Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Bevált az új orvosi ügyelet

Bakonyaljától a Szigetközig, a keleti megyehatártól a Tóközig 39 felnőttháziorvos vesz részt Győrött a vidéki orvosi ügyelet munkájában. Az erre a célra létrehozott közhasznú társaság működését nemrég értékelte a polgármesterekből álló felügyelőbizottság.
– A tavaly augusztus óta a Szérűskert utcában található vidéki orvosi ügyelet beváltotta a hozzá fűzött reményeket – számolt be a Kisalföldnek dr. Duschanek Péter töltéstavai háziorvos a bizottság üléséről. A korábbi, a győri önkormányzattal közösen üzemeltetett ügyelet finanszírozását nehéz volt áttekinteni, ezért döntött a vidék a különválás mellett. Az új hely jól megközelíthető, és lényegesen javultak az orvosi ellátás feltételei.
– Tény: az ügyeletben szemléletváltásra volt szükség – tette hozzá Duschanek doktor –, hiszen ötven község ellátása tartozik hozzánk. Nagy szerepet kapott munkánkban a telefonos kikérdezés, hogy csak a valóban indokolt esetekben induljon útnak az orvos.
Meglepő, hogy milyen keveset tudnak az emberek a lázcsillapításról. Az ügyeleti hívások többségében ugyanis ez lenne az orvos feladata. Szerencsére szinte minden háztartás elérhető már telefonon, ezért a szakképzett ápolónők adnak instrukciókat, és az eredményt egy óra elteltével ellenőrzik. Utazásra csak akkor kerül sor, ha az valóban indokolt.
– A komoly, sürgős csillapítást igénylő láz negyven foknál kezdődik, harmincnyolc fok még segít is a betegség leküzdésében – jegyzi meg Duschanek doktor. – Ráadásul a kezdeti tünetekhez képest egy nap elteltével a betegség típusa is pontosabban diagnosztizálható.
A közhasznú társaság nemrég négymillió forint támogatást nyert el az egészségügyi tárca pályázatán: éppen jókor jött a lerobbant gépkocsipark felújításához.
Egy egyszerű hőemelkedés miatt nem autózhatunk el harminc kilométerre, miközben a terület másik részén netán komoly esetnél lenne szükség a segítségnyújtásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrorcselekmény a vád a győri túszejtő ellen

Hivatalos személy elleni emberölési kísérlettel, terrorcselekménnyel vádolják a győri túszejtőt,… Tovább olvasom