Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Bicskanyitogató: máris összefirkáltak egy jegykiadó automatát Győrben - Fotók

Alig helyezték ki egy hete, máris összefirkálta valaki az egyik jegykiadó automata oldalát a Tihanyi Árpád úton. Fotó!

A képekhez nem fűznénk kommentárt. A firkálmányra egy olvasónk hívta fel figyelmünket a Tihanyi Árpád utcában. Az üzembehelyezés alatt álló jegyautomata oldalát piszkította össze valaki.

A buszmegállóban többen megjegyezték: szinte egy hete sincs, hogy kikerültek a berendezések a buszmegállóba. Továbbá feltették a költői kérdést: miféle "ember" az ilyen?


"Bárcsak tetten érnék egyszer egy ilyen alakot" - mondta egy idős úr ottlétünkkor a megállóban. - A házunk falát is rendszeresen összefirkálják - tette hozzá


Fotóink november 12-én készültek.

Korábban már cikkeztünk arról, hogy a vandálok mennyi bosszúságot okoznak a megállókban, autóbuszokon. Írásunkat itt találja.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. Tündenéne 2011. november 16. 08:42
  „42. meteor* 2011.11.14. 10:29

  "Bus ticket"?? Talán buszjegy, elvégre még mindig magyarok vagyunk...

  Az automaták meg pont azért kellenének (véleményem szerint), hogy a buszvezetőnek NE kelljen jegyet árusítania. Nem egyszer, nem kétszer hosszú perceket várakozik a drága menetidőből a járat, amikor az utasok jegyet vesznek, nagy címlettel fizetnek, nincs aprójuk, vagy csak aprójuk van... stb. stb. A buszvezetőnek legyen az a dolga, hogy vezesse a buszt, és az utasokat szállítsa biztonságban A pontból B pontba. Nem pénztáros, nem eladó, nem pénzváltó, emellett ha a vezetőfülkében pénzt is tárol, azért az veszélyes is tud lenni, főleg egyes vonalak sötétedés utáni járatain. Viszont jegyet egy idő után nem lehet venni sehol, mert bezárnak a jegypénztárak, boltok, az újságosok stb., és lehet, hogy valaki neadjisten 22.40-kor szeretne felszállni egy buszra. Na így már majd (remélhetőleg) megveheti a jegyét, ráadásul (gondolom) normál áron, nem a drágábbon, mint a buszvezetőnél.

  44. miro132 2011.11.14. 11:54
  Én úgy tudom, a bevonat festékálló, csak azért azt ne higgyük, hogy az azt jelenti, hogy lepereg róla, vagy nem látszik meg rajta a festék. Annyit jelent, hogy könnyebb letisztítani, mint a "hagyományosan rongálható" tárgyakat.”
 • 44. miro132 2011. november 14. 11:54
  „ha mar megvettek a méregdrága automatát, akkor nem lehetett volna festéktaszító bevonattal venni ? nem hiszem ez olyan túl nagy plusz kiadás lett volna”
 • 43. enos 2011. november 14. 11:40
  „Itt mindenki állandóan rinyál, hogy mikor leszünk ott mint, ahol Ausztria tart. (amúgy sosem) De amikor kiraknak olyan automatákat, ami nyugati városokban teljesen természetes, azonnal törjük zúzzuk, firkáljuk. <moderálva> teljesen felesleges ilyeneket kihelyezni. Ezeknek szotyi kell meg való világ, meg cirkuszi sátor, ott érzik jól magukat.”
 • 42. meteor* 2011. november 14. 10:29
  „Mifele jegyautomata? Bus ticketet eladó? Ha ennyire fa fej a városi vezetés, hogy holmi buszmegállóba jegyautomatat rak akkor viselje a következményeket! Busz berleteket majdnem minden kis elelmiszer boltocskaban kene árusítani de bus ticketnek mi a fraszert kene külön automata??? Őrültség, pénzkidobás, a buszon eleg ha meg lehet venni, egyébként meg ha biztosítsanak napi, 3 napi, 5 napi, 7 napi, 1 havi és éves ticket eladásokat, nem vennének sokan ticketet! Ész hova mész! A villamos vonal ara lehet ticket automatát beállítani, mert ott minden megállóban van kamera, jár a villamos security, meg a jegyellenor csapat! Igen, Győrben nincs villamos, így aztán automatát kitenni buszmegállóba eszetlenseg!”
 • 41. vikri 2011. november 14. 10:08
  „Oreg35! "Sajnos az ilyen hozzáállás miatt tartunk itt!" ?! Olvasd el újra az első mondatomat (soromat) a 36-ban! (Kár, hogy az olvasás végére elfelejtetted az elejét...) - mint, az "aranyhalak".

  Én a cikkben jelzett "problémára" utaltam, nem ülések szétvágásáról és váróhelyek szétveréséről írtam - persze lehet továbbmenni, de ezt lehetne ennél értelmesebben (udvariasabban) is tenni.”
 • 40. ildancs20 2011. november 14. 09:56
  „11dawe, nos csak annyit fűznék hozzá,remélem találkozunk a buszon mikor firkálsz és a nagy szád mellett természetesen a pénztárcád is veled lesz. És én oly örömmel adnék a kezedbe súroló szert és vizet, és állhatnál neki vakarni a magad mocskát. Két büntetés az ilyen egyedeknek: pénz bírság, és takarítás. Szép egyenruhában,mert ez szerintem a leghatásosabb,lehetőleg fiúkra valami szép fidres-fodros ruhát. Emellett persze a szülők közre működése is ajánlott,régi hagyományos pálca módszerrel :D Nem vagyok híve az erőszakkal nevelésnek,de néha vannak helyzetek amikor egy atyai pofon bizony sokat lendít a helyzeten. Kiegészítés: ne a szülőnek keljen kifizetni a büntetést,hanem alternatív megoldást keresni.(park takarítás....Nyugaton ez jól működik itthon miért kiméljük őket?)”
 • 39. Accra 2011. november 14. 09:55
  „Arról volt szó még múlt héten, hogy graffity-biztosak ezek. Akkor mégsem??
  Hétvégén Sopronban tapasztaltam, hogy a totemoszlop olyan hangosan beszél, hogy 50 méterről is tisztán hallani. Nem irigylem azokat, akik nyáron nyitott ablaknál szeretnének aludni a megálló közelében.”
 • 38. HarconaMarcos 2011. november 14. 09:34
  „Ennél izgalmasabb, hogy a Lajta utcai dobozt sikerült úgy letenni, hogy a busz kb. 3 méterrel hátrébb áll meg, így a második busz (ami eredetileg még beférne az öbölbe) már kilóg, és akadályozza a forgalmat.”
 • 37. Oreg35 2011. november 14. 09:14
  „34.11Dawe és 36. vikri
  Sajnos az ilyen hozzáállás miatt tartunk itt! Nem csak esztétikai probléma, ha pl. szétvernek egy váróhelyet vagy szétvágják a buszok ülését stb.! Én meg arra biztatom utastársaimat, hogy az ilyen brigantikat segítsenek a hatóságok kezére adni! Dawe: attól, hogy Te is rongálsz még semmit sem oldasz meg.Gondolkodjál!”
 • 36. vikri 2011. november 14. 07:54
  „Nem vagyok híve az ilyen rongálásnak!!!! Sőt, elítélem.
  De, emberek! Nagyobb baja ne legyen a környéknek! Ez a firkálás kicsi esztétikai probléma - tartalmilag semmi felháborító és az automata működését sem befolyásolja.
  De nézzük meg jobban a fotókat: hát a járda és a buszmegálló egyébként balesetveszélyes burkolata? A cikk végén az idős bácsit arról is kérdezni kellett volna. Ez pl. engem sokkal jobban bosszant. És annak könnyen megtalálható lenne a felelőse... Fontossági sorrend kellene a felháborodásban és a helyrehozásban is!”
 • 35. susu77 2011. november 13. 21:57
  „11Dawe:
  Ezt hívják önbíráskodásnak. Több okból sem jó. A firkálásodat mi fogjuk megfizetni. Mármint mi, utasok. Ha a Kisalföld Volánnak többe kerül majd a helyreállítás miattad, akkor emeli a jegyárakat. Vagy ha nem fordít többet a helyreállításra, akkor a környezetünk (az én környezetem is) lesz csúfabb. Tehát a bosszúd rajtunk, utasokon fog csattanni.
  Másik oldalról nem oldasz meg veled semmit. A busz egy következő alkalommal ugyanúgy el fog menni melletted.

  Ellenben ha bejelented a Volánnál, akkor ki fogják vizsgálni az ügyet. (Ki kell nekik, és tudom, hogy ki is vizsgálják.) Gondolom a sofőr nem először játszik ilyet, ha több alkalommal van ilyen jellegű panasz, az már elég bizonyíték lehet. A sofőr kap valamiféle büntetést, és utána jobban meggondolja, hogy megáll-e, vagy sem. Összességében ez jó neked, jó nekem, jó a Volánnak (mert a megítélése javul). Egyedül annak rossz, aki meg is érdemli hogy rossz legyen neki.”
 • 34. 11Dawe 2011. november 13. 21:11
  „most őszinte leszek. a volán meg is érdemli h rongálják a buszokat meg az új dolgait. amit ma is műveltek az már nevetséges. kellemes 0 fokba állok a buszmegállóban (távolsági buszra), és a kedves sofőr úgy gondolja mivel vasárnap van csak úgy kihagyja azt a járatot. és igen MÁSFÉL ÓRA múlva jön a következő. nah akkor ez most mi? nekik mindent szabad? ezek után már csak azér is filccel fogok mászkálni a zsebemben, és ha vmeik járat éppen "eltéved" hagyok ott 1 kis üzenetet. aztán most lehet szidni h ezek a mai fiatalok... nem fog érdekelni. amennyi felesleges ideje van mostanában néhány embernek úgyis fenn lesz kisalföldön:DD”
 • 33. Túrabakancs 2011. november 13. 20:04
  „Egyik nap már írtam:
  azt a lakost aki fényképpel bizonyítja egy rongálás tettesét a hatóság irányába,
  azt magas pénzjutalommal kell honorálni, úgy, hogy a jutalom összegét a szabály-
  sértést elkövető fizetné be, plusz ezen kívül a rongálás összegét. Ez a megoldás,
  az összes többi intézkedés csak színjáték. A jó érdekében a "besúgásos" megoldás
  a leghatékonyabb! Higgyétek el, pár hónapon belül rend lenne Győrben nem, csak ez
  ügyben.”
 • 32. pongibongi 2011. november 13. 19:13
  „Hát senki sem érti? Azért nem tesznek ezügyben semmit, mert valakinek nem kevés hasznot fog hozni a firkák letakarítása... Ugyan úgy, mint az utak aszfaltozása. Azért kell 2 évente újra aszfaltozni, mert sz.rul csinálják meg. De valaki ebből gazdagodik meg. A mi (dolgozók) pénzünk meg egyre csak fogy.”
 • 31. tlaci821 2011. november 13. 16:12
  „Igazából szerintem ez a fejlesztés teljesen felesleges, ugyanis ezek miatt az emberek miatt nem érdemlik meg a Győriek, hogy fejlesszék városukat...
  Én is győri vagyok és ...ilyen szepontból - nem vagyok büszke rá...
  És az egészben az a legszomorúbb, hogy fél éven belül a bérlet és jegyárakon meg fog látsazani az a fejlesztés amit azoknak csináltak, akik megveszik a bérleteket és emellett addigra szerintem ezeknek a "totemoszlopoknak" a fele már tönkre lesz téve...
  Ergo szerintem azért fizetünk majd többet, amit sosem használtunk, sosem működött....
  A buszok meg sz**ok....Pfff”
 • 30. susu77 2011. november 13. 13:58
  „Oreg35: Rövidtávon valóban nem elegendő, sőt rövidtávon nem is érzékelhető a nevelésből fakadó bármiféle hatás (ellenben a változtatások költségesek lehetnek). Rövidtávon valóban csak a szigor marad. Sajnos a rövidtávú politikai, gazdasági és egyéb érdekek miatt egyetlen politikai erő sem gondolkodik 4 esetleg 8 év távlatán túl, pláne nem több évtizedes távlatban, ezért ilyen jellegű megoldás jelenleg - és jó pár évig, évtizedig - nem várható. Persze ha az emberek gondolkodása megváltozik, akkor talán a politikusokkal szemben támasztott elvárások is változni fognak. Pont ezért tartom fontosnak, hogy azért beszélgessünk alternatívákról is, hogy minél többen gondolkodjanak el róla, egyáltalán tudatosuljon minél több emberben, hogy vannak alternatívák is.

  (Amúgy jól eldumálgatunk itt. Már csak egy sör hiányzik. A moderátornak szegénynek meg jó sok olvasnivalót adunk. ;-) Bár lassan részemről vége a beszélgetésnek, már csak azért is, mert mennem kell a dolgomra. Azt gondolom, hogy amit akartam azt elmondtam és amennyire lehetett, annyira megpróbáltam érthető lenni. Innen már csak ismételném magam. Aki eddig értette mit mondok, az értette. Aki eddig nem értett velem egyet, azt ezután sem valószínű, hogy meggyőzném.)”
 • 29. Oreg35 2011. november 13. 13:43
  „susu77. Jól látja a dolgokat, de szerintem azon túl, hogy komoly gondok vannak az ifjúság nevelésével, mindenképpen fontos az elrettentés és büntetés, valamint annak publikálása mert ha csak arra várunk, hogy a rongálókat valaki, valahogyan jobb belátásra bírja nagyon sokba fog mindnyájunknak kerülni!
  Még csak egy kérdés: milyen önmegvalósítás az, hogy vandálok a néhány napja felállított Erkel utcai buszvárót máris szétverték?
  Egyébként ha nem lennénk minden iránt közömbösek mi is segíthetnénk az ilyen esetek feltárásában! Nem igaz, hogy senki nem lát semmit amikor az ilyen dolgok történnek! Csak gyávák vagy lusták vagyunk pl. a telefont felvenni és az illetékeseket értesíteni!
  Én is fontosnak tartom a nevelést és meggyőzést, de önmagában és rövid távon az nem elegendő.”
 • 28. susu77 2011. november 13. 13:25
  „Még egy gondolat. A történelem folyamán sok alkalommal használták fel a nevelést, verbális propagandát ahhoz, hogy embereket fanatizáljanak, azaz összességében megváltoztassák az emberek világképét, értékrendjét. Szerintem lehet látni, mennyire jól működött mindez. Ebből látható, hogy igenis jelentős eredményeket lehetne elérni pusztán szavakkal, főleg a fiataloknál. Ha negatív céllal használható mindez, akkor pozitív céllal is hasonló eredménnyel lehetne használni. Persze ha már pozitív céllal akarjuk használni, akkor mindenki elkezd pesszimista lenni, hogy úgysem működne, úgysem lenne elég hatékony, túlságosan át kellene terveznünk mindent, sőt megvalósíthatatlan lenne, sokkal jobb módszerek vannak erre, különben is túl naiv, utópisztikus vagy, stb... Azt gondolom, hogy ezen nézőpont helyessége erősen megkérdőjelezhető.”
 • 27. susu77 2011. november 13. 13:17
  „Hedon: Igen, a törvényeknek is megvan a maguk szerepe. A törvények a erkölcsi rendünket, világképünket reprezentálják, de emellett vissza is hatnak a világképünkre. Törvényekkel is el lehet érni eredményeket, ezt nem vitatom. Egy hasonlattal élve, az autóban a sebességváltó igencsak megkönnyíti a nagyobb sebesség elérését. De a sebességváltó nem az egyetlen és nem is a legszükségesebb eszköz a nagyobb sebesség eléréséhez, sőt önmagában nem is elegendő hozzá.

  A sebességkorlátozás már jobb példa, ott ma valóban a törvények határozzák meg a viselkedésünket. De az pihenőhelyek tisztasága meg jó példa arra, amit én mondok. Nem láttam sem Magyarországon, sem külföldön (pedig a néptánc révén sokat voltam külföldön), hogy valaha egy rendőr megbüntetett volna valakit, pusztán azért, mert eldobott egy csikket, szemetet a pihenőhelyen. (Nota bene rendőrt, kamerát sem látni sem itthon, sem külföldön.) Valahogy mégiscsak igaz, amit mondasz, hogy külföldön rendezettebbek a viszonyok. Ha nem a büntetés hiánya vagy megléte az oka, akkor úgy látszik van valami más ok is.

  Táncosként volt szerencsénk fogadni külföldi csoportokat is. Érdekes módon ugyanúgy betartottak bizonyos szabályokat, amiért itt Magyarországon nem kaptak volna büntetést, vagy itt nem is számítana szabálysértésnek.

  * * *

  Összességében még mindig nem igazán értem, miért ez a nagy ellenkezés. Én felvetettem hogy a büntetés mellett (és nem helyett) más, akár hatékonyabb eszköz is létezhet a jelenség megszüntetéséhez. (Persze ehhez több idő és rövidtávon talán több energia is kell, de ez hosszútávon megtérülhet.) Nem értem miért ragaszkodtok ahhoz, hogy kizárólag a büntetést kellene szigorítani és a probléma megoldásához más eszközt nem is szabad keresni, vagy kipróbálni.
  Szintén nem igazán értem, miért lenne helytelen az a nézőpont, hogy a civilizált társadalomban kialakult, a civilizált társadalom által keltett problémák oka magában a civilizált társadalom működésének részleteiben keresendők.”
 • 26. tradermike 2011. november 13. 13:16
  „Nincs valami pályázat, hogy "a legszebb rajzokat közzétesszük"? :o)

  Évek óta ír a Kisalföld online a különféle rongálásokról. Évek óta jönnek a kommentek, javarészt ugyanazok, radikálisabb vagy megengedőbb megoldási javaslatokkal. És mi változik? Semmi. Illetve de: a büszke tulajdonos elújságolhatja, hogy újabb és újabb műve került be a család napilapjába. Javasolnám, hogy végezzenek teljes munkát: ha kitesznek egy ilyen cikket, minden esetben tegyenek mellé egy sündőrt fotóval és válasszal: kedves überhauptgeneráltörzszászlótízezredes úr, mit tesz a városi rendőrség annak érdekében, hogy... és mit tett az elmúlt időszakban, és miért nem.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann Rózsa Győrben: `szemenszedett hazugság az iskolabezárások, elbocsátások híre´

Hoffmann Rózsa szerint a pedagóguspálya kiszámítható, stabillá válik a jövőben, lesz helye az új… Tovább olvasom