Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Biofilter szívja el a szagot

Nyílt napon ismerkedhetnek meg az érdeklődők a győri szennyvíztisztító részeként épült komposztálóval csütörtökön délután 3 és 6 óra között.
Impozáns, rendezett terület fogadhatja a nyílt napra látogatókat a likócsi komposztálótelepen, már szépen zöldell az udvar füve is. Ha valaki arra kíváncsi, mi lesz a bekerített részen kívüli nagy, elmunkált területen: a szerződés szerint az óvári egyetem ott biokertészetet rendez be, az itt termelt komposzt hatásait is vizsgálandó.

Kezelt szennyvíz Bácsáról

A telepen az önkormányzat projektfelelőse, Horváth István és Veszely László diszpécser kalauzol. A technológiai sor szerint megyünk. A bácsai szennyvíztisztítóból 200 milliméteres csővezetéken érkezik ide a stabilizált (tejföl sűrűségű, csak persze nem fehér, hanem fekete), kezelt, szinte teljesen szagtalan szennyvíziszap egy 50 köbméteres tárolóba. Onnan két nagynyomású szivattyú révén jut a centrifugákba. Az adagolt polielektrolit (pelyhesítő) hatására szétválik a víz és az iszap.

Az iszap innen átkerül a komposzttérbe gyúrható massza formájában. Meg lehet fogni, közelről megszagolni: semmi büdös... Ezt az iszapot faaprítékkal és granulátummal kezelik. Az apríték a massza lazításához kell, a szennyvíztelepen készült granulátum pedig a komposztáláshoz.

Cellákban érlelődik

Ez az egyveleg jut aztán a tíz cella valamelyikébe. A vaskapus cellák egyenként nyolcvan-száz köbméteresek. A komposztálódás során 60–70 fokra melegszik az anyag. Automatikusan bekapcsolódó ventilátorok gondoskodnak cellánként a túlhevülés elkerüléséről. Az épület külső oldalain beépített ventilátorok sincsenek a szabad ég alatt, zárt helyet kaptak, nehogy zajukkal zavarják a környéket. (Amúgy se tennék, hiszen azért a legközelebbi házak is jó messze vannak innen.) Két óriási biofilter gondoskodik arról, hogy bűz se kerüljön a levegőbe a komposztálóból. Persze aki itt jár, érezhet valamit, ám a savanyú, ammóniás szagot a bioszűrő leköti.

Az említett keverék 8–10 napig „érik" a cellákban. Mielőtt azonban kijutna az udvari tárolóba, még megrostálják. Így a lazítónak bekevert faaprítékot visszanyerik. Ennek húsz százaléka „fogy" csak el, tehát az apríték ötször használható.

Műtrágya helyett

Ezzel azonban még nincs minden kész, a komposztnak még több, maximum 6 hónapi utóérlelésre van szüksége. Aztán már kiválóan használható műtrágya helyett például parkokban vagy mezőgazdasági termőföldeken. (Zacskókba töltve, közvetlen kiskerti hasznosításra nem: körülbelül másfél év az ehhez szükséges ellenőriztetési időszak.) Az udvaron kész egy 80 tonnás digitális mérleg is arra az esetre, ha megkezdődhet a komposzt értékesítése.

A bácsai szennyvíztisztítóból most naponta körülbelül 500 köbméter tisztított szennyvíz jön át a Likócsra. A komposztálás során víz is marad, ám ezt sem engedik a Dunába, hanem „visszaküldik" csövön Bácsára. A technológiai folyamatok zöme automatizált, s minden egység működése számítógépen pillanatra készen követhető.

A próbaüzem február 21-én kezdődött és július 20-ig tart. (A telep a 10-es főútról – Komárom felé – a Segítőház táblánál balra érhető el.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve keltek egybe a barokk esküvőn

Tíz éve keltek egybe, de még manapság is megszólítják ismeretlenek Gácsfalviékat esküvőjük miatt. Tovább olvasom