Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Bibliák a rácsok mögött

Győr - Különleges Biblia-kiállítás nyílt a megyei büntetésvégrehajtási intézet kápolnájában. Jánosa Attila evangélikus lelkész szerint a fogvatartottak egy része rendszeresen olvassa a Szentírást.
A megyei büntetésvégrehajtási intézetben kedden nyílt Biblia-kiállítás az országban a második olyan tárlat, amelyet – a Biblia éve alkalmából – büntetésvégrehajtási intézetben rendeztek. A Győrött szolgáló történelmi egyházak gyűjteményeinek közreműködésével a fogvatartottak sajátos szempontok szerint ismerhetik meg a Szentírást.

– „E szent könyv olyan a mi kezünkben, mint a lámpás, mely eligazít bennünket az élet sötét útjain." Ezt, az egyik családi Bibliából vett bejegyzést választotta vezérfonalként Jánosa Attiláné, a kiállítás rendezője. A börtönkápolnában látható összeállításba többek között az első Biblia-fordításokon kívül például héber, görög, szlovák, cigány, ukrán és finn nyelvű Szentírások is kerültek. Bemutatnak még olyan érdekességeket is, mint a vakok pontírásos Bibliája, vagy az a Szentírás, amelyet egy református lelkipásztor használt „a II. világháború poklában sokak vigasztalására". Emellett látható még a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület vándorkiállítása is, amely a „Könyvek Könyvé"-nek útját mutatja be a gyökerektől a jelenkorig.

Mihály Attila ezredes, intézetparancsnok köszöntőjében hídépítésnek nevezte a mostanihoz hasonló alkalmat, amely segíti a bűnbánókat, hogy ne csak külsőségekben, hanem – a Biblia tükrébe tekintve – lelkükben vessenek számot cselekedeteikkel. Ezt erősíti még az a börtönlelkészi szolgálat is, amelynek a győri intézetben több éves hagyománya van.

„A Biblia Isten könyve, amelynek olvasása közben saját létünket, önmagunkat fedezhetjük fel, ezért az ember könyve is" – hangsúlyozta megnyitójában Ittzés János. Az evangélikus egyház elnök-püspöke szerint: van akinek a Szentírás csak „szép, érdekes történet", de igazi titka az az üzenet, amely arra figyelmeztet, hogy „életünket nem a bűn írja, hanem a Teremtő keze".

Olvasóink írták

  • 1. lolita 2008. november 12. 23:32
    „A Bibliat meg is kell erteni nem eleg csak olvasni ,es ezt kevesen tudjak!Amugy jo dolognak tartom hogy a börtönlakokra is gondolnak a papok,bar regen nagyon sok bünt követtek el Isten neveben!Na meg hol vannak azok az irasok amit TILOS olvasni?Gondolom racsok között!Tiszteletem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zalában vették a horogra valót

Győr-Moson-Sopron - Ismét lehet horgászni a Szigetköz Horgász Egyesület tavain, miután az október… Tovább olvasom