Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Bezárt a kertészet: feljelentés az 1-es főút melletti vasbontásból

A volt Komszol dísznövénykertészetet bezárták és minden mozdítható vasat bontanak az 1-es főút mellett. Vörös Gyula (Jobbik) győri képviselő feljelentést tett hűtlen kezelés gyanúja miatt. Fotók.


14 óra 43 óra - Vörös Gyula (Jobbik) feljelentést tett hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen

A szóban forgó vasbontásos ügyben portálunkhoz közleményt jutatott el Vörös Gyula, a Jobbik győri önkormányzati képviselője.

"Tudomásom szerint a bezárt kertészet vasbontási munkálatait 7,5 millió forintért nyerte el meghívásos pályázaton egy bontásra szakosodott cég, utóbbi adatot Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója megerősítette beszélgetésünk során.

Közbeszerzési eljárást 8 millió forint feletti összegnél kellett volna kiírni. Információim szerint a virágkertészetben lévő fém mennyisége körülbelül 400 tonna, aminek az értéke a hivatalos átvételi árral számolva 25 millió forint.

A két összeg közötti tetemes különbség vagy nagyfokú alkalmatlanságra utal, vagy mivel 100 százalékban önkormányzati cégről van szó, a Győr-Szol Zrt. részéről hanyag vagy hűtlen kezelés gyanúja áll fenn.

Ez ügyben a nemzeti adó- és vámhivatalnál feljelentést tettem, amely a pénteki napon megkezdte a hivatalos vizsgálatot" - közölte Vörös Gyula.

Portálunk felajánlotta a Győr-Szol Zrt.-nek a reagálási lehetőséget az alábbi közleményre, de cég ezzel egyelőre nem kívánt élni. 

Korábban

2006 májusában még arról számoltunk be, hogy a szóban forgó telepen 250 ezer egynyári palántát és 50 ezer muskátlit neveltek.

Az egynyáriakból 190 ezret az egykori Győri Kommunális Szolgáltató Kft. - mely a többi győri közcéggel együtt 2010 februárjában olvadt be a Győr-Szol Zrt.-be - kertészei ültettek el a megyeszékhely közterületein, míg a többit a lakóközösségek kapták.

Portálunk természetesen megkérdezte a Győr-Szol Zrt.-t - többek közt - a telep bezárásának és bontásának okairól, illetve arról, hogy mi lett az itt dolgozó munkatársak sorsa.


Bontják a vasat a Komszol volt dísznövénykertészetében az 1-es főút mellett - fotók: Cseh Róbert.

Arra a kérdésünkre, hogy mikor és miért volt szükséges bezárni a telepet, a következő választ kaptuk Ozsvárt Tamástól, a Győr-Szol kommunikációs menedzserétől: "az abdai kertészet kapacitásának leépítését már a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. megkezdte, 2010-ben gyakorlatilag már nem folyt ott virágtermesztés.

Ennek oka, hogy a külföldről érkező import erőteljesen letörte a dísznövények árát, a saját előállítás drágább lett, mint a külső vásárlás. Így a telep üzemeltetése nem volt gazdaságos.

Tovább rontotta gazdaságosságot, hogy a teljes évi kihasználás nem volt biztosítható, a téli hónapokban kihasználatlanul állt a telep.

Mindemellett ugyancsak jelentős ráfordítást igényelt volna a melegház fűtését biztosító, szinte teljesen elhasználódott termálvíz-hálózat felújítása".

"A telephely valamennyi – összesen 8 állandó munkatárs - dolgozójának biztosítottunk munkát a vállalaton belül. Jellemzően a városüzemeltetési üzletágban, illetve a kazánfűtőknek a távhő-szolgáltatási üzletágban.

A telep ingatlanhasznosítása megkezdődött, értékesíteni szándékozunk a területet" - tette hozzá Ozsvárt Tamás.

Arra a felvetésünkre, hogy a Győr közterein elhelyezett virágokat ezentúl honnan vásárolja a Győr-Szol Zrt., a következő tájékoztatást kaptuk: "pályázat útján szerezzük be a növényeket az ár-érték arány alapján legkedvezőbb helyről, ahogy eddig minden évben történt a saját termelés mellett.

Az elmúlt évben a Győrben kihelyezett 120 ezer virágtőből már csak 30 ezret termesztettek Abdán, a többi külső cégektől származott".

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. JSzabo 2011. december 18. 23:59
  „Kedves Jóhatudod és Villamosvezető!

  Örülök, hogy ezt írjátok mert azt erősítik amit én állítok, hogy részletes elemzés állapíthatja meg mennyi a tényleges nettó haszon. Ezt minden további nélkül egy felkért akár több szakértő is meg tudja állapítani. Amennyiben ezt az önkormányzat nem teszi meg akkor lehet feljelentést tenni ez lenne a normális európai eljárás. Persze azt is gondolom, hogy bármennyi szakértő is állítana valamit és az nem egyezne meg Villamosvezető értékítéletével akkor Ő máris sumákot látna mögötte és szerinte az is mellébeszélés A végső kérdés persze még mindig megmarad, vagyis mennyi nyereség az amit mi elfogadhatónak tartunk.
  Egyébként az aki a saját véleményét mindig azzal kezdi, hogy a másiké mellébeszélés az nem alkalmas értelmes párbeszédre sem vitára, hiszen pszichésen nem képes feldolgozni, hogy esetleg nincs igaza. No de nem vagyunk egyformák. Sajnos nekem úgy tűnik nem tudunk felül emelkedni érzelmeinken, indulatainkon és saját kliséinken sem tudunk változtatni. Érdekes még Meciár aki nem éppen kulturált beszédeiről híres képes volt szépen nyilatkozni Havel haláláról akit egyébként életében folyton pocskondiázott.”
 • 20. jóhatudod 2011. december 18. 13:20
  „T. JSzabo ! a feltett kérdésére,hogy miért igy járt el a képviselő nagyon egyszerű a válasz ! Azért nem fordult az ill. bizottsághoz, hogy az ne tudja a fityes érdekeinek megfelelő értékbecslést elvégezni és NE TUDJÁK ELSiMÍTANI AZ ÜGYET !!!
  Ennyire egyszerü a magyarázat ! / ugyan ez volt mikor a vagongyárból csak egy cég vihette a vashulladékot de a kiegyezett összegjelentős részét a focicsapat támogatására AJÁNLOTTA fel !!!!/mert csak igy kapta meg !!!!/”
 • 19. JSzabo 2011. december 18. 13:08
  „Tisztelt Oreg35!
  Nem tudom észre vetted-e, hogy a polémia nem a növénytermesztésről folyt arról egy szó nem került leírásra. Legalább is részemről. Úgyhogy Te tévedésben vagy! Látod én nem írom azt, hogy "mellébeszélsz" mert nyilván nem voltál elég figyelmes.
  Én nem értek a növénytermesztéshez de a száraz formál logika azt mondatja velem, hogy az előállított termék mennyisége és a ráfordított költségek között összefüggés van, egészen pontosan fordított arányosság. Ez közérthetően azt jelenti, hogy ha egy adott mennyiségű ráfordítással sokkal több terméket tudok előállítani akkor az egy termékre jutó költség is kevesebb vagyis olcsóbb, vagyis termelékenyebbek vagyunk. Tehát nem" beszélsz mellé" akkor ha azt állítanád miután mindezt jól átgondoltad, hogy sajnos bizony lehet drágább, azaz előnytelen egy termék előállítása még önköltségesen is, mint ha egy nagy tömegben előállító szállítótól vennéd. Gondolj csak arra, hogy miért kell államilag támogatni a mezőgazdaságot. Sok egyéb tényező mellett ezért is.
  Szóval! Maradjunk annyiban, hogy egyikünk sem "beszél mellé" Pusztán másként vélekedik tényekről és dolgokról. Én a Te véleményedet is tiszteletben tartom!
  Üdv:JSzabo”
 • 18. villamosvezető 2011. december 18. 12:32
  „Kár a mellébeszélés, a fémet a bontási költség fejében elszállítja a hulladék-hasznosító cég,
  Az adagolható vas pedig, 70Ft felettvan!
  A kivizsgálásról csak annyit, hogy biztos Fideszes vezetés fog felderíteni korrektul kivizsgálni egy saját kétes üzelmet.
  A jelenlegi helyzeten, mint átlag polgár politikai hovatartozás nélkül a saját bőrömön érzem a Fidesz vezetés teljes csődjét, alkalmatlanságát.
  Tolnak mindent maguknak ki, mint a lopott biciklit!
  Ezek a mostanában felmerült kétes üzelmek , parkolóház, gázmotor, vasbontás... csak a sajtó által lehozott anyagok, nem vetnek jó fényt a vezetésre. Mi lehet még.......?”
 • 17. Oreg35 2011. december 18. 10:40
  „13. JSzabo
  Magyarázza már meg, hogyan lehet egy növénytermesztés gazdaságtalan / önköltségesen /és miért olcsóbb egy vásárolt termék, amelyen az előállító hasznot is realizál + szállítási költség is terheli! Sántít az érvelése azaz mellé beszél!!!”
 • 16. JSzabo 2011. december 18. 10:34
  „Villamosvezető! Te ezt nem értetted meg. Az írásod jól mutatja, hogy milyen könnyű manipulálni és indulatokat kelteni féligazságokkal. A vas ára minőségtől függően változik. Kérdezz meg több hozzáértőt, hogy Ők mennyiért vennék meg?
  Az Én információim szerint 58- 65 ft. között van az értéke és ebből jön le még a bontási költség valamint a sitt elszállítása. Nem tudjuk azt sem hogy mennyi a tényleges mennyiség. A kedves Jó eszű képviselőnk pedig azért nem végezte jól a dolgát, mert képviselőként neki az illetékes önkormányzati bizottságtól kellett volna először kérni, hogy vizsgálják meg a tényeket, esetleg szakértők bevonásával. Amennyiben valójában gyanú merül fel arra nézve, hogy bcs. történt, úgy lehet feljelentést tenni. Egy önkormányzati demokráciában így kell eljárni a képviselőnek. Miért nem így történt?? Nos kedves barátom azért,mert az Ő célja a saját és pártja politikai érdeke. Vajon van -e újságcikk ha így teszi a dolgát?? Természetesen nics, mert ha valami normálisan műkodik az már Téged sem érdekel. A kriminalizáció nem lehet cél, csak eszköz. Szerencsétlen megnyomorított nyomozóhatóságaink túl vannak terhelve mert mások helyett is dolgoznak. Hidd el nekem kedves barátom jó eszű képviselőnket nem a tények érdeklik, hanem maga a feljelentés.
  Egyébként köszönöm az információt Szabó Jenő díjazásáról, amit én egyébként nem irigylek Tőle. Nem tudom ki ez a Szabó Jenő én ismerek hármat de Ők nem képviselők. Ha már a díjazásnál tartunk. A GYŐRSZOL egy gazdálkodó szervezet és nem a mi pénznket költi bármily furcsa ez Neked , még akkor sem ha önkormányzati tulajdonban van. Neked persze az is furcsa, hogy pld. hiába vagy egy Kft. tulajdonosa és mondjuk én az ügyvezetőd mégsem jöhetsz be csak úgy a pénztárba a bevételért azon az alapon, hogy Te vagy a tulajdonos. A díjakat Te hoztad fel és elég egyoldalúan nyilván szubjektív okból, de miért nem mondod meg akkor kedves jó eszű feljelentő képviselönk díjazását, hiszen Ő az önkormányzat kasszájából vett fel az elmúlt évben mintegy 2000.000 ft-ot. Látod ezt az adóforintokból fedezik. Azt sem vizsgálta meg még senki, hogy vajon a cégének van-e, volt-e állami vagy önkormányzati céggel szerződése, milyen a nyereségtartalma stb. A GYÖRSZOL a működését az üzemi tevékenységével biztosítja.
  Szóval kedves Villamosvezető ezek a száraz tények. Szabó Jenőtől pedig helyetted is, így ismeretlenül is elnézést kérek. Sajnálom, hogy kellemetlenséget okoztam neki. Bár Villamosvezető ezt Neked kellene megtenned. Nem értem, hogy miért kell aljas szándékból mocskolódni. Egyszer Hollandiában mesélte nekem egy holland házaspár akik vissza települtek Magyarországról. Az jellemző ránk, hogy ha a szomszédnak van egy tehene és a mellette lakónak nics akkor nem azon gondolkozik, hogy Neki miért nics és mit tegyen, hogy neki is legyen, hanem írigykedve azon, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene. Nem furcsa.....??”
 • 15. Muaddib 2011. december 18. 09:39
  „Mosonmagyaróváron is hasonlóan tüntettek el egy kertészetet Sz. úr közreműködésével még a Mszp-s városvezetés alatt.”
 • 14. villamosvezető 2011. december 17. 22:52
  „JSzabo!
  A vashulldék ára 70-75ft kg, a bontást végző cég tarifája 8-10 ft/kg!
  Miről beszélünk? 400 tonna az 25millióft tiszta pénz!!
  A képviselő nem csak a munkáját végezte??
  Ha Ön esetleg mint JSzabó azaz Szabó Jenő fideszes képviselő akinek 350000ft azaz háromszázötven ezer forintot fizet a Győrszol mint kiemelt ügyfelek komonikációs partnerekét a nagy semmiért, akkor valószínüleg mellé lőtt.
  A jobbik nem takargatja mások mutyiját mint a gombnyomogatós bólogató vélemény nélküli Fideszes képviselők!”
 • 13. JSzabo 2011. december 17. 16:05
  „Azt nem vitatom,hogy minden ilyen ügy felveti azt a kérdést, hogy mi állhat mögtte? Legfőképpen azért mert függetlenül attól, ki van hatalmon sajnos mindig vannak és voltak visszaélések a közpénzekkel.
  Azonban azt is látni kell, hogy a GYŐRSZOL egy gazdálkodó szervezet és mint ilyen eredményesen vagyis nyereségesen kell gazdálkodnia. Mindezt úgy, hogy a győri polgároknak is jó legyen. A fejlentéssel mindössze az a bajom, hogy megint egy magamutogató képviselő politikai céljait szolgálják. Feljelentőnek nem érdeke, hogy a tényeket bemutassa és nyilván tanácsadóinak sem. Az alaposság pedig nem azŐ erénye. Sokan meglepődnének ha megírnám, mennyibe kerül egy kiló ilyen minőségű vas? Mennyi a bontás költsége? Mennyi a sitt elszállítása? Mennyi adót kell levonnia "élből" az átvevő cégnek? Végül a nyereségből mennyi adót kell még majd befizetnie annak aki megnyerte a bontás lehetőségét. A feljelentés tehát VÉGÜL is csak arról szól, hogy mekkora haszonért érdemes ezt a munkát elvállalni. Mellesleg megjegyzem a hűtlen kezelést a NAV csak akkor nyomozza, ha egyébként a ténylegesen hatáskörébe tartozó ügyben a nyomozás erre is fényt derít. Mindez jól mutatja, hogy Kedves JÓ ESZŰ képviselőnknek mi a valós célja. Természetesen a pocskondiázáson felül.”
 • 12. magzol 2011. december 17. 10:37
  „Tipikus Fidesz...így rabolják ki az országot. Külsős céggel hozatják még a virágot is!”
 • 11. rebe1 2011. december 16. 20:32
  „Megint egy ügy ami kiderült a narancsosokról hála a jobbiknak !!!!
  Biztos valamelyik havernak nem ment a bolt ,ha adsz kicsit majd veszünk tőled.
  csak igy tovább jobbik

  Remélem meg olvasunk az ügyről !!!!!!!!!!!!!!”
 • 10. nemzöld 2011. december 16. 18:39
  „Olvastam, hogy most virágzik az ingatlanpiac, és most kell eladni ilyen "értéktelen" telket termálvízzel jó pénzért.
  Ja! ez 10 éve volt.
  Akkor ez most kótya-vetye?
  A képeket elnézve inkább "emlékmű" K. Barnabásnak?
  Tippelem, hogy most a volt komszolos, kálvária utcai telephelyért is lehet paár millát kapni...”
 • 9. janus 2011. december 16. 16:44
  „A mostani magyar allam a politikusokon kivul melyik agazatot becsuli?”
 • 8. tomas 2011. december 16. 16:21
  „oreg35 -nek igaza van.A dolgozoik az utcákat - parkokat járják szemetet szednek stb.Kertész ne légy!!!Nemvagy megbecsülve!!!!!!!!!”
 • 7. acsali 2011. december 16. 15:38
  „Tán csak nem az alcufert hívták meg bontani?”
 • 6. magzol 2011. december 16. 15:26
  „Itt is a Jobbiknak kellett lépnie! Örülök, hogy már nem az megy Győrbe, ami sok éven át, h a fidesz és a szocik kéz kezet mos alapon megegyeztek... Hajrá Jobbik!”
 • 5. jóhatudod 2011. december 16. 11:23
  „nem lehet hanem az egy termálvízes fúrt kút ! ez a cég amit művel az felháborító ! majd valamelyik csókostól veszik ezután a virágokat aki eleget csenget a pártkasszába !!!!!!!”
 • 4. VargaP 2011. december 16. 10:37
  „mi lesz az ott található melegvizes kúttal?
  lehet hogy thermálvíz?”
 • 3. pappe 2011. december 16. 10:29
  „Telekspekuláció?”
 • 2. dominiim 2011. december 16. 09:43
  „Érthetelen pazarlás ! Mi lehet az OKA ?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégére fel! Szemezgess a hétvégi programokból

Ha ötletet szeretnél, mivel töltsd el hétvégi szabadidődet, szemezgess a hétvégi megyei programok… Tovább olvasom