor.

A szakember, aki a Biogáz Felpéc Kft. vezetője is, integrációs modelljük részleteiről elmondta: a biogázüzem működéséhez zöldalapanyag, biomassza szükséges, ami nagyüzemi körülmények között, az üzemhez közeli állami földterületeken termelhető gazdaságosan.

– Mivel a kormány által előírt állattenyésztés – elsősorban szarvasmarha– vállalásához nekünk nincsenek épületeink, itt kapcsolódnának be a helyi bértartók. Mi integrátorként biztosítanánk a hízóállatokat, illetve a hizlalási időszak végéig a silótakarmányt önköltségi áron.

Mi adjuk az almozáshoz szükséges szalmát is, valamint a keletkezett trágyát térítésmentesen elszállítjuk és a biogázüzemben feldolgozzuk – említette Enyingi Tibor, majd hozzátette: – Az állatok értékesítése után a bevételből levonjuk a tartásra kiadott borjak árát és a takarmányköltséget, a fennmaradó rész pedig a gazdáé, akit az állattartást ösztönző állami támogatások is megilletnek. Nyugodtan mondhatjuk: mindenki jól jár, hiszen a programunk jóvoltából jövedelmező munkát adunk a közösségnek.

Kuglics Tamás polgármester is örömmel fogadta a Biogáz Felpéc Kft. kezdeményezését.

– Számos üres háztáji istálló található még a faluban, ami állapota miatt kiválóan hasznosítható. Az önkormányzat egyelőre csak a szervezésben tud segíteni, de jövőre az állattenyésztést is beleépítjük a közmunkaprogramba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futómű a John Deere csúcsmodelljeibe: projektzáró a Rábában

A John Deere csúcsmodelljeibe kerülő, 550 lóerős meghajtott futómű az eredménye a három és fél éves, 1,3 milliárd forintos integrált kutatás-fejlesztési projektnek. Tovább olvasom