Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Bevásárlóközpont-építési láz előtt Győr

Több nagy bevásárlóközpont tervezi azt, hogy Győrbe jön, s erről ezekben a hetekben egyeztet a városházával. A közgyűlés még idén elfogadhatja a szükséges rendezésiterv-módosításokat.
A győri közgyűlés július 8-án úgy határozott, hogy nem kívánja korlátozni újabb bevásárlóközpontok letelepedését, s a szelektálást inkább a piacra bízza. A döntés persze csak elméleti: a gyakorlatban az építkezések megkezdéséhez módosítani kell a rendezési tervet, és minden beruházásnál tisztázni kell a részleteket.

Folynak az egyeztetések

A Kisalföld információi szerint több cég ezekben a hetekben egyeztet a városházán. Úgy értesültünk, hogy a komoly érdeklődők között van a francia Auchan hipermarketlánc és húzónévként „hozná magával" a Kika bútoráruházat, az OBI barkácsáruházat és az Electroworldöt, amely elektronikai cikkeket árusít. Kun András alpolgármester kérdésünkre kijelentette: ezekkel a cégekkel és versenytársaikkal folytatnak megbeszéléseket. Hozzátette, hogy a felsorolt tevékenységeken kívül egy nagykereskedelmi elosztással és egy gyermekcikkekkel foglalkozó lánc jelezte befektetési igényét, míg Adyvárosban egy szabadidőközpont felépítését tervezik, ami természetesen a sportolási lehetőségek bővítését is kell hogy szolgálja. A szükséges rendezésiterv-módosításokat még idén elfogadhatja a közgyűlés.

Az aluljárót kötelező támogatni

A politikus hangsúlyozta: az eddigi gyakorlatnak megfelelően valamennyi beruházóval városfejlesztési megállapodást kötnek, amiben arra kötelezik az érintettet, hogy a saját érdekében álló, illetve a jogszabályokban előírt fejlesztéseken túl járuljon hozzá Győr közlekedésének javításához. Magyarán: aki a megyeszékhelyen akar ilyen-olyan centert építeni, csak úgy teheti ezt meg, ha sok tízmillió forintot fizet be a Tihanyi úti aluljáró vagy más közlekedési fejlesztés megvalósításához.

Kun András kifejtette: egyetlen beruházó sem mehet biztosra, mert aki az önkormányzat tulajdonában álló területet akar megszerezni, csak verseny útján teheti ezt meg. A város először a Győrt Pápával összekötő 83-as főút melletti, Tescóhoz közeli állatvásárteret kívánja értékesíteni, s a licit pályázati kiírását szeptemberben teszi közzé.

Nyolc nagy center már van

Ezen tervek hallatán nem túlzás bevásárlóközpont-építési lázról beszélni. A városban jelenleg nyolc nagy alapterületű áruház található. Az Interspar 1995, a Győr Plaza 1998, a Tesco 2001 óta működik. A barkácsáruházakat a Baumax, a Praktiker és a BricoStore képviseli. Ehhez jön még a Belvárosban az Arrabona és az M1-es autópályánál a Metro. Ezek mellett a közgyűlés már áldását adta a Rába törzsgyári telepének helyén az Árkád, valamint – előzetesen – a Rózsák terével szemben, a József Attila úton a Noa üzletközpont felhúzására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűkítik a Mosoni- Dunát?

Azt ugyan még nem tudjuk megmondani, mikor, de remény van rá, hogy belátható időn belül Győr (ismét)… Tovább olvasom