Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Bevásárlóközpont a Gardénia helyén is

A Gardénia rt. épületeinek helyén hatalmas bevásárló- és szabadidőközpontot tervez felépíteni egy osztrák befektetési társaság, amihez a városi közgyűlés támogatása is kell. A látványtervek már elkészültek. A patinás győri textilipari cégnek csupán egyetlen csarnoka maradna meg.
Kattintson a képre >>
Az építkezés jövőre kezdődik.
A Kisalföld győri kiadásában múlt pénteken számoltunk be arról, hogy számos kereskedelmi társaság tervezi bevásárlóközpont építését a megyeszékhelyen. Így Győrbe települne az Auchan, a Kika bútoráruház, az OBI barkácsáruház, az elektronikai cikkeket árusító ElectroWorld, egy gyermekáruházlánc, egy nagykereskedelmi elosztó, miközben egy vállalkozás Adyvárosban húzna fel szabadidőközpontot. Emellett – ahogy arról már korábban többször írtunk – a Rába-gyár Budai úti, törzsgyári telepének helyén hamarosan megkezdődhet az Árkád üzletközpont építése, valamint előkészítés alatt áll a József Attila úton a Noa üzletközpont is.

Ötvenezer négyzetméter

A sor azóta bővült. A cikk megjelenésének napján megkereste szerkesztőségünket Ivan Holler, a Gardénia Csipkefüggönygyár Rt. igazgatótanácsának tagja, és beszámolt terveikről. Eszerint a patinás gyár területén mintegy 50 ezer négyzetméteres eladófelületen bevásárló- és szabadidőközpont létesül. A hatalmas létesítménykomplexumban bowlingpálya, biliárdterem, internetcafé, fitneszterem, éttermek és cukrászdák szolgálnák a szórakoztatást, míg vásárolni szupermarketben, barkács-, cipő- és divat-, háztartási elektronikai áruházakban, valamint drogériában lehetne.

Ivan Holler közölte: a projektet természetesen nem a Gardénia, hanem egy projektcég viszi végig, miután a gyártól megvásárolja a szükséges területet. Ebben a társaságban az osztrák Meinl Bank lehet a vezető befektető és a Hungarian Industries GmbH a társbefektető. A szakember azt állítja: a beépítendő terület több mint felét már lefoglalták neves kereskedelmi multinacionális vállalatok. A terveket az osztrák Delta Projekt és a győri Dimenzió Kft. készíti.

Lebontják a csarnokokat

Az elképzelések hallatán joggal merülhet fel a kérdés, hol fér el egy ekkora beruházás a sűrűn beépített területen. A válasz: a Gardénia épületeinek helyén. A nagy múltú textilipari társaság most még álló csarnokaiból csak a néhány éve a Rába töltése mellé emelt maradna meg, ebben folytatnák a függönyök mintázását, gyártását, csomagolását és kiszállítását. A régebbi üzemépületek egyébként üresen állnak, miután a termelés nagy részét 2003 végén elvitték onnan.

Ivan Holler szerint a fejlesztés optimális esetben jövőre kezdődik, 2006 végén, 2007 tavaszán fejeződik be, s ennek révén öt-hatszáz munkahely teremtődik. A Kisalföld azon kérdésére, hogy nem tartanak-e a mostani és a jövőbeni hatalmas konkurenciától, azt válaszolta: „A vásárlóerő folyamatosan növekszik. Jelentős magyar vásárlóerő jelenik meg például Parndorfban, mert ott a kínálat jobb, mint a Magyarországon most versenyző hipermarketmultiknál. A verseny nagy, de van elég hely, és a kínálat javulása előnyökkel jár."

A Standort + Markt befektetési tanácsadó a beruházás kapcsán tavaly piaci elemzést készített. Ennek legfontosabb megállapítása, hogy Győr a szakáruházak területén még nem telített. A cég úgy véli, hogy a Rába területén megépülő Árkád üzletközpont elsősorban a Győr Plazának és a Belvárosnak jelent konkurenciát, nem a város nyugati részén, a Gardénia helyén megvalósuló fejlesztésnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehérből zöldre váltott és csősz lett

A „sós puska” már a múlté, de amúgy sem lehetne sokra jutni vele. A mai mezőőrök máshogy… Tovább olvasom