Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Bevallási roham a végén

Csaknem 80 ezer megyei adózó kért személyijövedelemadó-visszatérítést a megyében a hét közepéig. Az összeg meghaladja a négy és fél milliárd forintot.
Rendkívüli nyitva tartással, ma reggel nyolc órától este hatig várja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megyei adóigazgatóságának győri, Szent István út 15–17. szám alatt található központi ügyfélszolgálata azokat, akik nem postán vagy elektronikus úton, hanem személyesen szeretnék leadni idei személyijövedelemadó-bevallásukat. A határidő ma jár le.

A NAV nem véletlenül készül rohamra, hiszen mint azt lapunkkal közölte, szerdáig 154 ezer megyei adózó dokumentuma érkezett meg, s számításaik szerint 20–30 ezren az utolsó két napra hagyták kötelezettségük teljesítését. Az érintettek ötöde elektronikus úton, vagyis az Ügyfélkaput választva tudta le a beadást.

A többiek maradtak a hagyományos papíralapú megoldásnál, de háromnegyedük az interneten lévő nyomtatványkitöltő program segítségével végezte el a kitöltést.

Keddig kis híján 80 ezren igényeltek vissza szja-t Győr-Moson-Sopronban, összesen 4 milliárd 520 millió forintot. Az átlagos kiutalási igény így meghaladja az 56 ezer forintot. Az utóbbi összeg egy éve még csak 50 ezer forint volt, az akkori végleges adatok szerint ugyanis csaknem 97 ezren kaptak vissza együttesen 4 milliárd 870 millió forintot.

Azok, akik lekésik a május 20-i határidőt, felszólító levélre számíthatnak az adóhatóságtól, amelyben figyelmeztetik őket arra, hogy a mulasztási bírság 200 ezer forintig terjedhet. Ha valaki azért nem képes eleget tenni bevallási kötelezettségének, mert a szükséges iratok, igazolások nem állnak rendelkezésére, azt a bevallási határidőn belül – azaz még ma – jelezheti a NAV-nak. Ebben az esetben szeptember 20-ig biztosan nem bírságolják meg.

Fontos tudnivaló, hogy azon magánszemélyek, akiknek 100 ezer forintot meg nem haladó személyijövedelemadó-fizetési kötelezettségük keletkezik, legfeljebb négy hónapon keresztül egyenlő részletekben történő, pótlékmentes részletfizetést kérhetnek. Más esetben fizetési kedvezmény igénybevételéhez az adózónak kérelmet kell benyújtani az adóhatósághoz, amely irányulhat a tartozások törlésére, mérséklésére, valamint részletfizetés, illetve fizetési halasztás engedélyezésére. A NAV hangsúlyozza: az elbírálás mentes az automatizmustól.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri versenyzők és edző az Európa-bajnok magyar férfi kendócsapatban - videó

A sikerkovács magyar válogatottból három kendós (Dubi Sándor, Dubi Attila, Babos Gábor) is… Tovább olvasom