Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Betlehem mézeskalácsból

Több mint nyolcvan alkotás érkezett arra a betlehemkészítő versenyre, amit az egyházmegyei kincstár hirdetett.

A hangulatos-ötletes műveket kiállításon mutatják be a nagyközönségnek.

Az eredeti ötlet az volt, hogy adventben többféle technikával készült, művészi betlehemekből, a betlehemi éjszaka történteket idéző alkotásokból kiállítást rendeznek a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban. Aztán a munkatársak továbbgondolták a ˝felnőtt-tárlatot˝ és versenyt hirdettek a megye általános iskolásainak. A gyerekek tetszőleges technikával és anyagból készíthettek betlehemet. A felhívásra nem várt mennyiségű kreatív alkotás érkezett, amelyekből a látogatók szavazatai alapján választják ki a legjobban sikerült műveket, döntik el a verseny eredményét.

Pintérné Rácz Krisztina szerint betlehemes kezdeményezésük megmozgatta a megye diákjait. Fotó: Krizsán Csaba
Pintérné Rácz Krisztina szerint betlehemes kezdeményezésük megmozgatta a megye diákjait. Fotó: Krizsán Csaba

Több művet kaptunk például kapuvári, szanyi, fertődi, dunakiliti iskolákból, egyéni indulók műveit – többek között – Hegyeshalomból, Győrből - mondta Pintérné Rácz Krisztina.
– Örülök, hogy nem nekünk kell dönteni, hiszen egyik betlehem szebb, mint a másik, mindegyiknek van valami különlegessége – említette lelkesen az ötletgazda, Pintérné Rácz Krisztina, a kincstár és könyvtár munkatársa. – Örültünk annak is, hogy megmozdultak a megye iskolái, diákjai. Több művet kaptunk például kapuvári, szanyi, fertődi, dunakiliti iskolákból, egyéni indulók műveit – többek között – Hegyeshalomból, Győrből. A mennyiség – nyolcvankét betlehem – mellett az alkotások minősége is említést érdemel. Elsősorban természetes anyagokból készültek, például mézeskalácsból, csuhéból, fakéregből, parafából, merített papírból, termésekből. A sokféleségben azért a klasszikus forma mindegyiknél megtalálható, még akkor is, ha a betlehemi istálló mondjuk egy oldalára fordított fonott vesszőkosár.

Az egyházmegyei kincstár és könyvtár betlehemkiállítása december 1-jén reggel 8 órakor nyílik és december 22-ig – vasárnap kivételével – mindennap, az intézmény nyitvatartási idejében látogatható a Káptalandomb 26. szám alatt. A tárlathoz december 5-től minden adventi szombaton gyerekprogramok – játszóház, kézműves-foglalkozás, betlehemezés, kóruskoncert – is kapcsolódnak. A verseny eredményhirdetését december 19-én tartják a kincstárban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvbemutató

˝Ménfőcsanaki lokálpatrióta helytörténeti írásai˝ címmel mutatta be Szabady János civil szervezeti… Tovább olvasom