Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Bevásárlóközpont és táblabíróság együtt?

Új bevásárló-, kulturális és szabadidőközpont felépítését, valamint a volt Frigyes-laktanya felújítását és újrahasznosítását tervezi egy német ingatlanfejlesztő társaság – derült ki a győri közgyűlés csütörtöki ülésén. A beruházást sok képviselő kétségekkel fogadta.

Az egykori Frigyes-laktanya, valamint a vidéki buszpályaudvar teljes területét érinti az az elképzelés, amelyet Bertold Riehl, az ngatlanfejlesztő Interbonum Kft. ügyvezető igazgatója vetített a csütörtöki győri közgyűlés tagjai elé.

A pályaudvart is beépítenék

A német szakember szavaiból kiderült, hogy a volt kaszárnyában helyeznék el a táblabíróságot, az egyik épületet ügyvédek számára építenék át, a volt kaszinót megtartanák és új szállodával kapcsolnák össze, a legdélebbi részen lakások, irodák, éttermek épülnének, s részben átépítenék a chlichter-villát is. A mai buszpályaudvar helyébe többszintes, modern bevásárló-, kulturális és szabadidőközpontot húznának fel, föld alatti parkolókkal. A Kisalföld Volánnak ennek ellenére nem kellene elköltöznie, mert a buszok az Eszperantó utca és a Baross Gábor út mellett, az új létesítmény földszintjén kapnának helyet.

A fejlesztés legalább 13,5 milliárd forintba kerülne. Riehl szerint a munkálatok az önkormányzat kedvező döntése esetén akár jövő nyáron elkezdődhetnének, s 24 hónap alatt be is fejeződnének. „Több partnerrel is tárgyalunk, akik beruházóként szállnának be, és a teljes finanszírozásra vállalkoznának" – tette hozzá. Az ügyvezető igazgató megjegyezte, ezáltal ezerötszáz munkahely teremtődne. „Nem ipősdobozokat akarunk építeni, hanem új városközpontot" – mondta.

Többen bírálták a terveket

A Frigyes-laktanya
Több képviselő élesen bírálta a terveket. Sárai Anikó (Győri Polgári Kör) szerint az elképzelés „Győr egészének jellegét veszélyezteti", míg Horváth László (Fidesz) csúnyának és a környezetbe nem illőnek titulálta a központot. Dézsi Csaba András alpolgármester (Fidesz) – aki a terület visszavásárlását szorgalmazta – úgy vélte, a beruházás semmiképpen sem valósulhatna meg a Tihanyi Árpád úti aluljáró és a Kálvária utcai gyalogos-felüljáró megépítése előtt. Ő a kezdetekhez képest előrelépésnek minősítette a terveket, amelynek Frigyes-laktanyai részét el is tudta volna fogadni.

Balogh József  polgármester (MSZP) azt hangsúlyozta, az egykori kaszárnya visszavásárlása nem megoldás, mert a város nem tudja mire használni az épületeket. Szerinte az lett volna a herdálás, ha a város két évvel ezelőtt visszavette volna azt az ingatlant, amelyet 1995-ben ingyenesen adott át az Universitas Győr Alapítványnak. Jungi Csaba
alpolgármester (Pro Urbe Győr Egyesület) azt mondta: a győriek döntő többsége azt akarja, hogy végre történjen valami, ezért kompromisszumos megoldást kell találni. Bakó Ferenc (független) Hannover példáját hozta fel, mint ahol a XIX. században épült pályaudvar mellett jól működő modern létesítményeket emeltek.

Szégyenkezhetnek a döntéshozók?

A két és fél órás tárgyalás zárszavát Riehl tartotta. Közölte, hogy a vita 80 százalékban a múltról, 12 százalékban a jelenről szólt, és csak nyolc
százalékban a jövőről. „Ez is oka lehet annak, hogy az épületek ma ilyen állapotban vannak" – fűzte hozzá. Szerinte a közgyűlés tagjainak nemcsak a laktanya, hanem a buszpályaudvar állapota miatt is szégyenkezniük kellene, ahol naponta ötvenezer választópolgár fordul meg. Jelezte, hogy cége minden javaslatra nyitott, mint ahogy a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal is folyamatosan egyeztetnek, és lakossági fórumot is terveznek.

A közgyűlés végül Jungi Csaba határozati javaslatát fogadta el, amely szerint „a műemlék épületegyüttes újrahasznosítására, a rekonstrukciós munkák mielőbbi megindítására az önkormányzat – anyagi kötelezettségvállalásra is kiterjedően – minden lehetséges eszközt tárjon és használjon fel, teremtse meg az ingatlan Győr város érdekének megfelelő hasznosítási feltételrendszerét". Azt is rögzítették, hogy további egyeztetést tartanak szükségesnek. A testület emellett úgy döntött, felszólítja a műemlékvédelmi hatóságot, érje el a tulajdonosnál a műemléknek nyilvánított épületek karbantartását.

Korábban:

A városé legyen megint a Frigyes (2002-06-18) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szép lányok, szép remények

Az első Győrött tartott országos szépségverseny döntőjében szép lányok, szép reményekért… Tovább olvasom