Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Bíborosi szentmise zarándokoknak Győrben

A Könnyező Szűzanyához, a győri székesegyházban található kegyképhez zarándokoltak a Győri Egyházmegye hívei vérrel könnyezésének évfordulója alkalmából.

Többek közt arról beszélt, hogy meg kell újulnunk az élet igenlésében, a bizalomban, az összetartozás érzésében, a családok tiszteletében és szeretetében.

– Szűz Mária nem felejti el azokat a közösségeket, amelyek oltalma alá menekültek és neki ajánlották magukat. Magyarország Védasszonya nem felejtkezik el hazánkról és népünkről akkor sem, amikor rajtunk a csüggedés, a fáradtság lesz úrrá.

Az ünnepből ki kell hallani a bátorító szót. Ki kell engesztelődnünk önmagunkkal, egymással, múltunkkal és jelenünkkel – mondta a bíboros a szentmise keretében.


Erdő Péter Győrben.
Erdő Péter Győrben.


– Bizalommal kell kérnünk a Boldogságos Szűz közbenjárását, mert életünkre, testi-lelki megújulásunkra magának Istennek és Nagyasszonyunknak gondja van. Ezért merjünk mi is minden emberi látszaton és számításon túl derűlátók lenni, merjük megfeszíteni minden energiánkat, mert személyes létezésünknek, de népünk életének is távlata van Isten gondviselő tervében – mondta el a bíboros.

A családok szerepe kapcsán lapunk kérdésére elmondta, az emberek félnek gyereket vállalni, házasságra vállalkozni, tartós kötelezettséget vállalni. Márpedig egy gyerek nem pusztán a szülő örömére van, a bíboros szerint meg kell látni benne Isten képmását, azt, hogy egy önálló személy.

– Fontos, hogy a gyermekesek esetében ne tekintsük a családpolitikai juttatásokat szociális támogatásnak, mert ahol ennek tekintik, ott eredménytelen – szögezte le Erdő Péter és hozzátette, hogy a családok az idős generációk sorsában a saját jövőjüket látják. Ésha azt látják, hogy az egy elrettentő helyzet, akkor az embereknek szerinte még életkedvük se lesz, mert az idősek tisztelete visszahat a dolgozó nemzedékek hangulatára.

A zarándokok közt voltak, akik csoportosan énekelve érkeztek a bazilikához. Harmincan gyalogoltak Győrbe például Sopronkövesdről.

– Három nap alatt tettük meg a több mint kilencven kilométeres utat. Zarándoklatunk arra is felhívja a figyelmet, hogy keressük egymást, össze tudunk tartani, ha akarunk. Az úton különleges kapcsolatokra találhatunk, mert oly módon nyílnak meg egymásnak az emberek, ahogy máshol nem. De arra is alkalmat ad, hogy magában elmélkedjen az ember – mondta el Fülöp Zoltán, Sopronkövesd polgármestere.

Zarándoktársa, Molnár Gábor hozzátette: "azért vállalkozunk az útra, hogy találkozzunk, megbékéljünk magunkkal, Istennel".A zarándoklat kezdete

Szent Patrik, Írország védőszentje napján, 1697. március 17-én a győri székesegyházban imádkozók arra lettek figyelmesek, hogy a zöld szigetről idemenekült Walter Lynch püspök által hozott Mária-képen vérszínű könnycseppek jelentek meg.

A csodás eset emlékére azóta is zarándoklatot tartanak a hívek a kegyképhez.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyászol a Széchenyi István Egyetem: elhunyt Tóvári András

Életének 61. évében elhunyt Tóvári András, a győri Széchenyi István Egyetem Baross Gábor Építési és… Tovább olvasom