Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Bioetanollal műküdő gépjárművek ingyen parkolhatnak Győrben

Ingyen parkolhatnak a bioetanollal hajtott kocsik 2008-tól Győrött - közölte Ottófi Rudolf győri alpolgármester, pénteken tartott sajtótájékoztatón. Egész évre szóló térítésmentes parkoló-bérletet kapnak azok az autótulajdonosok, akiknek a jármű forgalmazója dokumentálja, hogy az autót bioetanol és benzin keveréke működteti.
Ezzel a kedvezménnyel szeretnék ráirányítani a figyelmet a környezetbarát üzemanyag használatára - hangoztatta a politikus.

A bioetanollal működő gépjárművek hajtóanyaga 15 százaléka benzin, 85 százaléka pedig növényi eredetű - ez utóbbi megköti a járművek által kibocsátott szén-dioxidot és a kőolaj készletet is kíméli - jegyezte meg az alpolgármester.

Győrben egyelőre egy benzinkútnál kapható a speciális üzemanyag, illetve Bábolnán is van ilyen tankoló állomás.

Olvasóink írták

 • 4. Jaga77 2010. június 29. 11:45
  „A bioetanolos átalakítóval rendelkező gépkocsikra is vonatkozik? Azok sokkal hatékonyabbak, mint a gyáriak! Ők ugyan ügy nem szennyeznek! Így igazságos nem? Elég lenne hozzá az átalakítót gyártó cég által kiadott dokumentáció!”
 • 3. Kicshuszár 2008. január 12. 01:16
  „Én azt tankolok, tehát megszeretném igényelni a parkolóbérletet. Megadnám a címem ahova postázzák ki legyenek kedvesek, amúgy egy hétem minimun egyszer teletankolom vele az autómat. Tehát a Címem: 114 Bealparkway , Fort Walton Beach, Florida 32547 USA. Ide kérném kipóstázni a parkolókártyát, ugyan is itt élek! Köszönöm előre is! U.I.:E85, E87, E91-es üzemanyagok vannak itt Amerikában”
 • 2. Tűzimádó 2008. január 11. 18:15
  „Pontosan hány darab bioetanollal működő kocsi szaladgál Győr utcáin? A Rudiét kivéve?”
 • 1. LG 2008. január 11. 17:20
  „Ez szép. Ha jól tudom, az alpolgármester úr is olyan gépet hajt, ami elmegy E85-tel is. Más kérdés, hogy akinek erre alkalmas autója van, az E85-öt tankol-e.
  Egyébként a legtöbb forgalomban lévő benzin üzemanyag tartalmaz olyan biokomponenst, amit bioetanolból állítanak elő.
  Azért érdemes elgondolkodni egy-két dolgon. Az igaz, hogy 1 liter bioüzemanyag elégetésekor nem kerül több szén-dioxid a levegőbe, mint amennyit az a növény felvett élete során, amiből a bioüzemanyagot készítették. De csodák sajnos nincsenek, a bioetanol előállítása meglehetősen energiaigényes folyamat. Ezt az energiát pedig javarészt sajnos fosszilis eneriahordozók (szén, gáz, olaj) égetéséből fedezik, ami ugye szén-dioxid forrás. A kör bezárult.
  Ez a fajta diszkrimináció felesleges, de ha mindenáron szükséges, akkor inkább a hibridüzemű járműveket kellene támogatni, ezeknek ugyanis nagyobb a hatásfoka. Fajlagosan kisebb mértékben terhelik a környezetet.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyenlőbb esélyekért szállnak hadba

Győr–Brüsszel - A Mobilitás 2007. évi díját a nagy meglepetés mellett igazi… Tovább olvasom