Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Bio, minden gyanún felül

Győr-Moson-Sopron - Előbb a dioxin, most meg a melamin – ha ez így folytatódik, az emberiség lassan testközelből megismeri az adalékok és mérgek teljes arzenálját. Az élelmiszerbotrány ürügyén a kétkedés az ökogazdálkodással kapcsolatban is felmerült: vajon a bióban bízhatunk?
– Amint kitör egy botrány, azonnal megkeresnek bennünket. Szerencsére semmi közünk az egészhez. A biótol nem kell félni – dr. Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Kft. ügyvezetője válaszolta ezt a Kisalföld azt firtató kérdésére, vajon megbízhatunk-e az ökogazdálkodásból származó élelmiszerekben. – Természetesen vannak adottságok, amelyekkel a biotermelő sem tud mit kezdeni. Ilyen a környezet alapszennyezettsége, a radioaktív háttérsugárzás, vagy mondjuk azoknak a növényvédőszereknek a maradványai, amelyeket hiába tiltottak be a 20-30 évvel ezelőtt, 60-70 százalékban aktív hatóanyagként még mindig a talajban rejlenek. A bio azért más, mert nem terheli újabb káros anyaggal a fogyasztó embert és a környezetet. Persze ahogy a melaminbotrány egy megengedhetetlen emberi beavatkozás következménye, úgy elvileg akár a bióba is belekerülhetne bármilyen adalék. Arra, hogy ez mégsem fordulhat elő, garancia a szigorú, mennyiségekről is elszámoltató ellenőrzési rendszer. Magyarországon és az egész EU-ban az ellenőrző szervezet engedélye nélkül semmi nem kerülhet bioként forgalomba. Tanúsítvány igazolja, hogy a termék a bonyolult, európai és magyar szakmai szabályrendszernek megfelel.

Hamar Péterné üzletvezető kezében minden termés ellenőrzött biogazdálkodásból származik. Fotó: Krizsán Csaba
Hamar Péterné üzletvezető kezében minden termés ellenőrzött biogazdálkodásból származik. Fotó: Krizsán Csaba

Néhány számadat jól rávilágít a hazai biotermelés jelenlegi helyére a nagyvilágban: az európai közösség országaiban a teljes fogyasztás 2,5-3 százaléka biotermék, Ausztriában az arány megközelíti a 10 százalékot, nálunk azonban csak tizedszázalékokban mérhető. Az ökogazdálkodásba bevont terület nagyságának aránya az európai közösségben 5 százalék, Ausztria most 12-13 százaléknál tart, míg itthon ez csak 2 százalék. A magyar biotermékek nyolcvan százalékát külföldön értékesítik, a megmaradt húsz kerül a magyarok asztalára, ám, ahogy dr. Roszik Péter mondta, ez is nagy eredmény. Néhány éve ez még csak öt százalék volt.

Az utóbbi 3 év alatt 200-ról 400-ra emelkedett a bioélelmiszereket feldolgozó ipari üzemek száma, ugyanezen idő alatt azonban 12 ezer hektárral csökkent a gazdálkodásba bevont területek nagysága. Régiónkban most ekkora földön gazdálkodnak, a termelők száma is magasabb az országos átlagnál. Ennél sokkal többen is beállnának ökogazdának, most azonban nem kockáztatnak, hanem kivárnak. Az állam várhatóan 2009 februárjában írja ki azt a pályázatot, amely a gazdálkodókat a biotermelésre történő átállás legkockázatosabb időszakában, az első két-három évben kiemelten, később kicsit kisebb mértékben támogatja.

Olvasóink írták

 • 6. K.O 2008. október 14. 09:19
  „Szerintem jobb ha nem mindig tudjuk pontosan, hogy mit is tartalmaz az élelmiszer, mert a végén nem is fogunk enni semmit. Ha ennyire fontos a BIO akkor menjünk ki a vásárcsarnokban és ott vásároljunk házi tojást, krumplit stb...ezzel legalább nem az importot támogatjuk hanem a hazai piacot.”
 • 5. pan.cser 2008. október 13. 18:10
  „Biztosan nem lehet semmi sem steril. Abban látom a dolog jelentőségét, hogy legalább odafigyelnek több mindenre amire eddig nem. A sors iróniája, hogy igazán vegyszer mentes termelésre csak GMO növények alkalmasak. Ez egyenlőre vörös posztó a környezetvédők szemében. Csakhogy a vörös posztó is GMO lehet ma már, ha mondjuk spanyol gyapjuból készül. A pamut alsóneműk szinte kizárólag GMO gyapotszálból készülnek és a szaporító szervein viseli még a legelszántabb környezetvédő is.”
 • 4. lolita 2008. október 13. 08:26
  „Elöbb utobb rakenyszerülünk hogy megudjuk vasarolni mert mast nemfogunk kapni csak BIO dolgokat,ha akarjuk ha nem! Csak amitas de nemtudunk ellene mit tenni velünk mindent megetetnek,jo etvagyat!”
 • 3. soproni 2008. október 12. 16:32
  „Az,hogy bio,csak egy népámítás.

  "Természetesen vannak adottságok, amelyekkel a biotermelő sem tud mit kezdeni. Ilyen a környezet alapszennyezettsége, a radioaktív háttérsugárzás, vagy mondjuk azoknak a növényvédőszereknek a maradványai, amelyeket hiába tiltottak be a 20-30 évvel ezelőtt, 60-70 százalékban aktív hatóanyagként még mindig a talajban rejlenek" Nem hinném,hogy létezik olyan környezet,ami ezek valamelyikétől nem mentes.”
 • 2. olvasó12 2008. október 12. 12:01
  „Bio???Ez is csak egy árdrágító kifejezés,amivel kábítanak bennünket.Csak az a baj,hogy sokan ezt elhiszik!Bio gyümölcsöstál amit látunk Hamar Péterné kezében,hát persze...hibátlan,gyönyörű termések,aminél rajzolni sem lehet szebbet,ezt nevezem!Talán az üzletvezető hölgy tud valamit,azért mosolyog olyan sejtelmesen a gyümölcsök mellett.”
 • 1. pan.cser 2008. október 11. 22:41
  „Hinni szép dolog, de alapjában véve a bio élelmiszer értelmezhetetlen. Minden élelmiszer biológiai folyamatok eredménye. Nekem egyszer elmagyarázhatná valaki, hogy mit értenek a bioguruk a maguk által propagált élelmiszereken. Azt meg még inkább, hogy hogyan képzelik. Gondolom a biokrumpiról kézzel szedik a bogarat, az állatok tőgyét ráolvasással gyógyítják, a borjú nem kap gyógyszert, a sertés oltást a tyúkokból kézzel szedik az atkákat stb. Boldog ember aki hisz, a tudatlanság örömforrás is lehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekek is a menekültek között

Győr-Moson-Sopron - Új jelenség a „jobb világba" induló külföldiek körében, hogy gyermekek is… Tovább olvasom