Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Bevallás hiányában büntet a felügyelőség

Többtucatnyi megyei cég kapott kétszázezer forintos hulladékvédelmi bírságot adatszolgáltatási kötelezettségének korábbi elmulasztása miatt: február végén lejár az idei határidő is. Egy soproni kft.-re nemrégiben közel egymilliós bírságot szabtak ki.

Győri, mosonmagyaróvári, kapuvári, kajárpéci, völcseji, jánossomorjai, soproni és rajkai kft.-k is szerepelnek azokban a határozatokban, melyekben az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség nemrégiben hulladékgazdálkodási bírságokat szabott ki adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt.

Horváth Lajos, a felügyelőség műszaki igazgatóhelyettese elmondta: a jogszabály szerint akkor szükséges az adatszolgáltatás, ha tíz főnél nagyobb létszámú a cég, s évente kétszáz kilogrammnál több veszélyes, két tonnánál több nem veszélyes vagy öt tonnánál nehezebb inert (építési törmelék) hulladékot kezelnek. Ezen vállalkozásoknak be kell jelentkezniük a Hulladékgazdálkodási Információs Rendszerbe (HIR), s minden év márciusáig bevallást kell tenniük. Így lehet nyomon követni a hulladék útját. „Amely vállalkozás ezt nem teljesíti, az 200 ezer forint hulladékvédelmi bírságot fizethet. A 2009-es büntetések nagy része idén januárban emelkedett jogerőre: többtucatnyi megyei cég érintett ebben, ám a felügyelőség reméli, hogy ez a szám ettől az évtől csökkenni fog" – mondta Horváth Lajos. Sok idejük már nincs a vállalkozásoknak, ugyanis márciusig újabb bevallást kell leadniuk.

Akták hegyekben – ˝A hulladékot kezelő cégeknek figyelniük kell. Tavalyi mulasztásukért többtucatnyi megyei kft. kapott 200 ezres bírságot. Az idei határidő február végén lejár˝ – mondta Horváth Lajos
Akták hegyekben – ˝A hulladékot kezelő cégeknek figyelniük kell. Tavalyi mulasztásukért többtucatnyi megyei kft. kapott 200 ezres bírságot. Az idei határidő február végén lejár˝ – mondta Horváth Lajos

A legrosszabbul egyébként egy soproni cég járt. A kft.-t ugyanis nemcsak az adatszolgáltatás elmulasztása miatt büntették meg, hanem azért is, mert a telephelyén történt hatósági ellenőrzés engedély nélkül végzett hulladékkezelést tárt fel. Mivel 31 tonna műanyaghulladékot bálázott, naprakész nyilvántartást nem vezetett, s bevallást sem tett, ezért tavaly december végén összesen 929 ezer forintra bírságolta a felügyelőség.

Horváth Lajos elmondta: idén eddig nagyobb összegű bírságot még nem kellett kiszabni. 

Olvasóink írták

  • 3. pipas 2010. március 09. 09:53
    „mire számítottál??”
  • 2. janika 2010. február 19. 15:56
    „Az anyag nem vész el csupán átalakul! De lényeg a büntetés, bíságok kiszabás a dolgozók kizsebelése. Ez Magyarország!”
  • 1. Anibali 2010. február 19. 13:28
    „A késedelmes bevallást ugyanúgy büntetik! Vállalkozásunk részben felszámoltuk, csak 3 alkalmazott maradt, de sajnos a nem veszélyes hulladék mennyisége miatt bevallásra kötelezettek maradtunk, de elfelejtettem bevallást beadni. Júniusban kaptam felszólítást és amilyen hamar tudtam, be is adtam. Erre év végén mégis megkaptam a 200000,-Ft büntetést! Erre figyeljen mindenki! Tehát nem csak a mulasztás, hanem a késedelmes bevallás ugyanúgy büntetendő! Amúgy meg vicc az egész, mert a szállítást végző szolgáltató ugyanúgy beadja a bevallását, csak adminisztráció az egész. Mégis sokba kerül, ha a vállalkozás egyéb teendői mellett pont erre nem figyelünk. Nekem még régebben azt mondták, hogy fegyek fel rá egy embert, akinek nincs más dolga, csak ezt figyelni. Na, akkor olcsóbban meguszom ha büntetést fizetek, de még jobb ha beadom időbenn azt a fránya papírt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájház a volt iskolában

Kevesebb gyerek születik, ennek pedig sajnos következménye a kisiskolák bezárása, a még meglévő… Tovább olvasom